Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Баш се зачудив кога прочитав, ваму и на града ги ставаат одма да поттикнат лактација, и сестри по две за помош на мајката да стане, барем чекор- два...

2. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    И мене ми кажа др што ќе ме пораѓа дека царски ќе сум, исто близначка бременост. Прашав за природно ми рече можеби ти ќе можеш ама преголем ризик е за бебињата, башка сум нискичка и слабичка :)
    Му верувам на докторот и сепак и тројцата сме битни да поминеме одлично на пораѓај (не го сватив како трагично што ќе сум царски) битно ми е се добро да се заврши :)

На Mateas, Eli23, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.148
    Допаѓања:
    118.181
    А мене па чудно ми е толку брзо да се форсира да се стане. Па и да се дои.
    Нема никаков оправдан бенефит, тврдам.

На JuLleE и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    И јас така пониска и слаба и ваљда поради тоа така ни рекле. Иначе друг основ нема. Не дека трагично, ама малце ми е страв од што имам слушано лоши искуства. А која недела си и кога ти кажа тебе дека со царски? Мене премногу рано, ама тој си знае.

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Првиот подој, на повеќето конгреси и школи за трудници што сум посетувала и кај нас и на балканот е многу битен за да се создаде врска помеѓу мајката и бебето и да се поттикне таа првична лактација.
    За станувањето не знам зошто ама и тоа го форсираат, колку се може толку.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    Само еден? :D Мене ми се видоа 3-5. Во болница од возбуда спиев по 3-4 часа, еден влегува друг влегува, на телефон сите на месинџер да го видат, абе лудило. Дома лога дојдов не знаев дека сум толку уморна. Се избањав и паднав во кома, ме будеа са го дојам и продолжував. Знаев имам маж имам свекрва на располагање, абе кома, ме немаше. И цел месец бев преморена, ме болеше раната. Излегувам да прошетам, 45 минути максимум и рана боли како тазе оперирана. Хаос. :D
    Не знам како некои може да усисуваат сами дома по царски.

На Eli23 и fana им се допаѓа ова.
  7. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Прво дете ?

8. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Прва бременост да.

9. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Ништо страшно, на втора бременост нема да ти текни едно 4 5 години ]:):rofl::rofl::rofl:
    Со лесно меше :l:

П.С - само се шалам нема две исти!
    Еве јас ќе имам 4г и 7м од првиот царски, не дека мн лесно ми беше ама пак се решив МАЈКИ сме,се ќе издржиме за бебушките, се е минливо :inlove:

На Arababy, AugusTina! и fana им се допаѓа ова.
  10. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    I od priroden I od carki Imam Strav....moevo kje e najverojatno carski...Kako I da e samo zdravi I pravi dvete da sme...

На Matea94, Saf и AugusTina! им се допаѓа ова.
  11. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Втора сигурно дека нема да имам, доста ми се две, близнаци имам :D

На An angel, MilaSs12, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.148
    Допаѓања:
    118.181
    А за емоциите на конгрес кажуваа?
    Дека мајката треба да е опуштена психички и физички за млекото полесно да тече?
    Доењето е многу повеќе од бебе и брадавица.
    Доење е виша математика.

На Mateas, LiquidLuna, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.426
    Допаѓања:
    183.290
    Моето искуство е поинакво. Во 8 вечерта се породив царски. Накај 8:45 ме однесоа во соба. Секогаш кога добивав болки ми пуштаа епидурал, обично 4 часа делуваше епидуралот. Бебето ми го донесоа за помалку од 2 часа да пробаме да се доиме. Потоа ја земаа, оти бев истоштена. Цел ден бев со провокации и на крај завршив итен царски. Ми рекоа да одморам ноќта. Следното утро во 9 ме станаа, ми донесоа бебе и од тој момент бебето беше цело време со мене. Јас едвај чекав да го видам, не се секирај, адреналин мава нема нешто што нема да можеш тогаш, па здравје и ќе си ги гушнеш и бебињата брзо потоа. :)

Иначе, слушни повеќе мислења. Нема зошто при нормална бременост и без индикации да раѓаш царски, сем нели ако не постои поголема причина. Чинам, во Македонија непотребно многу го форсираат царскиот и не даваат шанса за природен и при услови за истиот. Слушај си го телото и нормално, следи совети на докторите околу тебе.

На Mateas, Eli23, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Ne kazuvaj, citam tuka i mi se losi....Mislam deka do bolnica ke se onesvestam a ne drugo..Doktor insistira prirodno, a jas psihicki sum haos

15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Можеби, не навлегувам во детали, ова ми е прва бременост, од искуство лично не сум запознаена, но ова е искуство од врвни доктори- специјалисти. За неколку месеци може и ке се сложам со твоето и мислењето на повеќето, од лично искуство :D

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Си ја знаат они состојбата на пациентот и според сите факти одлучуваат. Инаку сум 31, пред две недели јас си го прашав каков пораѓај ќе имам и тогаш ми кажа- предложи дека царски е подобро и посигурно. Само Господ да е со сите нас, друго се ќе биде добро.

На Mateas, Matea94 и AugusTina! им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.199
    Допаѓања:
    258.489
    Ова ми е најтрауматично и уште сега се спремам физички за ваквите акробации на бебето :sweat:.
    Мене ми е, да не кажам страшно.

Инаку, кај мајка ми, а и кај баба ми, едното бебе, едниот близнак бил карличен. Брат ми бил со раката мислам свртен.
    Е сега сечена е од долу.

Јас знам го донесоа, го видов, и за спиење го зедоа
    Јас искрено не бев способна за ништо и искрено баш како шлепер да ме поминал.
    Какви маки имав додека да фати, да се намести, ама дома си фативме ред и го доев цели 2 години.

На fana и kristina.k им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    Ти обасни зошто е посигурно? И зошто подобро?

На AugusTina! му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Како прв одговор дека не е исто единечна и близначка бременост ( сепак ние се молиме барем до 36 недела да издржиме) ми вика секој ден ми е плус, што реално е така. Како што кажав нискичка и слабичка со тесна карлица, моментално се со главчињата надоле, но не се знае дали така ќе останат. Јас можеби би можела природно да родам, Али за нив е поголем ризик со двојајчани сум, и за недај Боже да се искомплицира нешто царскиот би бил идеален за мене и целата моја состојба. Му верувам на докторот и битно ми е и тројцата добро да поминеме. Па и на толку мака што видов за да дојдам до нив нека ги вадат царски ❤️

На MilaSs12, Mateas, Bebulleee и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Како оди договарање за пораѓај и кој доктор ќе ве пораѓа? На државно како знам е кој ќе се погоди,или ?