@danichap и јас се тоа имав, и ножички и ноктарица во случај да не знам со ножички (така и испадна, секогаш ја користам ноктарица, ножички никогаш). Нокти кај бебе бргу растат, ама се и меки, јас на моето никогаш ме ставав ракавици на рачиња за да не се гребе самото, редовно му ги сечев. Четки за коса не користев, малиот долго ко ќелав беше ама мислам тие се добри ако бебе има корузи на главата(темето), па да се исчетка, моето немаше, па немам искуство. Е термометар за вода земав еден на нук, не знам дали е до него или што, ама тврдам дека е непотребно. Можеби има некој попрактичен, што знам. Ставав вода, па термометар покаже повеќе или помалку, па пак додека додадам вода, па пак додека чекав да ја измери температурата, многу процедура, многу време, го баталив и го послушав советот на пријателка. Секогаш ја проверував температура со внатрешната страна од зглобот на шаката, ако е таму пријатна тт на водата и на бебето ќе е.
Уф со ноктарица јас кај мене не можам, а не да треба на бебчето Моево коритце е божем со интегриран термометар и вага...па ќе видам дали позитивните рецензии се точни. Јас коритцето си го зедов пред се поради стабилноста, анатомскиот дизајн и соодветната висина. Ќе видам за екстра тракатанциве.
@danichap ја имам две, една од страна се става на рачките и повеќе го користам за мене него за децата и уште едно што се става напред кај шипката пред детето, има и држач за пијалок и за држење на грицки, snack holder. Ја децава им ги грицкам ноктите со моите заби, вриштат ако им се доближам со грицкалка така да баш им ги грицкам ноктите.
и за тоа сечење нокти добив совет, во мојот случај се покажа точно, можеби кај некој друг немаше да вреди. Демек секогаш да му сечам нокти на бебе додека е будно, така се навикнува и понатаму нема уплав од сечење нокти. Обично им сечат нокти на бебиња додека спијат, демек мирно е тогаш да не го повредат. Ама јас си ја сфатив работата сериозно и му ги сечев ноктињата додека е будно, сепак нема тоа толку сила да мрда, и еве и ден денес сечењето нокти на син ми му е као терапија за опуштање. Сам ми бара: а на нозете ќе ми ги сечеш?
За таа пуста ножичка колку гуглав додека ја одбрав Мојов ми се изначуди на паметот. А што викате замисли да пишти, да не дава...да морам да грицкам. За џабе да е
Mesinja dobro utro, eve me mene kako da se vrativ na pocetokot na bremenosta, macnini sabajle, povrakjanje, apetitot mi e namalen nasabajle, a navecer sve mi se jade posle kje si se izmeram na vaga, odamna ne sum i se kacila, ja bataliv haha Bebufce mrda mnogu, vcera mi pomina so raceto mnogu opasno duri od pamet se izvadiv... Vie kako ste?
Добро утро и на тебе Јас во врска со апетитот,сега ми е доста намален,не семерам ни јас,не ми значат ништо кг.Ќе ме мерат таму,ќе знам Откако ја поминав +10реков џабе ќе се мерам,си јадам колку ми се јаде....инаку потешко ми е станувањето од кревет,движењето,ама нормално,стомакот ми е како топче Стандард,некој ден некоја тапа болка,итоа минува,сега само пецкањево ме малтретира и тоа сабајле и во денот нема ништо,навечер ме пече,чудо....а бебево мртка и тоа добро мрткање,така да тоа ме расположува .
Jas spanka nevidena, stanav vo 8 si posediv, pisav na femina i pak si zaspav se do pred malku Eve si se izmeriv se nemam ni kilce popraveno sto e odlicno
Jas sum bolna tupan abe da se cudis veke 9 dena pijam Pancef, radi bakterija vo urina, a veke dva dena sum bolna nosov i grlovo....a pod terapija sum bogda cuva ne sum spiena cela nok....nosov mi e zatnat, tece non stop, kivam na 5 minuti..ocite mi solzat...stavam kapki marisol, pravam inkalacii i strepsils lizam od med i limon a ne osekam podobruvanje...brobav i rakija malce vo nos ama isto e....off lelee
Inaku se merev 11 kila sum popravena a sincevo celo creme si spie ic go nemam oseteno ubavo, samo nekoi slabi dvizenja mozebi deka non stop go zamaram so kivanje i duvanje nos pa ne e naspan....se nadevam dobro e....tek sum nareden petok na kontrola
Inace zaboraviv da vi kazam, koga imam vrtoglavici i koga mi cuka jako srceto pocnav kakao da si pravam i dali na psiha me mava ili stvarno mi pomaga neznam, pola saat posle kakaoto sum kako nova, zar ima nekakva uloga kuznae... Posle duri cel den ubavo se cuvstvuvam...
