Јас мислам дека не се тоа контракции. Пример, јас убаво разликувам лажна контракција од ова. Кога е бебето го чувствувам да мрда со раче, ноџе, газе и си се мести и на тоа место се испакнува, обично со нога и газе (ама мрда пред тоа). А лажните контракции, ми се стврднува дек од стомакот ама не чувствувам мрдање пред тоа, одеднаш се стврнува. Веќе сум 38ма недела. Која недела си ти?
Да да, претка како слаби удари се веќе, а не како пеперутка. Особено се осеќа ако лежам на лева страна.
Ма ја сум 23+, рано ми е мене за контракции, затоа се извадив од памет. Иначе за мрдање ги осеќам како нежно клоцање (близнаци носам) ама ова е сосема друго чувство, и не е баш пријатно...
Не знам, ако ти е на мисла прашај го гинекологот. Мене лажни контракции ако не се лажам ми се појавија почеток на 7ми месец. Ама како што кажа @fana од лажни контракции не се крати цервикс. Претпоставувам дека во твојот случај се движат, си се местат ама пак ќе речам да не ти е на мисла прашај гинеколог
Не е бебето, матката е. @le.soleil не ти е рано за лажни контракции, тие почнуваат од почеток, се осеќаат од кај 15 недела. Јас сум 16 и ги имам. За прво покасно се осеќаат. Еве копирано од Систина. Контракциите на матката се нормална појава. Се јавуваат како резултат на контрахирање на мускулите на матката. Породилните контракции се разликуваат од лажните или т.н. Braxton Hicks контракции според фреквенцијата и јачината. Овие „лажни“ контракции се всушност подготовка на матката за главната улога – породувањето.
Море и јас така знам , баш средата и матичната ја прашував. Ако беше така ќе немав цервикс, од 15,16та недела ги осеќам Баш рече со 2ро порано и појако се осеќаат.
E da vi kazam , sinoka mene me fati glavolka lellele majko cela glava da me boli se uplashiv , apartche za pritisok nemam , i mm ajde mi vika na gak , i otidovme mi izmerija pritisok ok mi beshe 130 so 85, normalen i puls normalen ... oti mi vikat ne si se napila neshto kafetin, paracetamol ... Mu vikam mozi kafetin?? .... daaaa mi velat tuku nie ako neshto ima im pushtame kafetin so dijazepam ako e voznemirena zenata ... duri me iskara oti ne sum se napila ... ete taka da znajte posle 3 mesec bez problem mozi kafetin do 2 pati na den ako imash glavobolka ... so toa sto obavezno krvna slika ponedelnik da se vidi zelezo, sheker ... Da znajte zeni kafetin mozi ...
Moze kafetin nekolku pati napisav, ne e ok da se macis so bolka. Jas i vo prv trimestar piev bidejkji imam strasni glavobolki koi so bremenost mi se inteziviraa.Paracetamol mene ne mi pomaga.
Денес јас такви чудни стврднувања осеќам, не да речам како болка, но како притисок на едно место...Бебе се движи внатре цело време, а имам и зголемен исцедок, како помочани гаќи Дали има место за паника, што мислите? Како би можела да разликувам не дај боже, плодова вода од обичен исцедок? Инаку 28+5 сум...
Леле нема шанси хаха ја до 30та имав цервикс 4,8 нон стоп со такви контракции лажни после не ни прашував колку ми е.
Ова со контракциите лажни и стврднувања ... Јас имам од време на време боцкања, лево , десно, некогаш вагинално... некогаш траат подолго, некогаш пократко... некогаш ми се и болни ама пушта после и поминува ... дали овие боцкања имаат врска со тоа што го пишите стврднувања, контракции???
Девојки значи оваа бременост ужас ми стана одкако влегов во 9ти месец,во 36недела извадив заб пиев цефалексин после настина синчето па од него префатив јас со страшна сува кашлица ајде уште една доза цефалексин,синлето оздраве ама јас имам уште фучење во градите и страшна влажна кашлица и завршив со панцеф кој го пијам 2дена но не гледам подобрување почнав да пијам и ацц шумечи се инхалирам со физиолошки и со дексаметазон пијам вит.ц од 1000 ,б комплекс,магнезиум но не помага а понеделник имам закажано царски и докторот ми рече до недела да пијам панцеф па ајо продолжела кашлицата одкако ќе се породам ќе ме боцнеле со нешто појако.Давајте совет што друго можам да пијам