Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Исто женава си одела на прегледи кај матичен и плус на клиника и секаде вагинално ехо и ете кај неа случајно се погодило и ме фати паника веќе.
    Мене мојот матичен обично вагинално ехо ми прави, абдоминално само еднаш а може ни еднаш, па ке ми се фатат мн често прегледи со вагинално ехо...
    И на гак кога бев првиот пат за боледување беше со ваг ехо...

2. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Не знам дали е препорачливо, ама мене многу ми помага да легнам на грб и под задникот потврда средно дебела перница, првите 30 сек мислам ми се кине кичмата ама после сум како нова. Иначе некад од болка ми се иде да се обесам на нешто и како љиљак да висам надоле да не осеќам тежина у кичмата. :?::drunk:

На Cloverrrr и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Кажи им дека сакаш абдоменално.
    Мојов па напротив никогаш вагинално не ме прегледал.
    И на гак исто абдоменално ме гледаа.
    Јас имам една пријателка долги години се бореа за бебче каде и да одеше и неа вагинално ја гледаа.
    Потоа во Систина беше кај Михајло Поповиќ тој како и на многу други и неа и помогна да се оствари како мајка преку ин витро и цела бременост и ја водеше и секогаш абдоменално ја гледал и лично тој и рекол да не дозволува да ја гледаат вагинално.
    Ете нз каква врска има тоа ама тој и го дал тој совет.
    Сепак кажувам туѓо искуство.

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    И јас си лежам на грб :) никој не ми рекол дека не треба.
    И најубаво ми е нa грб кога гледам пример телевизија :D

5. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Јас одам за конзилијарно на ГАК и патем да ја раскажам случката од вчера.
    Бремена сум 28+2 со близначиња и до сега на сите еха и скринизи си одговараа за гестациската неделата(дури беа и понапредни).
    Вчера беше доктор Елези Беким и ми кажа дека на едното близначе BDP мерката на главче е помала во однос на неделата за ококу 2 недели и ме прати кај матичната да се консултирам со неа што да преземам понатаму..НО, виша сила матичната е на боледување, ја консултирав на телефон и ми кажа не би требало да е ништо страшно, сепак правени се сите испитувања, но ми кажа за сабајле(денес) да одам во соба 36 на ГАК да проверат протоци и пак да измерат бебиња.
    Одам утрово во ГАК и како што успеав да слушнам од сестрите во 36ка беше др. Елена Петровиќ..Односот беше следен, цитирам:
    Што бараш тука, оди си на ЦТГ И НА ПРИЕМ!!!:doh:
    Велам: Немам болки и се обидувам да објаснам за што сум дојдена, но не ми дозволува и вели: Ма не можам јас тука да ЦРКНАМ денес од пациентки, оди си на прием не ме интересира дали имаш болки.
    Буквално се фрапирав од тој сељачки, некултурен и пред се НЕЧОВЕЧКИ пристап. Ама тоа не е тема.
    И така без болки во 28 недела 45 мин лежам на грб, ми бараат бебиња и ми прават цтг кое секако не укажа на контракции и повторно се погоди доктор Елези, ја замоли и тој да ме прими во 36ка бидејќи ехото е посоодветно за мерки, но Др.(Село Весело) не сакаше ни да слушне. Секако ќе одам на приватно, но си велам зошто секој месец плаќаме здравствено осигурување ако треба да даваме 3, 4, 5000 за ехо. :!: Па згора на се и вака да ни се понашаат како да сме на сточен пазар.
    Но сепак здравјето на бебињата ми е најбитно, па др.Елези кажа дека мерките на едното бебе се скроз во ред, а на другото стомаче и ножна коска исто во ред, само главче помало. Веднаш ми даде упат да повторам TORCH што го имам правено уште 11 недела, за да сме виделе да не е последица на нешто вирусно (пример прележан Ковид):shake:
    Дали некој имал вакво искуство, дали има простор за паника?

П.с. извинете за прееедолг пост ама имав потреба да споделам, ве гушкам:l:

На Pajace77, emche05, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.466
    Допаѓања:
    183.640
    Смири се и не се грижи за тоа. Јас сум во Германија и овде имав покрај абдоменален и вагинален преглед секој месец на секоја контрола. Прв пат во 30та недела, односно минатиот пат добив само абдоменално ехо. Чим е пракса значи нема ризик.

Ве читам за скриен шеќер. Овде прво се прави кратка проверка, па ако постои нешто сомнително се оди на класично како кај нас со повеќе боцкања. Правев краток тест, ми дадоа гликоза и ме боцнаа само еднаш по еден час. 5.9 ми беше резултатот. Докторот ми рече дека е супер и нема потреба од дополнително. Ама како ве читам вас, мојов резултат како за после еден час од гликоза не е некако многу низок.. :?:

Кога сме кај жалење, ми се спие ми се плаче. Ич не можам да се наместам, стомакот чудно ми тежи па и некако ме наболува некогаш зависи како е застанато бебето. Киселини ме удавија.
    Бебето во 30та недела беше карлично. Ама сега последниве денови кога ика, осеќам пулсирања баш у гз, па се мислам дал можеби се свртело со главче надолу. :wasntme:
    Ич не сакам втор царски, а од природен скроз ме фаќа страв пошто ми е непознато. До толку што и тоа кратко време што ќе го отспијам ноќе единствено што сонувам е дека се пораѓам и дека многу ме боли. (facepalm)

На Kate Rina 93, eli25, Kbr и 2 други им се допаѓа ова.
  7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Немам слично искуство не можам да ти дадам совет освен дека се надевам дека докторот не измерил како што треба и да одиш на второ мислење некаде на приватно кај стручен доктор.
    Дополнително, многу ми е жал што си го поминала тој хорор на ГАК и јас на твое место би поднела формална жалба против докторката и би пробала она што се случило да стигне до директори па и до министерот. Не престанувам да се изненадувам колку гадови од доктори постојат со никакво однесување. Оваа треба да лета од работа и да послужи за пример на останатите. Ѓубриња!

