Дуфталак се вика не знам дали го има во Мк. Слободно напнувај, подобро со напнување да одиш почесто во вц, отколку вака ќе си направиш поголем проблем. Ме боли и мене стомакот секој пат по голема нужда, ама тогаш веднаш во кревет ќе полежам 1 саат и ке помине. Знам колку е мачно ова, труди се да одиш секој ден во вц и не се плаши ништо не му е на бебе
Незнам за другите искрено, не ги следам резултатите. Јас почнав со димери 6000, па 3000 долго стоеа, а сега се движат околу 2000 во втор семестар. Затоа сум под терапија. При прекин од 4 5 дена на терапија, растат вртоглаво. Имам и времиња ненормални.
Прашав во Ремедика за породување, како оди целата процедура и дали бирам кој сакам да ме пораѓа. Ми рекоа со полна 36 недела се закажува преглед кај тој доктор што сакаш да те породи, па он ќе те гледа на ЦТГ и ќе те води понатаму до самиот термин што и како треба. Не е тоа касно некако? Ако не дај Боже моево реши да излегува пред 36 недела? Нема да ме примат? Изгледа немаат дел за предвремено родени па единствено решение за што и да се деси пред 36 недела е одење на ГАК? Да не знаете викам да си прашам
Па мислам дека не е касно, јас и на прегледи одам таму па пак ми викаат 36, 37 ќе се почне, а рачунај докторот дали и памти воопшто. Ти ако се случи нешто порано пак можеш да отидеш таму, ама биди си спремна со документација од претходно, чисто да бидат информирани.
Ремедика примаат над 34та недела за пораѓај, затоа што инкубаторите биле за бебиња над 34та недела. Секое бебе родено од 34та недела до 37та одело во инкубатор. Јас се распрашував исто и разговарав со сестра од тамо. Ако е под 34та ми кажа само на клиника.
Bev vo sistina vcera i sum prezadovolna od doktorot Pavle Dimcev,stvarno e premnogu profesionalen,me pregleda i mi rece deka bebeto nema voopsto nikakva tecnost vo mozokot i koj toa mi go kazal i me isplasil za bez potreba,i mi rece da si odam doma da ne davam pari povekje po doktori i da si cekam da se porodam deka bebeto e super i e tesko 1.700 g...na sekoja bi i preprocala dokolku ima nekoj somnezi da odi kaj doktorot i da si bide mirna vo bremenosta <3
За Димчев стварно немам збор , пред да одам кај него ми кажаа дека многу не зборел само гледал и на кратко ќе каже добро е или ако има не дај боже нешто...врска нема тоа што требаше да го каже си го кажа, тоа што го пражав убаво ми објасни за милина. Да не ми беше Панчевски избор за пораѓање сигурно ќе одев кај Димчев
Женски пишав во групата за колички но никој не одговори, па ај да си пробам и овде. Дали некоја ја има количка и како е задоволен?
Ne e kasno......I onaka Ako sakash carski da se porodish pred 38 ne go vadat bebeto....ova eod Moe iskustvo kazhano.
Цел живот имам тврда столица, ама никогаш претходно тоа не ми беше проблем. Во првата бременост поминав многу лошо. Имав ужасни болки, хемороиди кои крвареа, ништо не помагаше. Мораш малку од малку јадењето да го средиш, балансирана исхрана, повеќе влакна, да видиш што ќе ти влијае најмногу и тоа почесто да го јадеш. И за во вц, ќе си земеш легенче некое ако си пониска тоа нека е подлабоко, ако си висока и поплитко ќе ти заврши работа, кога ќе седнеш на школка, ќе го превртиш легенчето и ќе го ставиш под нозе. Има да се купи специјално за таа намена, ама и обичен леген ќе ти заврши работа. Битно е да дојдеш до позиција колената да ти се поткренати, слично како дете на нокшир кога е. Таа поза има врска со поставеноста на цревата и ќе ти помогне полесно да се испразниш. Некогаш може и подолго да потрае, ама нема да напнуваш многу, практично е и помага.
Нема прекин на терапија. Ако почнеш со боцкање ке мора да тераш цело време. Мене така ми објасни докторот. Истото важи и за притисок и за дијабет. Во систина има за предвремено родени ама е многу скапо. Најубаво да се јавиш и да прашаш. Зошто мислиш дека ке се породиш пред време? Ако има ризик е едно, ама не се оптеретувај со такви теми, уживај во бременоста.
Девојки што да се прави со омалаксаноста во прво тромесечие? Буквално на моменти од кревет не можам да се исправам....