Se zavisi od doktorot i negovata aparaturaa! Mene vo 15nedela na Gak mi kazaa devojce ;pa vo 16 mojata maticna mi kaza masko Sepak mislam na sledniot pregled ke ti potvrdat so pogolema sigurnost.Sto i da e da si go iznosis so lesno i da siuzivas vo bremenostaaa!
Da ne si jadela denot pred da ispitas hrana koja sodrzi zelezo? Kako krastavicki, cveklo? Mislam deka ne e mnogu opasno ako e pokaceno, poopasno e ako ti e padnato pod granica. A koja nedela si baska? bebus kje vlece od zelezoto kako i da e
Пред извесен период прашував тука за покачување на диоптерот во бременоста и при пораѓај. Вчера бев на преглед, го прашав докторот па да ви пренесам што ми кажа. Рече дека за миопиите на четворка диоптер е индикатор за царски. Може да се зголеми, а може и да се одлепи ретината во екстремни случаеви при напонот. Да направам консултација прво со мојот очен лекар. Јас и осеќам дека последниве месеци ми е наголемен диоптерот. И колку и да не го сакав царскиот и бев убедена дека природно сакам да се породам, сега ме замисли.
Дента не јадев пред да испитам,ама внимавав да внесувам артикли што содржат железо. Инаку сум 33 недела. Ти благодарам на одговорот.
A da jas i ti tuka sme, isto Jas pa zanikade sum so zelezoto, pijam apcinja za zelezo sega i sakam da odam da si proveram pak krvna slika, zatoa sto srcevo ko ludo mi cuka nad 120 i nemozam da disam, osekjam pritisok nekoj vo gradite, snemuvam vozduh :/ Ti kako se osekjas ovoj period?
Јас не дека нешто посебно јадев за да ми е толку големо железото,се нормално. Инаку јас овој период сум како времево,еден ден сум супер и ништо не ми е. Другиот се ме боли. За притисок во градите и јас чуствувам и се нешто зборувам како да сум задишена. Рацете ми се потечени, чуствувам дека ке ми пукнат. Кога ќе легнам да се одморам преку ден не можам да станам. Највеќе мака имам само ноќе. Само се вртам де на лево ,де на десно. Станувам ноќе за во тоалет. Во глобала сум добро. Многу пешачам дури по 45 минути дневно. И така. Ајде уште малку да стиснеме заби.
Вчера бев во аптека за да земам крема против стрии. Имам високо мислење за една жена доктор која таму работи, секогаш услужлива и со големо знаење. Кога виде дека што купувам веднаш ме праша дали имам веќе хебаме. Ми кажа дека законски ми следува хебаме пред пораѓај и дека треба да се јавам во кранкенкасе да ми пратат листа со сите хебаме кои живеат и работат во областа каде ќе се селам во март за да пробам да контактирам. Ми рече дека има толку голема заинересирано пто уште при утврдување на бременоста матичниот гинеколог требало да ми го каже истото за де ме стави некоја хебаме на нејзиниот список бидејќи се чекало и до 6 месеци на листа. Она обавувала домашни посети и во текот на бременост и давала секакви совети за исхрана, витамини, друг вид на препарати кои ги користиме, избор на болници, совети за испитувања, присутна била во болница при пораѓај... Се јавив во дак да ми пратат таква листа па ќе видиме....после сум на гинеколог па да видам и он што ќе ми рече. Во недела ќе одиме и една клиника да гледаме. Штета што од старт не ми кажале. Прва бременост и сама тука и те како ќе ми беше добредојдена помош...ако не ми беше фемина маф ќе ми беше работата. Ти знаеш ли за вакво нешто или и тебе те прескокнале? Инаку и мене на старт ми испитаа хив, сифилис, рубеола...што уште не и толку. Секој месец испитувам урина а не и крвна слика. Еднаш и спомнав на медицинската сестра да не ми заслабнала поради повраќањата во првата третина ми рече дека 14.8 хемоглобин не паѓа така лесно јас како што си мислам. После пак ќе им се закачам.
Ova neznam dali e normalno i dali da odam na lekar odma, mnogu me bocka pod gradite i kaj gradite, mnogu gadna bolka kako steganje, prvo mislev zeludnikot da ne e, ama nekako bolkava mi e nasekade niz rebrata i nagore po gradite... Pocna panika da me fakja, sto da napravam neznam sama sum doma, dali imal nekoj vakvo nesto?... :/
Уф незнам за ова @danichap Бабицата ја запознав во болница кога имаа infoabend . Мојата докторка гинеколог и бабицата не се поднесуваат. Секое идење на преглед едната прашуваше за другата . Се оговораа, како мали деца Ама како што се сеќавам уште во првите прегледи ме имаа прашано дали имам бабица Бабицата не ми доаѓаше дома пред да се породам , пошто се гледавме секој петок на гимнастика . Чим си се јавила сигурно ќе ти пратат и листа со бабици. Ама чим ќе одите во болница ќе имаш можност и таму да прашаш. Инаку сега за сега се ти е јасно околу бременоста . Само убаво е да имаш и повеќе инфо околу болницата во која ќе се пораѓаш. Ти која недела си сега? Овде пишува од 20тата недела е добро да се посетува курсот http://www.eltern-ratgeber.info/schwangerschaft/geburtsvorbereitung/00168/ Инаку мене ми земаа почесто крв пошто слабокрва бев . Примав таблетки и сл. Ми се темнеше секое земање крв.
Mila, najprvo smiri se. bez panika i moj sovet ti e da posetis doktor. ova so bolkava ne mi se dopagja, zatoa probaj prvo da se smiris i vednas na lekar. Ne mora da znaci dekae nesto loso, no podobro strucno lice da te pregleda.
Од утре сум 23 недела. Во недела ако ни се допадне клиниката одма се пријавувам таму и ќе започнам со сите неопходни консултации и вежби за неколку недели. Ќе гледам средина на март кога веќе сме преселени и се дома е монтирано, наредено интензивно да започнам и со овој дел.
За да си бодеш спокојна,да не бидеш на штрек секое боцкање во градите,оди консултирај се со доктор,барем ќе знаеш на што си,дали има место за грижа или пак нема Може и ќе ти дадат некои лекови,тие си ја знаат најдобро работата.
мешиња како сте ми, јас едвај чекам да се олеснам ама синко абер нема, терминов за 6 дена ми поминува уф бре неможам веќе ко топка се тркалам по дома и брефтам само
Mi se javi gin, imam ureaplazma.. taka nesto, kakva e ovaa bakterija? Treba da odam da mi prepise terapija... :/
Koi brisevi sega se pravat? site komplet kako na pocetok sto pravevme ili ? mene maticnava mi vika samo za streptokoka? ama nekako mi e strav....a za drugive bakterii i sl?
Ivanuska da samo streptokoka se pravi zosto grloto na matkata bilo zatvoreno i nema sansi da se zeme bris.