На Srcka28, emche05, Kate Rina 93 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Толку бев исцрпена што немав волја за такво нешто, токму поради ситуацијава со бебчето. Иако ми падна на памет да се вратам да и кажам дека ќе го сторам тоа. И уште нешто заборавив да додадам. Додека се обидував да објаснам зошто сум дошла и кажав за мерката на бебето, рече: оди на приемно, НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОРАСНЕМЕ НИЕ БЕБЕТО. :wasntme:
    А за приватно да, си закажав кај мојот ивф др.Трајковски за 6 дена имаше прв термин..па сега со нетрпение ќе чекам.

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Арогантна кобила.
    Се вакво треба да лета од работа.
    Какви невкусни коментари.

На Srcka28, Kate Rina 93 и Mateas им се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Бездушници! Јас разбирам секој може да има лош ден ама да се понаша така на трудница со мака треба да немаш грам емпатија. Се надевам дека ќе си го добие заслуженото!
    Неам ништо против Трајковски ама нему водење бременост и мерки не му се стручност. Можеби кај Димчев во Систина или Елена Петрова во Ремедика да закажеш?

На Kate Rina 93 и Mateas им се допаѓа ова.
  11. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600

Па прашав ми кажаа дека можел да ме прегледа, до сега сум презадоволна и преблагодарна на него..Кај Димчев ги правев 2та скрининга и исто сум презадоволна, па можеби утре ќе се јавам и така ќе сторам.
    Фала

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.558
    Здраво ајде и јас да ви се придружам.. и јас сум со инв и мојот доктор ми кажа да ме гледаат само абдоменално да не дозволувам вагинално му кажав на матичниот и прифати ми кажа не проблем и ми олекна

На Kate Rina 93, Doktor F и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    Јас не сум со ин витро ама ете мојот матичен абдоменално ме гледа, јас не сум му рекла ништо, ваљда секој работи по свој принцип.
    А ако не сакате вагинално само кажете им на докторите и завршена работа.

14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Да, исто и сестра ми има вакво искуство со доктор од систина..
    Ке барам и јас од сега така.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Немам искуство ама односов е за на вести, срамота...
    Некогаш си викам подобро приватно ем услужен, испоштуван, прегледан со сите салтанати..
    Затоа им е мака на сите кога треба да одат на лекар ем од некадарни вработени, плус па и односот капак.

На Mateas му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Кај нас какви се одма ке почнат, кој ти кажал такво нешто, јас сум доктор или ти, ако знаеш сама еве види се, и ми е страв искрено од тој однос инаку би кажала многу пати до сега..

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Така е, прво поминуваш саат време голгота на клиника да најдеш паркинг, или ако баш имаш среќа ќе успееш и за половина час.
    Па влегување преку ред, па чекање, па нула однос, превртување очи, гледање што побрзо да те откачат и сл.
    Реално, прва бременост ми е и што се не се изнагледав за овие 7 месеци бидејќи редовно одам на ГАК заради продолжување боледување и за да земам извештај за клексани..Да не беше тоа, никогаш не би отишла.
    На еха и контроли одам на приватно или кај матичната, ама сега така се погоди..

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kbr

Kbr Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.589
    Ма не до министер џабе е се, никој нема да одговара, заштитени се како бели мечки, а за однос да не правиме муабет, и јас секоја недела идам на ГАК 37 нед сум што се се имам изнагледано и изначуено тоа е чудо, после Велигденот од 8 и 30 до 11 и 30 чекавме јас и уште две - три трудници со стомаци до заби, за да не прегледаат, другите сите со врски пред нас влегоа среќа у ходник не се породивме, побаравме на ЦТГ да не стават, кога ни згрме докторката, ако сте шетале за Велигден до Водно, и ако малку ве заболел стомак, јајници или кичма не сте за на ЦГТ чекајте ќе Ве викнеме, помина и тоа, па на шалтер иди да ти заверат ова она па таа нервозна требало да биде дома два саата стоев со извештајот и чекав таа да се изнавика и да се искара со колешката за да ми стави едно печатче па на крај ми вика "Ти за што чекаш тука"? и одговорив "Онака дојдов да Ве видам па нормално за извештајот" па едно превртување очи како рингишпил... Тоа е страшно ако немаш врски џабе е се... Веќе сум отрпната од односот па и не се замарам многу со односот а знам дека се ѓубриња и тоа страшни... Таа била нервозна а ние на работа не сме нервозни со странки што работиме па некогаш мора да си фин со нив иако те извадиле од кожа... Мислам свака им час на поедини, не се сите такви ама дел од нив не знаат ни кај се, ќе си дое на работа да се издува и мува не ја лази дали некој има проблем... Треба челични нерви да имаме за на Клиника општо не само за на ГАК туку на сите оддели има такви исфрустрирани сестрички и доктори...

На Mateas, Kate Rina 93 и le.soleil им се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Така се погодило не паничи.
    Јас на почеток идев нонстоп на вагинално на неколку дена.
    Сега исто ми мерат цервикс вагинално.
    Било коинциденција….
    И не слушај секакви муабети , јас така се потресував и мн. е лошо

На Doktor F, Kate Rina 93 и stsmua05 им се допаѓа ова.
  20. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Ако имаш уредна бременост, пешачи. Мене тоа ми помага секој ден долго, бавно пешачење :)

На Erika.greeneyes и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.