Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Coco31

Coco31 Популарен член

Честитки мајка, да сте живи и здрави и да се гушкате што побрзо :hug:

2. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Здраво, дали во текот на бременоста пиете некакви Пробиотици?
    Во моментов сум 25+4 и ми излгедуваат разни видеа, препораки дека треба да се пијат, па почнав ај викам неколку недели ќе пијам.
    Па ме интересира ако пиете, во кој дел од денот е најдобро да се конзумираат?

Инаку пијам Femibion 2, Витамин Д и магнезиум.

3. macalavica

macalavica Популарен член

Mене така ме боли уште од 12 недела,и ако станам да се размрдам ме боли.Нормално е ваљда.

4. Kbr

Kbr Истакнат член

Бебката ќе биде добра, големи борци сте и двајцата ❤ со лесно опоравување ❤

5. macalavica

Јас пијам Пренатални витамини провен кои содржат пробиотик.

6. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Девојки, дека сум патолошка бременост и освен на матичен, одам на специјалист, па конзилиум и многу прегледи ми се собираат во текот на месецот. Шубе ми е, па што ви рекле вашите доктори, дали е штетно толку често гледање на ЕХО?

7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Само што се враќам од преглед и дојдов да споделам со вас.

Бебето е супер, од минатиот пат кога бев си пораснало како што треба. Е сега, докторката ми рече дека според тоа кога сум останала бремена, мерките ми се 1 недела поназад, значи бебка се води како 1 недела помало и ради тоа сега не слушнав срцева реакција, ми закажа за другиот понеделник на 9ти.
    Искрено, малку се натажив ама тоа е. Ми рече дека не било ништо страшно и дека често се случувало вака, вистина е девојки, да бидам мирна?

Како и да е, освен да чекам друго не ми преостанува, сега со нетрпение ќе чекам понеделник и така.

8. V.N.

V.N. Популарен член

Баш вчера те помислив што направи :)
    Не се секирај се ќе биде добро. Јас на првиот преглед кога бев докторката неможеше ни бременост што се вика да потврди, за 10 дена кога отидов и срценце и се се слушна. На следните прегледи одеше од неколку дена до недела понапред од она по циклус

QweenSM likes this.
  9. Inamya

Inamya Популарен член

Немаш простор за грижи мила. И јас моите срценца прв пат ги слушнав во 8 недела, така да не се секирај ене кај е 9ти, ќе си го слушнеш најубавиот звук. Гали меше и уживај ♥️

Verce28 and QweenSM like this.
  10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

И јас би сакала истото да прашам. Последниот пат ме одби матичната, не сакаше да ме прегледа, бидејќи истовремено одам на специјалист. Само ми го виде извештајот со параметрите и даде свое мислење. Треба да одам и на интернист и општата ми рече не ти треба сега на ехо нон стоп да идеш. Што е правилно, што не е, не знам. Како ќе ми кажат, така.

Blue moon likes this.
  11. emche05

emche05 Истакнат член

Со лесно да ти е мама:l: воопшто да не се грижиш, ама ич, еве сум 35та недела веќе и од почеток ми ја мерат цело време 1 недела по назад, а супер си напредува. Без гајле, уживкај си, многу често се случува така:)

QweenSM likes this.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

И јас покасно слушнав срце околу 8ма недела и беше недела поназад заради касната овулација. Не се секирај, ќе си порасне бебуш :hug:

mal.ecka and QweenSM like this.
  13. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Баш заради тоа прашувам, некогаш матичната ми вели штом те гледале неделава не те гледам сега, дојди наредната недела. Но пак треба да ме гледа, и пак во истиот круг секоја недела.
    Затоа ме интересира дали е штетно за бебушко?

Alexandrite likes this.
  14. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Знам како се чувствуваш. И мене ме вратија за срцева акција. Се случија сплет околности, две недели морав да чекам. Мислам дека косата ми побеле од стрес, нетрпение, нервоза. Секој ден мислев на тоа дали е се во ред. Искрена да бидам, паранојата ми се појави кога прочитав на форумот, дека кај повеќето уште во 6та недела имало срцева акција. Јас во 8ма го чув. Солзи ми потекоа, што од олеснување, што од среќа, што од хормони. Сакам да кажам, те разбирам, но брзо ќе пројде времето и верувам дека ќе биде се во ред.

mal.ecka, QweenSM and fana like this.
  15. macalavica

Ехото не е штетно.Не се секирај,и јас одам скоро секоја недела.

Mateas, Srcka28 and Blue moon like this.
  16. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Не е штетно , и јас одам и кај матичната и кај специјалист и на комисија за боледување :)

17. fana

fana Форумски идол

Вистина. Мене цели две ми е помало одлично си напредува бев и јас денес на контрола. 24+3 :inlove:
    Уживај и спремај се за најубавиот звук на светот :l:

JuLleE, Kbr, Eli23 and 2 others like this.
  18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

@V.N. @Inamya @emche05 @Jana06 @Alexandrite @fana
    Девојки фала ви многу, верувајте дека ми олесна многу после вашите зборови. :l: Многу сум среќна што ве имам и што ми го направивте денот поубав, бескрајно ви благодарам.:hug:
    @fana ќе се дрзнам да те означам уште еднаш за уште едно прашање оти знам дека се разбираш во овие работи, ама било која од вас да знае - слободно.:inlove:
    Мила, а сега кога ми рече дека се води 1 недела помало, јас како да ја рачунам бременоста, за неделите мислев? Според менструација или според докторката како ми кажа? Вие како се водите?

fana, Eli23, mal.ecka and 3 others like this.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Еве и за ова да ти кажам кај мене. Се водам по последна менструација освен за скрининзите. Првиот го правев во 13та (односно 12та), сега вториот ќе го правам во 20та (19та по мерки). За првиот е важно да биде по мерките на бебето. Како и да е, бебето може да биде понапред или поназад без разлика на овулацијата, до крајот на бременоста може и да се изедначат мерките со тие по последна менструација.

fana and QweenSM like this.
  20. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Според циклусот, неделите ќе варираат во текот на бременост. Кај мене некад е понапред некој ден, последно беше поназад 2 дена. Зависи и кој како мери и бебето како ќе се намести па дали ќе фати ехото ко што треба.

fana likes this.