Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.827
  2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Не се секирајте бе, тука прашувајте си, има доста искусни мајки кои ќе ви дадат добар и содветен совет.

Туку и јас да ви дадам еден совет, може не му е местото тука ама најчитана е и затоа тука, ако има проблем нека се премести постот.
    За сите кои купувате креветчиња за бебињата, кога ќе си ги донесете бебињата дома, креветчињата треба да биде без ништо, нема потреба првите неколку месеци од оградици, плишани мечиња, перници итн, тие се сите хазардни за бебињата.
    За новороденче е многу битно да има постојан проток на свеж воздух, затоа треба да нема оградици на креветче, бебето ако има оградици или им е претопло може да дојде и до смрт на бебето, SIDS sudden infant death syndrom.
    До ово доаѓа кога бебето спие, не може да мрдне и ако има оградица, играчки, перници, постојано го диши истиот воздух, (тоа што издишува повторно го вдишува) и поради недостиг на кислород доаѓа до ненадајна смрт на бебето.
    Не ми е поентата да ве плашам без везе туку да ве посоветувам на што се треба да внимавате.

Последна измена: 16 февруари 2015
    На menelele, Bozica1980, elena.mak и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Devojki daj kazetemi kako go custvuvate stomakot? mene mi se stvrdnuva vo tekot na celiot den, kako topka te na edna strana te na druga, dali e normalno? dale e toa bebceto? dali se lazni kontrakcii pa se nekojsi grcenja nezz....:wasntme:

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @menelele
    Јас ги изодев предавањата на ГАК, ако сакаш бројче пиши. Интересни беа, делумно едукативни. Фасцинирана бев од педијатарот, анестезиологот и една од акушерките...

Соба за доење е тајна група; не се работи за елита, но сепак е сериозна група со поспецифична содржина, па претпоставувам затоа е тоа така. За влез треба да ве покани некој од вашите пријатели, а докторките да ве одобрат. Групата е супер и има одлични едукативни документи...

5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @Ivanushkaа ,јас така го осеќам,станувам сабајле помекичок,после во тек на денот потврд,и баш кај што ми мртка бебчето таму ми е тврд....Некоја женска тука пиша тоа се лажни контракции,а јас па си мислам дека веќе бебето расте поинтензивно и затоа и така се осеќа.Исто е и со клоцкањето,порано ми беше нежно,а сега а решам да легнам да дремнам,кога ќе почне.. забава во стомак,на сите страни и мн.посилно осеќам,а тек коха ќе добијам удар во јајници... :) :) :)

На Ivanushkaa и Bufi им се допаѓа ова.
  6. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    @Ivanushkaa i mene mi bese celo vreme taka, na momenti mi se stvrdnuvase stomakot, i kako da se grci bebeto de na edna pa na dr strana, toa e izgleda normalno, eve sega bas pred malku epten mi bese taka, ama eve sega me opusti! Ne grizi se:)
    @menelele , sega ti go vidov tikerot, odlicen e, mi se dopadja koga site imame razlicni tikeri, a koga se povtoruvaat kaj site feminki isti pomalku interesno e, ama sepak celta e preglednosta:)
    Inaku @bittersweet ersweet sto ima napisano za ogradici, i igracki i plisani mecinja, seto toa e vistina! Tuka samo posle 2-3dena odkako ke se porodi zenata i doadja doma strucno ice i gi kontrolira uslovite, ti dava instrukcii sto e dobro sto ne, sto treba, sto netreba, i znam deka e zabraneto jastuce, ogradica i neznam sto uste, ajde ja kaj i da e brzo ke se porodam, pa koga ke dojdat kaj nas, ke go spodelam iskustvoto tuka so vas:)
    Se izvinuvam za dolgiov post, i pozdravvvv:inlove:

На menelele, galapce, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    И јас читав исто дека,перничиња,играчки никако не е убаво околу бебето,значи само постелнина и толку.А незнам каква оградичка нетреба?
    Инаку убаво што ни пишуваш @Bufi ти си при крај па таман да се опуштиме.Чекаме со душа да пишеш во тема ,,Се породив,,, па потоа чекај не со милион прашања :)

8. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Ke bide espana, kaj i da e denovive mora da bide, bebuska nema veke kaj da bega, se potesno i potesno i e:inlove:

На menelele, Ivanushkaa и espana им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.516
    Допаѓања:
    288.597
    Јас во саботата бесплатниот ваучер во вредност од 250 еу кој го добив кога купував количка, креветче и транспортер цел си го потрошив:inlove:.
    Еден куп ситници за кои е рано...ама ќе ми пропаднеше ако не го искористев сега.

Девојки претпоставувам дека срадствата за нега и хигиена треба веќе да бидат купени кога бебчето ќе се донесе дома.
    Памперс, шампонче, уље, крема, ножички за ноктиња, четка за косиче, топломер за во вода и за мерење на телесна температура, такво за вадење мрсули од носето.
    Има ли уште нешто што под потребно и неопходно би се ставило во оваа категорија за да не мора мајката да трча првите неколку недели...или да препушти на маживе наши:wasntme:?
    И во однос на пумпите за измолзување. Потребно ли е тоа од старт, или накнадно да се купи.
    Читам позитивни мислење и за рачните и електричните. Ако може совет препорака од @bittersweet .

Ве читам со опис на брадавиците:tmi:, претпоставувам дека сум во категорија на девојки кај кои и те како се испакнати и нема да има никаков проблем со доење па да знам дали и кога да спремам пупма.

10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    42.525
    Во право е @bittersweet , во креветчето нема потреба од никави оградици , завеси и сл. Убаво изгледа ама нема потреба од тоа.
    @danichap купи си се што е потребно , шампонче. кремче , пелени бр.2 за новороденче .и се друго што наведе погоре.
    За пумпа за измолзување може и нема да имаш потреба да купуваш, може да добиеш рецеп од гинеколог дека имаш потреба од пумпа и да си изнајмиш од аптека .
    Вага за мерење можеш исто да си изнајмиш од аптека иако ќе ти доаѓа бабица па ке си носи со себе вага ама ете ако си ко мене нестрплива можеш и да изнајмиш.
    Обавезно купи си од чаевите за доилки , немора стрикно од Хип да се , може и да најдеш во секој супермаркет kümmel anis fenchel tee дупло поефтини се .
    А и перница за доење обавезно :) немој после да трча тм ...
    За бебето обавезно вреќичка за спиење. br 56/62
    Јас ја имав од Алви , супер искористена за двете деца 8)

тоа е тоа .
    ;)

На bittersweet, espana и danichap им се допаѓа ова.
  11. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Eve ke se obidam da se prisetam sto se uste ke treba pokraj ona sto imas nabrojano: Vlazni maramici, cucli dve mislam deka se dovolno, drvca za usi-nemora na pocetokot, flasicki za mleko -vo slucaj majkata da nema mleko da go doi, sterilizator za sisinjata, drugo sto mislam deka treba e posebna korpa za alistata samo na bebeto, za da ne se mesaat so nasite, i isto kanta za pampersi, dobro toa zavisi koj kade zivee, drugo ne mi teknuva:?: i podobro da ne se prepusta ova na mazite, oti oni ke kupat bilo sto, takov e barem mojov:lol: alergicen na shopping!!!:whew: Inaku @danichap, ti znam deka si nekade vo stranstvo, neznam kade , i tolku i vi davaat po 250e za dete?moze i u licna da pises za ova...pozdrav i ne se sekiraj i da proustis nesto imas vreme da kupis:inlove:

На Ivanushkaa и danichap им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.516
    Допаѓања:
    288.597
    Не објаснив добро. Никој не ми дава пари, не исполнувам критериуми за некаква помош.

Количката и вреќата за во количка беа околу 1350, 150 транспортер, 150 креветче на тркалца и плус некоја ситница направив сметка од околу 1700 во babywalz. Продавница за бебешки работи кои имаа попуст, односно даваа ваучери во вредност од 15 % од купената роба(обичено секаде е 5 %), ова беше исклучок еден ден во годината па затоа и побрзав да си нарачам се од таму. Па така фанав ваучер, месец два порано покасно секако ќе морав.

