Postojano mi e toa u glava, i sonuvam a i budna razmisluvam. Ne spijam i jas ic, legnuvam i na sekoi 2h se budam i za vo toalet i taka so misli ... kako ke se izdrzi
Константно.. Повеке сум изморена кога станувам отколку кога легнувам. Станувам обавезно во 4 ипол за вц, значи како саат сум точна секое сабајле страв ми е да легнам на стомак а само 11 недели сум, хаха. Се вртам лево, десно по сто пати и дошло време за станување и така...
Немаш потреба да испитуваш пак, ќе те советуваат дека е само шок за организмот и да внимаваш на храна, без шеќери, без бело брашно, без сокови И моето е 10 дена понапред, исто имам после втор час малку покачен шеќер, само на храна внимавам иако некогаш и си јадам нездраво да речеме. Ама сепак со рез можеш да советуваш и друг доктор
И мене ми беше 8.3 по два часа, тоа беше во нормални граници и ништо не ми кажаа, ни на храна да внимавам, ни ништо. Добив само, супер е, се е во ред.
Од понеделник сакам да отворам боледување..ќе бидам 31+5...до кога можам да го користам боледувањето? 2 недели од матичен гинеколог и потоа од комисија или како?
Мене матичен гинеколог ми даде 15 дена, па ме прати на ГАК за да ми дадат извештај дека треба мирување и боледување и со тоа мислам дека ќе имам уште 15 дена (не сум сигурна, во вторник ќе го носам извештајот па ќе ми каже) и после тоа ако има потреба комисиски ќе ми продолжуваат. Ама, најмногу зависи од тоа во каква состојба си и колку е ризична бременоста. На ГАК те прашуваат каков проблем имаш, ти прават преглед и полсе одлучуваат дали ти треба мирување.
Знам тоа..ама дека сум при крај како ми следува боледување не ми е јасно..да не ми отворат одма патолошка дека сум при крај..стресна ми е работата и тоа ми е проблем...ќе одам утре кај матичниот и ќе зборнам..
Патолошка отвараат ако имаш навистина ризична бременост (хематом, крварење, скратен цервикс, прееклампсија и други посериозни состојби). За стрес не даваат патолошка. Зборни со матичниот, види и он дали ќе може за таа причина да ти даде.
Се извинувам што упаѓам, кога е тоа после ? После колку време одлучуваат. Треба да чекам ? Во понеделник имам закажано, затоа
На ГАК дали прават убав преглед кога одиш за да ти дадат мислење за боледување или само те проаѓаат? Веќе кога одам сакам барем и 2 саглам мислење да слушнам затоа
Зависи во колку ќе одиш да испиташ, јас вчера до 20ч јадев после тоа само вода. Во 8 и 30 мерев. 10-12 часа требало гладен да си
Па гледаат ама како за второ мислење незнам баш .... го мерат бебето, пишуваат извештај , не е како на регулар преглед да си , претпоставувам затоа што имаат и гужва , ама мислам дека можеш да ги потпрашаш ќе видат плус , е сега сликичка од бебето не ми дадоа , само од мерките.
Јас околу 8 јадев едно колаче и после тоа вода пиев многу а проверував сабајле у 8 прво боцкање. Пиј си вода слободно колку можеш повеќе и додека чекав за следно боцкање ми кажаа да пијам вода.
Моето искуство од претходната недела. Преглед 3 мин.во меѓувреме додека бев на стол докторот ме прегледува влага некој вработен од болницата со резултати на пријателка на комшиката и докторов да му даде мислење. Во меѓувреме влага електричарот зошто било пријавено светлото дека не работи. На крај во извештајот пишува контрола да дојде кога сака Бев приморана да одам на ГАК и баш од овие причини не одам на никаков преглед во државни установи.
Баш заради ова и прашував. Гледам да ги избегавам ГАК, ама некад мора и преку нив да се пројде Фала ти на одговорот
Јас денес имав многу убаво искуство (искрено пријатно се изненадив). Немаше гужва, во лабораторија одма ме боцнаа, после одма ги пратија кај докторот на итна резултатите. Докторот баш убав преглед ми направи, измери хематом, го мереше и бебето, ме испраша за се околу ситуацијата и ми даде совети за понатаму. Баш беше достапен и за прашања и за совет. А и болничари, сестри, хигиеничари беа ептен фини.