Читав по некои страни дека од 28, 29 недела треба да се пие и калциум за зајакнување на коските на бебињата. Јас пијам само фемибион 2 и магнезиум. Препораки од кој калциум сте задоволни и дали нема штета да земам на своја рака? Фала
Јас му кажав на др таше ,испитав тоа што ми рече тероидна и сл и кажа во ред било ама сега кога ќе одам пак ќе му кажам па може и мене ќе ми даде терапија .Фала ти
Може да не е ништо страшно, доколку се сомневаш во стручноста на матичната смени ја, за понатака ке ти треба и за други работи, да те прегледа, насочи а не само да те вознемирува. Имав и јас кафен исцедок еден ден во 5 недела и неколку дена, исто се извадив од памет, претходно истиот ден си шетав по трговски, бев на кафе, односно имав доста активности. Матичниот ме виде на ехо, со плодот беше се во ред и ми препорача строго мирување и утрогестан од 200 мг навечер- вагинално. Од тогаш мирувам, не кревамтешко, не пешачам по многу, ако отидам на едно кафе еднаш неделно, друго по дома.. Така да не се плаши, само мируваји следи ги препораките, се ке биде добро Пс: еве го целиот пост, не знам како да ти помогнам ..[/QUOTE] Ne mozam tocno da razberam koj sto pisal ama ke vi e kazam moja prikazna vakjda ke vi pomognit. Skros ista situacija imav i jas znaci po test i so krv utvrdivme bremenost. Posledna menstruacija mi bilo na 07.10 a jas go vodam bremenosta kako da mi bilo na 29.10 od toa sto imav mnogu ne redoven ciklus i kasna ovulacija od sekogas. E sega ko pojdov isto i jas sakusot bese mnogu pogolem od toa kolku trebase da bidit spored goleminata na plodot pa edniot dr napraj panika auuu nisto od ovaa djabe ke se macis da teras, za posle na drugo mislenje da ki vikat auuu sto imat vrska toa ako plodot se razvivat ubo. Posle dve nedeli utvrdivme srceva reakcija i drugiot den sedev na rabota i mi idese kako malkuu menstiralna bolka i custuvav deka nesto mi izleguvst dolu trcav vo wc i imav mnoguu kafeav iscedok duri i malku krv. Panicec odma na dr mi dadoa inekcija progesteron i utrogestan 2 na vecer i 1 sabajle. Posle isto imav 3-4 dena kafeavo i krv zemav uste 2 progesteron depo . Pa mi prestana i deneska teram 27 nedela so edna prekrasna princeza koja e supper po site merko fala na gospod. Ti posakuvam i tebe istata rabota, prvo od sve nemoj da si prajs stres toa e najbitno i vtoro za sve baraj vtoro mislenje pred da pravis bilo sto
Gi davaat i protiv grcevi i kontrakcii na matka pri krvarenje. Vo upatstvoto stoi i za menstrualni bolki
Moram da Te utesam I da ti kazam veruvaj mu na cerklazot, veruvaj mu na toa parce konec sto e so debelina od 0,5 cm!!! Jas imav dve bremenosti I dvete bebinja gi izgubiv tocno vo 22 -ta nedela, razocarana do beskraj, no nadez nikako izgubeno. Treta bremenost si dojde vo 15 nedela Mi napravija operativen zafat odnosno cerklaz, strogo miruvanje, tri pati na den piev po dve apcinja magnezium, na pocetokot utrogestan( feminita) stavam po dve apcinja na den, potoa poradi skratuvanje na cervixot mi zgolemija na 3 pati na den, i od 15 nedela do 36+5 sekoj den so kleksani (fragmacin 5.000), vcera mi go izvadija konecot, doktorkata mi go pokaza i mi vika eve ova parce konec Te donese do tuka odnosno 36+6, vika sakas li da ti go spakuvam za uspomen, pokraj celata bolka I rekov deka nesakam, Inaku sum intolerantna na bolka I koga mi go izvadi konecot solzi Mi potekoa, no veruvaj ne e nisto strasno. Inaku mene do 27+0 mi bese 3,5cm, 30+0 mi se smali na 3,3 cm, 32+6 mi dojde na 2,9cm, 35+1 na 2,7cm, na 35+5 mi se smali na 1,6cm, na 36+2 se smali na 1,4 cm, i vcera bev 36+6 mi dosol na 0,88 mm. Znaci so strogo miruvanje stvarno mozes I do kraj da izdrzis nemoj da se plasis, Jas eve i sekoj Moment cekam neso da pocne, Ama nekako ne mu se izlaga na bebe ) Inaku na ctg imase vidlivi kontrakcii sto Jas ne ni gi osekav :‘) I zatoa me pustija doma. Samo smireno bez nervozi I ako si vo moznost poveke vo krevet I na strana lezenje so pernicka megu noze. Se izvinuvam na dolgiot Post
Некој што имал искуство со хематом, за колку време ви помина? Еве веке втора недела терам со одмарање дома, па не знам до каде е состојбата. Дали се приметува по нешто? На гинеколог сум за две недели.
I koga ti se zgolemi cervikost 30 cm posle serklazot ne te pustia da ze dvizis?i jas sum ista so serklaz pa se nadevaa da me ostavat malku da se dviza barem da pojda da kupam alista 2 meseci sum na lezenje i veke nistoo ne me zbirat pa se nadevav deka ako mi e zgolemen cerviksot ke me pustat barem ednas nedelno da pojda 1 saat nekde ://
Не зимај на своја рака, бебето си влече од тебе колку што му треба. Не треба да се зајакнуваат коските напротив, треба да бидат меки за полесно да излезе од родилен канал.
Јас имав хематом, лежев 2 месеца, потоа сам се повлече, мирување, не смееш да дигаш тешко. Се гледа на ехо.
За опуштање на мазни мускулни ткива тука спаѓа и матката, при грчеви и стврднувања за да ја држи тонирана матката. Ама сепак со препорака од доктор мора. ❤️
Девојки дали се сеќавате кои вежби ги пратија за пред породување тука пред 2/3 месеци? Баш кажаа 2/3 девојки дека кога ги направиле после некое време се породиле Не ги зачував и сега не можам да ги најдам…
Ќе чекав ехо утре да ви се придружам, ама не издржа срце јуначко. Утре сум на ехо па ќе видиме што ќе кажат. 5та недела сум, уште имам менструални болки, навечер особено, почнаа и малку ко гадења, ама рано е мислам уште, нели срценце треба да има за да почнат мачнини. Најголема мака ми е што не можам да спијам на стомак, дур се навикнам сеге аман заман!