Имам пишано дека добив ваучери од по неколку стотини евра и од салони за мебел од каде купувавме други елементи за дома, меѓу кои и детска соба. На високи цени и те како се исплати. Детската со се спална ми се фати 500 евра ваучер.
    Прашувај за такви членски карти, да се регистрираш каков нивни муштерија и секогаш има некоја придобивка.

Инаку и јас изнакупив, односно нарачав еден куп работи од алви, прочитав одлични критики он лајн. Ќе си ја набавам навреме вреќата а и перницата, и сите ситници кои пиша буфи. :hug:

Edit.
    @MacenceEna зеде вреќа без ракавчиња претпоставувам, но каков материјал?
    Фротир или?
    На иста клима сме, па да знам за јуни/јули/август... какво да зедам?

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Zenski fala vi na odgovorite malku me podsmirivte epten se uplasiv da ne se nekoi strasni kontrakcii bidejki prv pat vaka mi se grci stomakot....
    Inaku "da se pofalam" :@imam nova- treta bakterija vo urinikultura Proteus Mirabilis, gi zedov preska rezultatite i pravac kaj maticnata i eve sega pak ke pijam Pancef, malku bila poseriozna bakterija, ne daj boze ako ne se leci znaela da predizvika predvremen poragjaj....abe ke poludam od grizi;(:( so ovie bakterii, cistit i kamcinja raaat nemam cela bremenost....ne mi e za mene za bebceto se sekiram.....:|

14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Леле душичка,следам и аман со тие бактерии....и јас сега ова пецкањево претпоставувам дека е пак резултат на бактерија...ама ајде ќе си пиеш антибиотик и ќе се среди....биди силна за твоето бебче...
    А за стомакот што ти се стврднува праша ли?

15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Procitav prethodno nekolku komentari, pa eve jas da vi dadam moj sovet, mozebi nekoj kje go prifati...iskreno, i mene pred da se porodam me sovetuvaa za iks raboti, del od niv ne prifativ pa sega si vikam mozebi trebase...
    Sto se odnesuva do kozmetikata, za pocetok ne vi se potrebni nikakvi kozmetiki, vo smisol kupki, losioni, samponi. bebeskata koza e tolku meka i nezna da sekakva mackanica samo nepotrebno ke gi zatvori porite. Dovolno e prvite denovi, meseci da go banjate bebeto so "eucerin" sapunce i da go mackate so "jekoderm", poubavo zdravje. Moj sovet, ne go brisete so vlazni maramici, direktno na cesma kje go izmiete gazeto i drugoto, daleku pocisto i pohigienski. Taka i kje izbegnete ne daj boze sekakvi alergii. Vo lavabo vo kupatilo, 3 minuti rabota. (Sekoj sto kje vi kaze na primer najubavo i najsigurno zemete ja kolekcijata "Nustela" i nemate gajle, ne e vo pravo., Imam dve bliski prijatelki bebinjata se nafrlaa celite a tokmu taa kozmetika e edna od najskapite)
    Inaku od start kje vi trebaat "vigantol" kapki(tie se davaat za koski do ne znam koja godina), alkohol za premackuvanje za papoceto i pelenite obavezno nosete gi so sebe vo bolnica(vo site drzavni vi baraat, posto tamu demek nemaat).
    A i za krevetce. mene me sovetuvaa gi poslusav i ne zgresiv. Vo prvite 2-3 meseca nema poubavo bebeto da spie vo kolepka.Jas imav socuvana moja i od bratmi(stara preku 30 god hahaha) i super ni zavrsi rabota. Od skoro stavivme krevetce, deka bebco veke si bara mesto za sirenje. I tocno e toa, nikakvi mecinj,a macinja, kucinja vo blizina kade spie. Tie najmnogu sobiraat prasina i se eden od glavnite alergeni vo prisustvo na deteto, osobeno vo prvite denovi.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Ово е ограда, тоа што се става околу креветот, доаѓа заедно со комплетите постелнина за бебиња, иако ви е мерак ќе ги изоставете додека не пораснат малку малишаните.:lol:

