Јас ја земав Мудар родител, среќно бебе и искрено немаше нешто уау и многу непознато за нас. Се' што беше пишано веќе го имаме како инстинкт. И некои родителски совети од типот на да се остане смирен, да не се вика по детето, да му се даде простор да се изрази и слично. Мене повеќе ми треба некоја со tips&tricks доколку знаете. Би била благодарна доколку ги сподели @perlaa1 со нас тие што ги има.
Јас не живеам во мк, ама претпоставувам дека има и во мк вакви книги. Едната е baby book прирачник од самото забременување до 1 година на бебе. Другите 2 се од unicef baby на интернет можеш да најдеш.
Фолна може до 800мг да земеме, така ми кажа гинекологот, така да не е опасно. Јас пијам Прегназон Комплит + метилираната фолна на Солгар, вкупно 800.
Јас пијам аспирин, немај гајле. Мене ми рекоја во 37 да го прекинам, една недела пред пораѓај да не се пие ради крварење
Девојки 35 сум и Цервиксот ми е 22мм, 1цм сум отворена. Бебе е многу ниско со главата, спремно за излегување овие параметри се ок или застрашувачки?
Не, понеделник сум на преглед кај матичниот, не верувам да ми мери од сега. За малиот после вториот скрининг почнаа. Не знам дали и сега ќе е така, веројатно зависи од сама бременост, ама тогаш до термин ми бешe 47 мм и царски мораше да се пораѓам.
Зависи од бременоста, не е секоја иста и кај истата мајка ако не ти мерат можеш сама да си побараш. Гледам мака мачат со Цервиксите затоа и јас се исплашив во 35 што ми измерија 22мм
@ShtruMfeticka не е страшно, уште малку ќе влезиш во 9ти месец. Лежи колку што можиш, мирувај, се ќе е во ред.
Lezi si, miruvaj, do tuka si stignala pa sega ne e strasno. Ke bide kako sto treba da bide jas taka si se tesam, cim so ovie kontrakcii i paniki od 30ta nedela eve ja zavrsuvam 34ta znaci sekoj moze
Строго треба да мирува @Kate Rina 93 односно да станува само за до вц. Ти пред пораѓај не треба. Значи јас не велам дека ок е да правиш генералка, да бришеш скали, да бесиш завеси, ама не мислам дека треба да лежиш и да стануваш само за до вц. Според мене оние дневни обврски со повеќекратни одмори мислам можеш да ги правиш, пр намести спална, полежи малку, измиј тањири, пак полежи, избриши прашина пак полежи.
По колку пати на ден ви се стврднува стомакот? Денес 4,5 пати, 25 недела. И кажав на матичната, рече само појачај магнезиум, за второ дете се осеќале порано. Ептен ми се непријатни