Jas pred 2 dena pravev skrien seker, i kaj mene 2casa po glikoza e 8,3. Maticniot mi rece deka treba samo da isfrlam skrob i blago ke se sredi, ne e strasno.
И мене ми кажаа да јадам плус нешто благо 3 дена пред мерењето. Е сега мене бебето ми е една недела понапредно со мерките,дали на тоа влијае високиот шеќер? И дали влијае нешто што мерам во 29+ а не како што е кажано 24-28 недела.
Исто. Не се плаши нормално е, подобро провери железо и хемоглобин, на интернист за ЕКГ и притисок. На кариологија после, зашто е изгубено време.
Kaj mene vo 20ned na skriningot, bebco bese ponapreden za 9dena, a sega pred edna nedela (25+3)e ponapreden za 4 dena (pregledi kaj Dimcev). Mislam deka ne ni e tolku visok sekerot za da vlijae na bebeto.
Притисокот ми се регулира со едно апче метилдопа. 122/77 ми беше вчера. А железото и хемоглобинот исто ми се добри, пред 2 недели 24ка железo, ама ќе идам да проверам секако.
@macalavica јас па вакви мерки воопшто не видив никаде некако не ми се логични. Не се оптеретувај , мене вчера 3,2 ми го измери ама кога видов како мерела скроз избегана точката надвор се сомневам да ти кажам. Башка гледаше дали има фанелинг, дали е затворено итн. Верувај му на докторот. Ја мислев ќе ми рече на боледување ама ми рече бидејќи одам на работа , попладне да не работа многу по дома , да одмарам повеќе и да не се наведнувам . До 2,5 кога ќе стигне е веќе друго. Така ми рече она. Па фатив и јас да читам на нет и сестра ми вика ти ли си гинекологот или она И баталив. Само отсега ќе барам во ремедика да ми мерат, ова не ни планирав ама кога и спомнав дека трчав сама ми рече. Терај си кај Димчев, те прочитав, супер ќе биде се Димчев е врвен доктор и сигурно се што ти кажал е на место. @Saf ќе пробаш со диета, па ако не бива ќе те стават на терапија. Кај мене немаше ефект диетата и пиев апчиња. Провери си со три мерења, така е најправилно.
И јас имам пост ковид тахикардија (и пред ковидот имав ама не толку),недостаток на воздух, отежнато дишење. Во мирување пулсот ми е 120 ,гинекологов вика допрва и ќе ти биде бидејќи дијафрагмата притиска а за терапија пробав со верапамил не помага. Кај Шушлевска бев пред ковидот таа ми препиша верапамил и магнезиум цитрат, сега не сум била ама ќе одам пак .А на ехото и екг се беше нормално освен синус тахикардија што имав.
Имате проблем со спиењето? Ич не спијам навечер се будам на секој пола сат, сат. Као зомби сум, ненаспана.
Мила ако ти е важно да знаеш дали имаш инсулинска резистенција оди испитај директно инсулинемија, вака можат само да претпостават. Со овој тест се испитува само скриен шеќер, не инсулинска резистенција.
Јас Синоќе цела вечер не спиев, па околу 05ч докај 9 сум поспала и сега сум за никаде, се ми е нешто безвезе.
Јас верувам дека дека сите си ја имаме оваа мака ај што имам несоница,па не можам подолго време на една страна колковите ме убиваат, па ми се примочало, па бебето клоцало. А сите викаат наспијте се дур можете од ко ќе дојде бебето нема спиење тешко нас значи..
Мене ме нервоза фаќа кога не можам да заспијам, па само во вц одам или се здрвам лежејќи само, никако не можам да си погодам дење да заспијам нема шанси.
@Saf @shz Јас таман ќе заспијам и одма чудни соништа, кошмари и ќе се разбудам и гледам поминало само пола сат или сат време. И цела вечер така. И секое будење ајде во вц на мочање.
Проблеми со спиење немам воопшто, заспивам кај 1-2 навечер, станувам 12-1 преку ден. Станувам само многу често по вц али се. издржува, но проблемот ми е што заспивам на лева страна и секогаш се будам на грб, не ми смета но знам дека не е убаво, кога се осеќам се вртам а инаку се на грб :/
Не се преоптеретувај со тоа на која страна спиеш или ќе се разбудиш. Јас спијам секако и на лева,десна и на грб како кога ми е згодно. А премногу спијам се припремам за неспиење хахаха