@danichap нема потреба да купуваш однапред пумпица, откако ќе се породиш ќе видиш дали ти треба или не, да не фрлаш за џабе пари.
    Инаку јас имам рачна, таа ми е подобра од електричната, се измолзувам повремено, кога знам дека ќе одам некаде па да има за малава млеко инаку не ја користам, малава се изцицува.
    Рачнава ми е подобра затоа што ја си ја темпирам за измолзување, поспоро е ама поудобна ми е мене од електричната.
    Снаа ми има електрична ја користеше секојдневно (близнаци) и она е позадоволна од таа него од рачната бидејќи и беше поспоро,вака на брзина си вршеше работа, малку поболна е електричната од рачната. Мене не ми се допаѓаше електричната затоа што многу брзо ми влечеше и ми беше болно плус се чувствував како крава кога ги молзат.:wasntme:

На MacenceEna, galapce и danichap им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Oh koga ve citam za se sto si planirate,za se sto razmisluvate ponataka,mi se pomesuvaat cuvstvata.
    Sakam da sum po resitelna,po srcna,po opustena...
    Ve druzam redovno no samo citajki..
    Ako vaka prodolzam,nit pampers nema da kupam odnapred..
    Taka se uslovite i se imam pomireno so toa..
    Samo da go iznosam zivo zdravo.
    I naj bitno od se e toa sto ne cuvstvuvam taga sto nemozam voopsto da se podgotvuvam za da imam se...
    Me vodi samo mislata deka go sakam vo moite race i pogledot na maz mi koga ke go vidi..
    Mi se cini deka potoa ke mozam i planina da pomesatam a kamoli kupuvanje na se sto ke treba..:inlove:
    (izlazav,malku mi se cepi srcevo,ama ne oti ne sum i nema da se podgotvuvam tuku od strav sto kako i dali ke bide).

На menelele, Bozica1980, irena.1 и 9 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.516
    Допаѓања:
    288.597
    Галапче јас па се исполнувам со некоја позитивна енергија кога зборувам, планирам или малку по малку си купувам нешто:lol:.
    Сакам радоста да ми трае долго па малку по малку се однапред, а и секако најголемиот дел од нас се во поинакви услови од тебе, па можат а и треба да шеткаат.

Се сложувам за Еуцерин, и јас планирам од прв ден само со нивни производи.

На irena.1, ozbilnazena, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Taka mozebi e i najubavo. Jas imav samo edno nesto za oblakanje, kupeno 2-3 dena pred da se porodam. I kolepka, moja i od bratmi hahah. Pa sinko ni gol ni bos ne ostana. Kolicka pozajmivme(denovive konecno da kupime nasa hahah), transporter isto pozajmen, relaksatori duri dva dobivme na koristenje hahah...taka izleze oti ne sakav nisto pred vreme da kupuvam(so prvata bremenost mi se sluci tragedija, da ne se navrakjam...)bar u denesno vreme ima se, so edno iskacanje se ke najdes. Jas razbiram deka sekoja idna majka se raduva,saka da se podgotvi na vreme, megjutoa, jas ako se prasuvam ima vreme i za kupuvanje i sreduvanje, prvo bebeto da se rodi zivo i zdravo. Sepak, sekoj e so svoj pamet i mislenje.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Da be mila...i jas da sum do sega se ke bese nabaveno,zatoa velam deka samo ve citam i vi se divam.
    Ama od pusti potresni situacii,se iznapolniv strav.Sto od mojata sto od trista drugi situacii okolu mene.
    Mi e strav da se izraduvam,samo sakam vremeto da vrvi i sinko da naporeduva.Za se drugo od sreka do sila ke cuvam za potoa.

На menelele, irena.1, espana и 3 други им се допаѓа ова.