Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.523
    Допаѓања:
    8.127
    Пред неколку дена читав интервју на Димчев, баш пишуваше дека секој добар гинеколог би приметил доколку нешто не е во ред со срцето и би ја испратил пациентката кај соодветен доктор, дека преглед на срце се прави по индикација а не по желба.
    Така да ако си била на два скрининга и ништо не ти спомнале само џабе ке си лупаш пари...
    Ствар на избор.

На Калатеа, Freckles., Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551

Здраво јас правев кај доктор Драшко во систина. И сум презадоволна, сметам дека срцето е најважен орган и дека треба да се направи ваков преглед. Јас немам никакви индикации, но сепак го направив прегледот. Инаку имам мстичен гинеколог, а решив да се пораѓам кај доктор Корнелија бидејќи навистина ми пстава прекрасен впечаток, бев кај неа 20та недела и сега 28ма. Искрено мислам дека тој срцев скрининг е важен, бидејќи детално ги разгледува сите детали, му мери и притисок на бебето и се. Јас немам многу финансии со нормални примања сум, ама сум човек паничар па затоа и дадов пари. Прегледот чинеше 4300 денари инаку само тој доктор е специјалист за пренстална ехо кардиографија - нема да згрешиш. Убав ден

На Freckles. и Doktor F им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.070
    Допаѓања:
    257.137
    Јас веќе речиси секој ден пијам по две ќесички магнезиум. Можеш.

@fana јас кога бев на морфологија, гинекологот убаво го гледаше срцето, броеше комори и пред комори, 4 треба да се. Се беше нормално и не правев ништо дополнително.

На mal.ecka, eli25 и fana им се допаѓа ова.
  4. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Инаку скрининг 5600 денари, скрининг на срце 4300, обичен преглед 3300.
    Уплата за породување 12 000 со бесплатни прегледи од 36та недела плус три главни прегледи за бебето.
    Природно 95.000
    Царски 125.000
    Оној ден прашував за цените па да споделам :)))
    п.с преглед на новороденче родено во Систина 2900 обичен преглед после тие задолжителните :)

На Freckles., fana и Bebce ❤️❤️❤️ им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.903
    Допаѓања:
    116.652
    Фала другарки :hug:

На два ума сум.
    Си велам дека двајца спец ме гледаа ќе ми кажеа ако нешто им "смрдеше"
    Од друга страна си велам па синкир сите што правеле имале индикација за прегледот. Немале ама направиле....

:doh:

Утре сум на ехо кај матичната, ќе ја прашам за совет.

На Kbr, mal.ecka, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.806
    Допаѓања:
    18.616
    Јас не правев, кај матичниот одев на 3-4 недели, кај Петрова на скрининзи. Им верувам целосно и да имаше нешто ке кажеа. Елена за втор скрининг е детална максимално, гледа се па и срце. Не сметав дека треба плус за срце да одам. Да имав во семејство некого со срцева маана или нешто поврзано би отишла за мир. Затоа скриен шеќер проверував два пати поради индикации. Димери и времиња исто така следев секој месец.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.070
    Допаѓања:
    257.137
    Па на тој преглед најмногу посветуваат внимание на срцето. Бројат, следат, и на моево откуцај на срце проверија, всушност постојано го проверуваат.
    Не му ја мисли, ако имало нешто, ќе спомнат и ќе пратат на подетални испитувања. Прашај си ја и матичната.

На mal.ecka, eli25, Srcka28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Јас ја прашав Петрова дали има потреба да правам, ми рече да видев нешто и најмалце сомнително сама ќе те пратев да одиш кај Драшко. Вака немаше потреба и не отидов и не гледам причина да се преиспитувам. Сепак ако ти мислиш дека помирно би спиела закажи си.

На eli25 и fana им се допаѓа ова.
  9. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Мене прв скрининг ми го наплатија како обичен преглед 3300.

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MommyToBe.soon

MommyToBe.soon Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    13
    Здраво мамички, да ве прашам во врска со скринингит -Приска. Докторката ми понуди и некое друго испитување кое било околу 600€ и се пракало во странство. Дали некој има искуство со такво испитување или сте оделе само во државно?

