Јас сум со многу краток цервикс од конизација, поради што наредна недела баш треба да ми стават превентивен серклаж. Докторот што ме следи од ремедика за сега ми препорачува строго мирување, ќе видам баш како ќе биде после серклажот. Од друга страна матичниот ми е ептен контрадикторен со него. Наидувам на многу спротивни разлислувања од различни доктори и стварно не знаеш на што и кого да веруваш. Се решив да се водам според препораките на докторот од ремедика, сепак имам доверба во него, долго сум му пациентка.
Зависи до матичниот. Мојот спротивно од твојата многу е полабав. За хематомот баш го прашував за лежење. Само ми велеше тешко да не дигаш во никој случај иначе не мора само да лежиш. Не е нешто опасно. Многу смирен ми делуваше. А овде читав за хематомот само лежеле. Може има и разлика од ефен хематом до друг.
Јас само што се вратив од преглед, мерките на бебе според главче и надколеница одговараат на неделите, а според меше испадна 5-6 дена помала мерка. Ме прати да проверам димери и фактори на коагулација. Др. ме убедува дека не е ништо страшно или сериозно, 31ва недела сум, кога ќе ги видел резултатите ако требало да примам терапија, не било касно. А наодот на умбиликална артерија според параметрите беше во ред. Некој со слично искуство? Не знам што да мислам сега, искрено малку се загрижив....
Zeni, 20+3 sum gn. I od vchera pochnaa grchevite da mi se podolgi ... kako celo vreme da gi ima kako za dobivanje ciklus ... neznam kako da opisham ... prethodno si imav non stop bockanje ama pominuvashe ... sega nekako epten me tegni ... ja prashav matichnata lazni kontrakcii bile za ovoj period normalni ... ama vaka vie traat podolgo ???
Случајно отворив и те прочитав. Со серклаж бев и тоа доцна ставен, со голем фанелинг. Само кратко лежев. Докторот ми препорача да се движам нормално, посебно откако направивме контрола и се виде дека грлото е зголемено, серклажот држи. Пазев, но сепак се движев низ дома најнормално, си чистев, работев по цел ден седната, си излегував на кратки прошетки. Бременоста ја истерав до термин, со чести прегледи. Чисто ко искуство ако ти значи.
Исто ми се случи мене во 27ма недела и завршив во болница од прејаки болки. Баш ко менструални беа се болеше, стомакот .. нозете исто трнеа.. ако болките се прејаки и не поминуваат итно во болница. Со лесно.
Добра сум...еве 11 ден сум на ПИН ,се надевам дека ќе изгурам уште некоја недела да ми потпорасне бебчето....се смири крварењето и се надевам дека нема да се повтору...инаку лежам ,никако не станувам од кревет ...овде сите се толку фини од доктори ,сестри ,болничарки ,па тоа ми дава дополнително сила да издржам...некоја членка пиша за Самарџиски ,секој ден доаѓа овде на ПИН и навистина е врв д-р ,како и сите останати..немам зборови ,воопшто не се делат пациенти ,на сите се посветува внимание ,па се чувствуваш некако сигирно
Ne se Ne se tolku jaki , jas si funkcioniram , neznam kako da gi opisham kako 2 den ciklus ne onoj prviot jaki bolki kako za apche ... ama sepak gi ima non stop ... Ivf doktorot mi reche magnezium dva pati na den da zemam narednava nedela ... deka rasti plodot pointenzivno , pa da go izvestam kako sto ... A sto ti kazaa tebe koga otide vo bolnica ??? Od sto se bolkite ???
Epa zoshto togash ne sovetuvaat matichnite sekoj mesec pregled ??? Ama eve me 20 nedela i se dosega sum platila , togash kaj mi toj besplatno eho vo 13 ta nedela i denes trabalo da go imam isto ... Zbunkaaa e rabotavaa
Па еднаш месечно сите одиме на преглед некој и почесто , тоа е твој избор ако не сакаш да одиш еднаш месечно не оди и ако не ти одговара матичната смени ја
Не советуваат за пари и тоа е наш избор,и јас се бунев зошто ми наплаќа се додека не отворив и видов кој се законски регулативи,точно се знае што не се наплаќа и зошто баш тие прегледи не праќаат на државна оти тие не се наплаќаат,инаку секој месец треба упат за крв,притисок и килажа да ти мери а не и ехо.
Радица е само да те дерееее со пари. Да кивнеш и плаќаш. Бев кај неа и некако лично јас не ја осетив дека е заинтересирана нешто да ти помогне за проблем.
А има некаде да се види освен на факултети.мк? Зашто фзом вика трудници не плаќаат ништо од прв ден до породување, дури следува бесплатна фолна и јод (ова од времето Тодоров кога беше министер). Ова 'протокол' ми е малку сомнително.
Може, и најверојатно ти е од тоа. 5,6 на толку благо и сок е ниско, можеш да замислиш колку ти бил претходно.
E bash toa ni ednash ne mi napravile , nit vo karton stoi kolku kilaza imam, pritisok, upat za krv sama si baram ... vlagash vnatre i ajdee ehooo i tolku ... stvarno ne mi e jasno ... nema veze izgleda do doktorite e ... losh sistem zdrastvo toa e
@medena147 Па овој што ја дал изјавата е доктор, мора така да каже пошто и oн наплаќа.. Матичен гинеколог законски не треба да и наплаќа на трудница прегледите се бесплатни. Ама овде кај нас ретко кој го почитува тоа а и малку асални има и тие обично наплаќаат па ги трпиме.