Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Мојата матична ништо не ми наплаќа, а не сум ни бремена.
    Ниту ехо, ниту "за рака" за брисеви. Папот на моја желба си го носам јас лично сама приватно, па ни за тоа не ми зема пари.
    Ништо не треба да се плаќа кај матичен, поготово не за бремени кои се ослободени и од партиципација за испитувања.

Kbr, Jana06 and Bibi_23 like this.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Дознав дека сум бремена дур бев привремено во Македонија и оти матичната ми беше подалеку, реков ќе земам друга за матична што ми е блиску, за да можам полесно да се снаоѓам околу детето кој да ми го причува. Првиот преглед ми го наплати 2000. Така требало. |( Ни фискална ни бутур, нит ми прати резултати потоа од брисеви по мејл како што ми рече, морав мајка ми да ја праќам за да знам дали е се во ред или не.
    Супер сте вие со 300 и 500.
    Не треба ич, ама нема ни кај да се жалиш, ниту ако се пожалиш ќе се преземе нешто.

mal.ecka, Coco31, Kbr and 3 others like this.
  3. macalavica

macalavica Популарен член

Добра сум,фала, се смири крварењето.Бев во Систина,рекоа дека цело време тоа крварење е од полипот и дека мора серклаж,така и полипот ке го решиле.Во Петок ке ми стават серклаж здравје.Е сега ме збунија,прашав за лежење,мирување и што после серклажот,ми рекоа дека нема потреба,ми вели докторот ти не си болна,нема потреба од толку лежење,живеј си најнормално.Му реков дека претходно ми беше речено строго лежење,седење и стоење ептен ретко,ми вика глупости се тоа,уживај живеј си нормално.Е сега кого да слушаш?Баџаков ке ми прави серклаж.

mal.ecka, Coco31, eli25 and 2 others like this.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Мене матичната последен пат кога бев за пап и плус и реков да ме ѕирне на ехо, ми зема 500 денари, а иначе само за преглед ми зема 300.
    Сега во бременоста кој знае колку ќе земаат со скрининзи и други работи, а и фискална никогаш не ми дала ни мене.

5. Marie86

Marie86 Истакнат член

Jas ke podnesam zalba vo fond ...
    https://www.biznisvesti.mk/bremenit...-grupa-da-prodolzhi-so-kreirane-paket-uslugi/
    Ako site podnesime ke se zamislat malku ... ete na sajtov ima mail mozi da se pishe ... ako ne se zalime nema da se prezemi n8shto ke si furaat na grb na narod si se bogatat ... odnosno oni nas vo fond ke podnesat deka sme bremeni i dobivaat plus za nas ... i plus ni zemaat ... epa nemozi

Kbr, Doktor F and Yowannty like this.
  6. Калатеа

Калатеа Популарен член

И мене матичниот по 300 денари ми наплаќа за секое ехо, и тоа секогаш се "правда" како неговите колеги многу повеќе наплаќале за се', а не требало.|(

За редовни брисеви не ми зема пари (2 пати во бременост), а за дополнителни ми наплаќа по 100-200 денари од стапче, и за транспорт.

Фискална нема.

Eli23 likes this.
  7. Marie86

Marie86 Истакнат член

Jas minatiot pat brisevi si plativ privatno deka gi nemalo na drzavna site reagensi 1500 plus eho 500 , 2000 den .

Last edited: Apr 6, 2022
  8. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Не знам државниве за што ни служат кога секогаш немаат реагенси за нешто.
    И демек трудници се бесплатно идеш државно нема и пак плаќаш приватно.
    Ужас кратко речено

Eli23 likes this.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Освен за ехо 300, ништо друго не плаќам кај матичната. Ниту потврди, ниту брисеви, ниту пап.
    Често и не ми наплаќа, као контрола ли, што ти знам.
    И тоа не секое ехо ми се чини, па можда држи вода она за 3 бесплатни прегледи.
    Сепак матичната ми е ПЗУ, па сметам затоа си наплаќаат плус материјалот што го набавува.

10. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Во врска со серклажот. Мајка ми, значи ова пред 26,27 год со серклаж исто одела и на работа, се најнормално.
    Вели само си ограничен, не можеш да креваш тешко, многу да се наведнуваш и сл.
    Јас овде кога читав дека сите се на строго мирување со серклаж баш се зачудив.

