Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.179
    Допаѓања:
    124.648
    24-та

На Dea** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Enn001

Enn001 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    231
    И мене на ехо ми беше добра, ама во фамилија имам хипотироидизам па докторот сакаше да се осигура дека се е океј, па испитав.. Ми беше малку намален тсх, на долна граница, и ми даде терапија. На бебињата им е многу важен тсх и ако го нема доволно може да доведе до проблеми во развој понатаму во животот (кретенизам пример). А и скоро секоја втора жена има проблем со тироидна, па штом ти рекле да испиташ јас би те советувала да отидеш :) (fingers)

На Dea**, Arababy и eli25 им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.177
    Допаѓања:
    118.380
    Да, јас правам. Кај др. Синиша.
    И ехо и хормони.

4. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    270
    Девојки, кога прв кога прв пат го осетивте бебенцето?
    Јас сум 18 недела, два дена имам чувство како да имам внатрешни гасови, но само на едно место, десната страна на папокот.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.179
    Допаѓања:
    124.648
    Зошто?

6. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    И јас сум 18та недела и мислам дека овие два три дена осеќам така од време на време мали допири :inlove:

На Cloverrrr и Blue moon им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    20 недела сум, до вчера осеќав удари и мрдање во линија со папокот или нешто под ама денес цел ден мрда многу ниско, имам и болка кај бешиката ко ќе удира таму. Дали е нормално или не треба толку ниско да е?

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.179
    Допаѓања:
    124.648
    Да да
    Баш тогаш имав такви ниски удари мислев на цервикс ми мава :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.177
    Допаѓања:
    118.380
    Затоа што мајка ми имаше два спонтани од тироидната поради хипо хашимото.
    Имам и јас хашимото без хипо/хипер функција.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Сосема нормално,истото ми беше и мене во бешика и цервикс.

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не знам веќе дали е до мене или нормално е ова. Стално некои чудни болки, нелагодност, по некое истегање осеќам. Не се сеќавам толку рано вака да се осеќав во првата бременост.
    Како да знам кога е за на лекар?
    Прееска жими се осеќав како вагината да ми се шири, па некое стегање во левата слабина. Аман веќе, нека летне времето.

На mal.ecka, Eli23 и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас редовно испитувам. Тсх секогаш ми било во граници на нормала ама тоа нормално не било нормално за забременување па почнав еутирокс и така забременав. После во бременост почна тсх да расте па го контролираме со терапија, бидејќи требало вредноста да биде околу 2. Така што јас на месечно ниво испитувам и според тоа менуваме терапија. Во фамилијата немаме историја со заболување на тироидна а и на ехо е се ок.

На eli25 и Dea** им се допаѓа ова.
  13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    9.098
    Океј дечки , јас имам едно признание...
    Знам дека после ова многумина лд вас ке ме осудуваат и океј е ,ама јас морам тука да пишам за да си олеснам...
    Пушач сум 15 години.
    Пушев по кутија и пол на ден.
    Од денот кога дознав дека сум бремена...пробувам да ги оставам скроз ама многу ми е тешко.
    Се мразам себеси....
    Значајно ги намалив ,до 5 максимум ама и тоа знам дека не е океј ...стварно сакам да ги оставам ама незнам зашто толку ми е тешко.
    Инаку, антидепресиви пиев 10 години и сега ги оставив за 1 недела....исто и кафето....сето ова ми е искрено шок.
    Толку ми е мачно...и некако најубав дел од денот ми е кога ке запалам цигараа....лошо е знам ,спремна сум за осуди...хелп...како да престанам .
    Утешете ме :(

14. Kbr

Kbr Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.589

И јас сум пушач, откако останав бремена од 1 кутија и повеќе на ден ги намалив на неколку цигари само со кафе, или после јадење, а како да ги откажеш скроз јас искрено кога ме тера да запалам цигара, или земам да ги грицкам нешто (сончоглед, семки, лешници) или земам некоја бонбона и така пробувам да не мислам на цигарата или ќе се заработам нешто и гледам што подалеку да се цигарите од мене и да прибам да не запалам цигара. Знам и јас ќе трпам осуди, ама барем тоа е напредок од страствен пушач успеав ем послаби цигари ем само неколку во денот да запалам....

На spasovskam, Srcka28, nevermet18 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Misskirova знам колку е тешко да се остават антидепресиви, сигурно уште потешко во бременост. Огромно достигнување е тоа, а штом успеа сигурно ќе успееш и цигарите. Имам читано и дека не се препорачува нагло да престанеш, туку баш како што ги намалуваш. Има и трудни што пушат минимално цела бременост, ама најдобро колку што можеш да намалуваш и постепено да ги оставиш за твое добро и за добро на бебето.
    Најди си некој ритуал за тебе во денот што ќе ти замени време за кафе и цигара, пример капучино, топло чоколадо, чај, сладолед, или грицкај нешто ко ќе те фати криза. Мм така ги остави пред неколку години, јадеше сончоглед, семки, јатки, било што за да му се зафатени рацете и устата и да не мисли на цигара.

На mal.ecka и Misskirova им се допаѓа ова.
  16. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Nema vrska probiotikot so vitaminite, samo treba da go zemish koga si gladna , odnosno 2 saati pred ili posle jadenje ... ama dve nedeli vo kontinuitet ke se sredi stolicata ... pa posle po potreba

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.439
    Допаѓања:
    183.431
    Јана, нормално е. Поминав низ тоа да мислам дека вагината ми се шири. :tmi: Верувај имаше моменти кога мислев дека бебето ми излага и готово ќе покаже раче или ноџе низ вагина. (facepalm)
    Ја мислев втора бременост е полесна, а мачнини и повраќање овој пат ме убија до 24та недела, сега киселини ме гушат, гладна, сита нема врска. Искрено, не знам дали се порано почнува вториот пат или па сеа многу поише знаеме и приметуваме.. Од многу рано приметив овој пат и лажни контракции и колострум ми тече исто од прилично рано. За на лекар, ако те боли нешто и е интензивно. Се што чувствуваш се процеси низ кои телото минува и е нормално.

На mal.ecka, Jana06, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.219
    Допаѓања:
    258.650
    Ели мене матичниот општ ми испита тироидната и кога бев за целијакијата.
    И тоа во бременоста. Овде е како основен тест, на секоја кс го прегледуваат.

На mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  19. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    1.596
    Еднаш годишно може да се провери и преку општ матичен. Да не се малтретираш по интернисти, ендокринолози.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    Јас сум 22ра и мене денес многу ниско ме удира истото и јас се прашував , ама сигурно е нормално