Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Saf

Saf Популарен член

Мене матичниот не ми рече да правам се до 29та недела кога видовме на ехо дека плодот е понапреден за 1 недела . Бидејќи нели обично доколку мајката има гестациски дијабет децата се раѓаат со поголема тежина,што и немора да значи. Не го прават сите , ама пожелно е. Мада јас дента кога испитував шеќерот ми беше малце покачен, после тоа други денови мерев после внесување шеќери ми беше нормален. Така да не знам и што е правилно,сепак внес на толку големо количество гликоза наеднаш :?:

Bibi_23 likes this.
  2. princess02

princess02 Истакнат член

Крвна слика 3 дена после пораѓај.
    Од тогаш се поминати уште 6 дена. Јас имам вртоглавици и ми се мати видот ми доаѓа како да ќе се онесвестам
    Дали на некој му се случува истово? од што може да е ?

Attached Files:

3. macalavica

macalavica Популарен член

Беше ли на ехо на гинеколог?Оди да те видат,да не имаш остатоци од плацента.

4. Forbidden

Forbidden Истакнат член

И јас се изначитав дека било многу гадно, па отидов со страв и на крај испадна дека не ми слоши од гликозата воопшто (инаку не сакам шеќер), без проблем го испив. Правев во Авицена Тафталиџе, смесата беше хомогена, немаше грутки и местото беше пријатно за чекање.
    Најверојатно индивидуално искуство е, не мора да значи дека нема да пројдеш океј. Земи си слушалки ќе ти пројде времето побрзо.

Кај мене исто беше детектирана циста / водичка во 21 недела на вториот скрининг. Во 32 недела ја немаше. Обично ако не е голема и нема повеќе цисти викаат дека не е страшно и се повлекува сама, но ако ти е во мисла отиди кај друг лекар.

Last edited: Apr 12, 2022
    Erika.greeneyes likes this.
  5. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Колку години имаш?

Скриен шеќер се испитува над 26год или по индикација.
    Читам некои советуваат, направи си го за да си мирна ама колку што може да ви даде мир толку и не е безопасен. Не е претерано штетно, ама не е ни занемарливо оптеретувањето што му го прави на панкреасот па ако нема индикација да се прави, послушајте си го докторот :)
    Мене ми е втора бременост, во првата немав скриен шеќер (правев испитување), а во вторава исто нема индикации па матичната ме советуваше само да испитам гликолизиран хемоглобин, па ако таму вредноста ми е над 6.5, тогаш да испитам и скриен. Во спротивно, ми рече нема потреба, еден панкреас е за цел живот :)

Saf likes this.
  6. princess02

princess02 Истакнат член

Ми рече додека течело крв немало потреба да идам на ехо. Кога ќе престанело тогаш

7. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Незнам само ја ли сум. 28ма недела сум луѓе мои многу спијам незнам дали е нормално ова 3 4 пати во денот плус вечерта што си спијам. А до пред некое време имав проблем што не можев да спијам. Ама сегааа... цел ден можам

8. fana

fana Форумски идол

Провери го железото и хемоглобинот.

9. демотивирана

Пијам Хеферол по една капсула на ден со витамин ц, намалени беа пред 10 дена, сеа ако уште допаднале сум завршила работа.

10. V.N.

V.N. Популарен член

Здраво
    Еднаш прашав по форумов ама не добив одговор па да си ја пробам среќата пак. Сега ја терам 23 недела и десната рака под лактот кон дланката постојано ми се грчи, ме боли, ми трни повремено. Ги пиев до пред 3-4 дена дабростонот и прочитав дека може да е и од нив, ама еве веќе неколку дена како не ги пијам денеска пак поизразено ме боли/стега раката, незнам ни самата како да опишам.
    Консултирано со доктор ама некако мн ми се лабави као ништо не ти е ќе помине, ама мене баш ме плаши веќе.
    Дали можеби на некоја од вас и се случило вакво нешто или каде да се обратам совет ако може, зошто стварно незнам веќе што да правам

11. Arababy

Arababy Истакнат член

Напрај крвна слика и барај и витамини да испиташ!

12. V.N.

V.N. Популарен член

Крвна слика правев, подобра во живот не ми била мислам. Кои витамини да ги испитам?

13. Arababy

Arababy Истакнат член

Калциум,натриум и магнезиум и вит. Д

V.N. likes this.
  14. демотивирана

Да јас имав таков проблем посебно на делот на зглобот на шаката некогаш боли и како растегнување. Мислам дека го викаат карпал тунел синдром. Истата болка некогаш е од лактот до прстите трне и посебно ми беа зафатени палец показалец и среден прст. За сега има 1 месец болката ја немам ама трнење то е останато. Мачкам Волтарен емул гел по потреба и доста ми помага од 2ро 3то мачкање е подруго више.

V.N. likes this.
  15. V.N.

V.N. Популарен член

16. macalavica

Абдоменално можат да те видат.Оди во болница нема да те вратат.

17. Arababy

Arababy Истакнат член

Ке издржиме:*

V.N. likes this.
  18. princess02

princess02 Истакнат член

А дали е нормално ете некој ден тече некој ден не денес крв темна ми тече

19. macalavica

Крварењето нема врска со тоа како се чуствуваш,можеш да крвариш повеќе од 1 месец по породување,тоа се чисти организмот,ама ме чудиш што не ти е добро а не одиш да провериш.Треба да те видат на ехо додека не е доцна.

stsmua05 likes this.
  20. Saf

Saf Популарен член

Јас би инсистирала да одам,да не те плашам ама ете мајка ми и заборавиле парче плацента, исто вртоглавици , почнала да развива и симптоми на сепса ако не отишла можело да биде фатално. Така да пораѓајот не е едноставна работа и да не е тоа можеби е нешто друго,бидејќи крвта ти е супер не би требало да ти е поради тоа.