Ти најубаво одмарај си
    Нема лошо од одмарање.
    И најбитно да го решиш полипот, бар нема да крвариш:hug:

Eli23, mal.ecka, Coco31 and 2 others like this.
  11. Marie86

Marie86 Истакнат член

Dodusha na GAK za sto i da sum poshla ne naplakaat se e bespaltno ...
    Ama za brisevi i eha ednash mesechno odish kaj matichnata ... a ne deka gleda neshto na ehoto , nabrzina da izvaj edna dve sliki ... realno jas odam na privatno kaj ivf doktorot, i bash ubavo gleda pola saat ti se posvetuva , ama tamu si plakash privatno si se znaj ...
    Ispaga matichnive samo za upati ni se tolku ... eve dadov shansa da me gleda i toa e nabrzina ... nit protok na krv , nit krvna grupa da te prasha nit pritisok da ti izmeri ... a toa redovno sekoj mesec treba da go pravi ... chudo ni e zdrastvovo

nikolovskaaa1 likes this.
  12. butterflysk

butterflysk Популарен член

So serklaz e preporaclivo miruvanje, koncite ne se magicni, gravitacijata si go pravi svoeto, zatoa se lezi.

Eli23 and macalavica like this.
  13. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Јас со претходната бременост идев кај Радица Бојчева ќе си спомнам со име и презиме чисто да се знае, ми даваше фискална мислам не ми текнува искрено беше пред 2 години ама пак за ехо 500 ден, за премачкување со бетадин 200 може и поише, за скрининзи по 2000, пап тест 500 а иначе еден те следува бесплатен, за брисеви 2 можеле државно, 2 морало приватно немало државно 1000 и нешто (така беше тогаш) , искрено не бев задоволна од неа затоа и се преместив, сега сум кај доктор Личовски и не е докторот за пари ехото 300 ден, брисевите сите 4 бесплатни, пап бесплатен, скрининзи во државна ме праќаше бесплатно, информирана сум од него за се, а од Радица пример не. Јас си го кажувам моето искуство, кај секој е различно.

Eli23 likes this.
  14. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Хммм баш чудно ова сега, јас сум со трансабдоминален серклаж ради конизација и пак превентивно дозволено ми е 20 мин надвор ништо повеќе, ме зачуди со муабетот од докторот

Eli23 and macalavica like this.
  15. macalavica

macalavica Популарен член

И мене ме збунија ептен,двајца ме прегледуваат Димчев и Баџаков, и двајцата ми рекоа дека според нив нема потреба од лежење.Бев упорна и прашував,предходно ми беше кажано строго лежење,седење највеќе под агол од 45 степени,стоење ептен кратко,пешачење ич,и они ми се смејат,ми викаат чиста глупост било,ми вика ти не си болна,трудна си.Јас ке си мирувам и натаму,не дека ке се растрчам,ама не ми е логично.На клиника ми рекоа серклаж со таков полип нема шанси,тука ми рекоа дека може,дека ако не ставам пак може да се повтори приказната од лани,од полипот да се отворам и да дојде до предвремено раѓање.Одлучив да им верувам,ваљда знаат што прават.
    @Jora направи ли ти серклаж, како си?

Eli23, mal.ecka and Cloverrrr like this.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Другарка моја заради конизација имаше цин и ставија серклаж превентивно и со двете деца одеше до последно на работа и тоа со автобус. Патуваше кај нејзините со кола , секој втор викенд, а некаде 100км се оддалечени од Ск. :?:

17. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Незнам што да кажам и јас ради таа конизација ставив уште пред две години лапароскопски серклаж за да можам да бидам колку толку поопуштена сега во бременост и пак ми сугерират да се пазам и ништо да не правам, а немам проблем со грлото сега за сега дај боже да биде така. Ама членката погоре е со историја на спонтан плус баш чудно некако ми е од нивна страна

Coco31, macalavica and eli25 like this.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Jас знам дека со серклаж се лежи. Ме зачуди сега ова.

Cloverrrr likes this.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Незнам приметувам дека од приватните се полабави. Мене матичната многу ме паничи пример. Кај овој од ремедика кога одам чиста спротивност е .

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Нормално пази си се пак па ќе видеш како ќе се одвиваат работите :)
    ❤️

macalavica likes this.