11. siaSweet

siaSweet Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    145
    Еве ме и мене 10та недела и 3 дена. Влезена сум во трет месец или? И јас мака мачам со крварење, првите две недели имав скоро секој ден по некоја капка дури еднаш така и пообилно со парчиња. Скоро секој ден бев на гинеколог од страв. Ништо не најдоа се е во ред со бебето си се развива како што треба. Сега крварење имам преку три дена минимално. Од терапија само Дабростон пијам. Последно бев на преглед плодност и таму ми рекоа се е во ред штом е минимално крварење. Ама пак стравот си владее во мене. Како сте другите мешиња што сте околу 10та недела?
    Со лесно на сите и сите дај боже до крајот на годината со полни раце среќичка :inlove:

12. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Те молам кажи ми кои се индикации за скриен шеќер? во семејството имам дијабетичари и ме фаќа малку страв :) Ама како што кажав пничар сум јас свесен хахахха

13. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.219
    Допаѓања:
    50.808
    Не мора да значи ако имаш некој во семејството дијабетичар дека и ти ќе бидеш, ама сепак провери си за секој случај.
    Мајка ми е дијабетичар, ама јас не сум.

14. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Јас правев нифти тест, 600 евра ме чинеше детална анализа за сите гени, подетално можеш да го видиш на ФБ. Бидејќи правев Нифти, приска не правев. Искрено за мир у глава ја све. На крај боље да дадам пари за тоа пошто ги лупаме на други работи како гаџети за бебе. Направув компромис со оглед на финансиите што ми е повно. Ама и тоа и тоа е океј, се е до личното :)

15. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Фала ти, ќе одам наредна недела. Што да биде ќе биде

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.219
    Допаѓања:
    50.808
    Јас немав индикации, ама сепак матичниот ми рече да проверам, не е ништо страшно и се надевам дека се ќе е во ред.

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.806
    Допаѓања:
    18.616
    Диабет во фамилија, крупен плод, шеќер на обична крвна слика на горна граница.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.611
    Извини ама малку повеќе претерува :rofl: 9ти месец сум и уште не го разбирам тоа морало на трудна жена се да и се купи па макар и ноќеска во 3. Тоа е претерување според мене, нормален апетит си имам ништо посебно не ми се јадело или пиело па и да ми се јаде сигурно нема на некого на глава да му се качувам зошто не било од таа и таа продавница и морало тоа и тоа да биде.А и мајка ти претерува исто, трудница ајде до некаде ќе разбереш, хормони итн ама тие околу нас што не "разгалуваат" толку да речам само лошо прават.

На MeowMeow, pikabu5, le.soleil и 13 други им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.806
    Допаѓања:
    18.616
    Ако трудницата има шеќер штетно ке е да изеде нешто. До кога со бабини деветини? (facepalm)

20. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    А мене што ми се случи... Цел ден ми е непријатно и неубаво на душа. Јас сум иначе човек што не верува во бабини деветини и не сум ни разгалена ни нешто посебно нешто допира до мене ако некој ми каже, ни порано а ни па сега без оглед на хормоните, ама ова некако на некој начин ме погоди. Не од страв дека ќе се случи, какви тешки глупости, него од тага, да не речам и шок што постојат вакви луѓе, што себеси си даваат толкаво право да тресат вакви зелени без осет, без срам, а возрасни, жени, мајки и баби.

Чекав сабајле такси и пошто ми беше топло а носев кожно палто го извадив и го ставив пред стомак со рацете да го држам и си чекав. И доаѓа една комшивка од продавница, ме гледа, здраво здраво и место да иде накај влез ми доаѓа мене и ми вели абе праевме муабет пред некој ден пред влез за тебе (правеле тие минџрите што се собираат пред влез муабет за мене еј кој би рекол, мислевме дека за општинско добро се собираат со пластичните столчиња и сончогледот) и ти некако како да си бремена хехехе. Ама видовме дека и го криеш бебето од нас. Ете и сега го криеш од мене.
    И навистина не сакам воопшто да се објаснувам со вакви жени ни сакам ни воља имам ни па гајле ми е што мислеле и констатирале и само се смешкав ко идиотче и се молев да дојде таксито.
    И ми рече бе, ова ми го рече ненормалната.
    Да знаеш дека така се раѓа глуво дете.
    И реков дај жити се не треси глупости те молам, па уште и ми вели ете да бидеме здрави и живи ќе дојди ден кога ќе ти речам ти рековвввв..
    Таа да била здрава и жива ненормалната да дојдело ден да ми речела дека ми рекла дека детето глуво ќе се роди. Ненормална кокошка не знам не се ни сеќавам како изреагирав ваљда дојде такси се спасив или се спаси таа, може вака звучи глупаво, ама ете мене на некој начин ме погоди...