Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.231
    Допаѓања:
    118.795
    Ич не пијам (facepalm)

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Пробајте да ставате лимон во водата, краставица, ѓумбир, нане, било што за да си ја направите поубава за пиење. Плус како што идат жештините и освежителна ќе ви биде.

На Freckles., mal.ecka, Doktor F и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ^-^

^-^ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Vo prvata bremenost skrinizite gi pravev kaj nego,kje vidime utre sto kje mi rece toj

На H.VAGA, jelo и fana им се допаѓа ова.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Јад сум 15 недела и немам правено.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    2.245
    Планираш да правиш? Јас се мислам дали да ја прашам матичната дали да направам...

6. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.621
    И кај мене така нешто беше а се секавам на муабетот над 3 и нешто беше ама незнам точно дека не треба да биде

На ^-^ и Jana06 им се допаѓа ова.
  7. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    6.698
    По минимум 3 литра односно две шишиња, плус чаеви и сокови. Одсекогаш сум пиела многу вода. :D Едно време се испаничив дури шеќер да не имам па испитував ама немам добро е, само сум си жедна :D

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    NIPT (Nifty, Panorama, Verifi, Harmony) не е дијагностички тест, туку е скрининг метода како што е скрининг метода и мерењето на нухална транслуценција на ултразвук, со тоа што процентот на точност на NIPT е околу (88% - 99% - во зависност од испитуваните аномалии), додека ехо скринингот е со точност од околу 75%. Затоа се препорачува во случај на зголемена НТ на ехо да се направи и НИПТ. И кај НИПТ, резултатот е изразен во процент на ризик, а не во дијагноза (низок, среден, висок ризик) и доколку истиот е висок, препорака е да се пристапи кон дијагностичка метода како хорионска биопсија или кариотипизација на плодот (амниоцентеза) што единствени даваат дефинитивна дијагноза. Така што и НИПТ е еден вид статистика, само попрецизна бидејќи сепак се изолира ДНК на фетусот и таа се анализира во однос на останати параметри како возраст на пациентката, процент на фетална фракција, тип на зачнување и слично.

Членката ја советувам да го повтори скринингот кај добар специјалист за мерење НТ (не сите матични доктори се соодветни за ова, иако си мислат дека се, за ова треба да се поседува посебен сертификат, кој се обновува на одреден период) и доколку и тој скрининг покаже дека НТ е зголемена, постојат две опции - доколку може финансиски да си дозволи, да направи НИПТ со тоа што треба да е спремна, доколку е резултатот лош, истиот да се потврди со амниоцентеза, или да оди директно на амниоцентеза, за што докторите секако најдобро ќе ја советуват.

На MeowMeow, Grateful, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Искрено не планирам сега за сега, може да покаже антитела што не значи дека се од сега па да се извадам од памет...
    Пред бременост немам направено, направив само микробиолошки и пап, а тогаш е најдобро.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Mene pod grada mi se stega taka kako topce, gazeto na malata e :) i na eho bash vidovme i butnata koska i e tuka :) :)
    Jas na pola saat mocam :) :) :) kaj mene nema prva, vtora hahahahahahahahahaahha

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Да во право си, скрининг тест со точност од 99%, додека приска со 50%...
    Затоа и ја советував за скрининг кај добар доктор, амниоцентеза и не е баш така безазлена процедура.

На ^-^ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Жени од кај си земавте торбица за во болница? Препорачајте некои убави, практични.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ти си мила како протечен бојлер. :rofl::rofl::rofl::rofl:

На spasovskam, ShtruMfeticka, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.539
    Допаѓања:
    8.549
    Епа ај таа сабајле пред 8 сат ќе ја рачунаме за прва, пред да одиме на преглед :rofl:

На ShtruMfeticka, fana, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Јас сакам од оние како ранец, за на двете рамења, со прегради за ладно чување на млеко.
    Мислам ќе е практично, имајќи искуство со торбици од првото, па без преграда невозможно е да најдеш нешто.
    Само не сум начекала каде има.

16. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    7.262
    До колку се препорачува НТ?
    Знам дека е до 2.5
    На ехо кога бев ми кажаа дека дозволено е до 3.

На ^-^ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Versatile_V

Versatile_V Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Здраво трудници Јас сум при крај на 28 недела, до сега добро се носев со бременоста (освен поспаност и болки во грбот од првите месеци). Крвната слика ми беше супер на последното испитување пред три недели. Завчера ми се појави осип на стомакот, црвено розеви точки кои ме чешаат. Му кажав на гинекологот, ми рече да почекам некој ден, а ако се влошат симптомите да отидам на преглед кај него. Бев кај општиот матичен, ми рече дека е поради ширењето на кожата. Еве веќе трет ден како осипот стои, не се шири но ме чеша со ист интензитет. Не знам дали е некоја алергија, јас алергии со симптоми на дишни патишта (течење на нос, длабоко кашлање, кивање, солзите на очите) имам без престан во последните два месеци, но не пијам ништо за нив. Дали некој имал слично искуство? Препораки за како да постапам?

18. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Се мачкаш со некоја крема? Сега кожата најмногу се тегне

19. Versatile_V

Versatile_V Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Се мачкам со микс од Павловичева, АД капки и Еуцерин масло од третиот месец навака. Општиот лекар ми рече дека е од тегнење на кожата, ама ова е различно чешање, знам како ме чешање пред да почнам павловичевата да ја користам

20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Јас лани кога бев трудна се мачкав само со кокосово масло,не ми се направија стрии ама стигнав само до 29 недела.
    Сега се мачкам со една крема од авон за стрии,и плус ставам млеко за тело,ама рано е да се каже за ефект,18 недела сум.