Јас го осеќам многу спуштен стомакот. До вчера ми беше баш горе, а синоќа мм ми вика многу бил спуштен. Денес и пратив на мајка ми слика и она се возбуди дека бил спуштен Рано е уште, 37ма сум, не знам дали да го сфатам сериозно или не
Мешиња земам утрогестан неколку денови , и заприметувам како печење при мокрење .. можно е од утрогестанот? Што да правам?
Devojki da ve prasa bev denska na pregled i mi vikaa meseto na bebeto e za edna nedela pomalo od sto treba i vo generalno celo bebe e pomalo dali imat mesto za panika … a i ne mozam da jadaam nistoo lele poluduva. Vo prilog ke vi pustam slika od merenjata deneska pa ve molam za mislenje
За стрептокока, без спекулум само надворешно. Истово прашање пред некој ден го поставив. Ах тие трауми од спекулум
Три бриса требаше 35 недела ама док не ми беше тука затоа во 36 ги правев да да исто како и во 12 недела што ти земаат..
Протоци ти проверија ли, лакуни да не имаш?Ти дадоа ли нешто терапија плус,клексани, аспирин?Зошто не можеш да јадеш? И Јас немам апетит ич,мн малку јадам,ама бебето е ок,напредува спрема неделите.
Да не ти земал пак микробиолошки? Во 35та се два бриса од надворешниот дел на анусот и вагината за стрептокока, не се користи спекулум и воопшто не е болно или непријатно. Ги виде резултатите што пишува?
Мене ми рекоа до 35та да направам и микробиолошки и стрептокока. Во 33 со спекулум ми зема и за тоа и за тоа.
Уште не ми се земени резултатите, мене три бриса ми зема, може пак микробиолошки да ми земаше, искрено во таа гужва не ни прашав ништо само отидов да завршам со тоа и толку, па дури ми напомена дека може и да прокрварам од што ме чепкаше..
@Saf Не знам, јас само еднаш правев микро во 18та и беа чисти, после во 35та за стрептокока и тие беа чисти. @Kbr Микробиолошки биле тогаш. Прашај за стрептокока кога ќе ти земе, треба да знаеш зашто може на бебето да му се пренесе.
Пак микробиплошки? Па јас во 12 правев и сега во 22 пак кпнтролни направив. И во двата случаи чисти ми беа. Зарем трет пат треба да ги правам пак? @Saf
Мене во првата бременост на крај ми зеде еден од цервикс, еден за листерија и еден за стрептокока од надвор.
Зошто мора да се земе брис за стрептокока кај трудници што сигурно ќе раѓаат царски? Еве пример првата бременост бебето цело време беше карлично, се знаеше дека ќе сум царски, зошто ми зеде брис господ знај
Јас само 2 пати правев микробиолошки ,еднаш во 10 11 така нешто и сега втор пат. Контролни ваљда тие што ги викате не правев ,док ми рече ако нема индикации некој да не ми зема. И зависи од докторот тоа сите различно,мене и докторката на Гак што ме гледа ми рече да си направам уште едни микробиолошки пред пораѓај.
Јас мислам нема место за паника, сите бебиња различно растат. Јас овие недели отприлика (21-22) баш прашував тука зошто бебето имаше поголем абдомен од останатиот дел од телото. Сега во 32ра абдоменот му беше помал а главчето понапредно. Така да мислам варира од бебе до бебе,генетиката си го прави своето,не е и некоја огромна разлика 1 недела е. Ако ти е се друго во ред и испитано (протоци и сл) мислам нема зошто да се грижиш. А за јадењето верувај нема врска,цела бременост гладна ја поминав, само на себе можеш штета да си направиш, бебето си зема што му треба. Не јадам ништо а пак качив 15кг...
Јас правев во 12 и во 28 недела брисеви. Во 35/6 нема да правам бидејќи царски ќе бидам и нема потреба од брис, таков одговор добив.