Леле @Ivanushkaa , баш е чудно,со антибиотик, а да настинеш,ама тоа е,ајде пиј мн.чаеви,топли супи,си знаеш се,залудно да не набројувам. Ти посакувам побрзо оздравување. @mariz, супер за килограмите супер за спиењето,јас воопшто немам сон,касно легнувам,се будам постојано,рано станувам за какаото штом ти помага,одлично,и да ти е на психичка база,гајле ти е,важно помага ,пиј и уживај. Јас се јавив кај Др.за печењево ,ми кажа да купам маст,се сомнева дека е алергиска база од бричење,депилација, прашок...да пробам до петок,ако не кај него на посета Па станав си отидов јас да испазарам,првпат за седум месеци,си свртев едно крукче,не многу,пет минутки,ама за мене и тоа е доволно,па не осетив ни пецкање,ни ништо,дај боже да ми помине
Сакам да прашам нешто. Трудна сум во 9та недела . Повракам секое сабајле баш секое, и ми се случува откако ке јадам после пола саат пак да ми се јаде, ме копа желудникот ептен, пробувам да јадам по некоја бисквита или овошје ама џабе имал ли некој од вас вакво искуство??? или пак мислам да не ми е раскопан желудникот од повракањето па така да ми реагира.
Многу бремени на почеток во прво тромесечие,повраќаат и тоа по секое каснато залче,желудник те боли од што ти е надразнет од повраќањето.Убаво си правиш, ако повраќаш, земај си каснувај бисквитче, попара јогурт со лепче, млеко со бисквти пиј мн.течности да не дехидрираш.Помалку,помалку,да не го преоптовариш.И за желудник,чај од камилица незасладен,ова е од доктор совет
Еве ме и мене, вчера бев на гин. ми зема брис за стрептокока само и нема повеќе брисеви. Инаку ми даде упат за на ГАК во 33 недела таква била процедурата( или овој мој др. си тера некаква процедура, па ќе одам да не му ја мислам иако он ме гледаше на ехо). Му викам некако не го чувствувам мрдањето ко претходно и ми вика па нормално веке е наместено зема позиција за излегување и нема простор. За спиење си спијам со едно станување за во вц, ме болат колкови и кичма во спиење, ми отекуваат рацете и станувањето и облекувањето се веќе тешки особено чизми облекување ама се е тоа нормално само се да биде во ред. До сега 11 кг здебелена, а јадам и помалку дури и ручек без леб што за мене претходно беше незамисливо
Jas posledna kontrola kaj maticnata imam vo 36ta i togas ke mi dade upat za Cair ili GAK, za kaj se odlucam za tamu... a deka imam ureaplazma bakterija i sega ja lecam so antibiotici neznam dali kje mi zima pak brisevi da vidi dali e izlecena. Sekoj doktor razlicno si tera znaci... jas nisto neznam, ne ni znam sto kje mi praat posle 36ta so toj upat haha
Баш така,секој доктор на свој начин си работи,си води бременост...Како ќе кажат така,само ние да сме си добри и да си се чувствуваме сигурно кај својот доктор. И нормално се тоа да резултира со здрави,прави,најубави бебиња,па тогаш ние,идните мајки кои се штрекаме за се и сешто да се опуштиме малку....
Menelele i jas ne go osekam bebcevo kako porano samo na momenti nekoe poslabo dvizenje ili udar....hehe i mene me bolat istite raboti, dodeka menuvam polozba me kine stomakot mislis mi se kinat muskulni vlakna ) i pak najubavo spienje mi e na grb kolku i da se mestam na levo inaku i mene mi rekoa samo za streptokoka, ama jas ke prasam dali ima potreba da pravam drugi mi e strav sto se boram so bakteriive pa da ne imam nekoja druga vaginalno.... A da ve prasam nesto, dali ovaa bakterija sto ja imam ili nekoja druga vo urinokultura, na prirodno poroduvanje moze da mu napravi nesto na bebceto jas se lecam i ke ispituvam cesto vo 9 mesec ama sto ako vo mementot pak se pojavi
Mislam deka samo ako imas nekoja poopasna bakterija kako streptokoka ili kako ovaa mojava ureaplazma, ako ja ima pak antibiotik nekoj stavaat pri poragjaj za da ne se prenese na bebceto, ne se sekjiraj si znaat doktorite
Daj boze @mariz i tebe da ti pomine pobrzo i na raat da si ides na poradgaj.....jas se zamisliv vaka poso maticnava mi rece morala da se izleci bakterijava, poso mozela da se prenese na bebcevo, pa da ne se cudam ako kacelo temperatura .bas ke ja prasam i doktorkava vo Remedika kaj sto idam Dali e strasno, nekako ne mi e sigurno deka bas bez bakterii ke bidam, samo mi doagaat ili si mutiraat od edna vo druga...momentalno e Proteus Mirabilis ako ima nekoj so nejze iskustvo neka pise .....Dan treba carski da se odi radi toa...ili ete moze antibiotik togas da stavat...