На жалост да. 24 недела сум и јас сум една од многуте кои ги имаат овие два симптоми (главоболките се кај мене поради нискиот притисок). Мене и непцата ми прокрваруваат...што никогаш порано не бил случај. Ама и тоа симптом плус.
Mene nekade 20ta nedela mi tecese krv od nos cesto, no ne sekoj den. Taka nekoj sklet me fakjase togas, iako nadvor bese mn poladno od sega, mene mi bese zesko... Stanuvav prepotena, samo so kje stanev krv mi tecese. Pij mnogu tecnosti, razladuvaj se ako ti e zesko...
mariz koga go pies lekot za zelezo,zemas plus vitamin C? Probaj so ampulite totema i pij kakao.Mene taka mi se kacija i ednoto i drugoto.No preprocitaj upatstvo pred toa.Ubavo si pisuva da ne pieme mlecni proizvodi pred i potoa bar po eden saat,nitu kafe. Isto vazi i koga se konsumira cveklo,spanak,bilo sto za podobruvanje na hemoglobin i zelezo. Jas dodusa primam i inekcii OHB12. Ubavo te sovetuvala espana,sega vidov. Ako treba ke navies saat i ke stanes samo za da se napies soodveten lek no mora da bide kako sto nalaga samiot prospekt i kako sto sovetuva lekarot.Vo protivno se e djabe.Nema da ima nikakov efekt.
Низок притисок имам нонстоп јас,може и од тоа да е.а се заморувам и од две минутно одење.Јас каква бев енергична пред ова како струја ама ќе пројде почетоков па може полека ќе ми се врати енергијата.Ќе се издржи се,мора за бебенце
И јас бев иста, но од кај 20 недела навакај некако ми е вратена енергијата и стварно си шеткам и уживам во бременоста. НА почетокот поспаност, болки во цело тело, повраќање, лошење, слабеев... Али втората третина се менуваат мнгу нешта
Pijam obavezno vitamin C. Inace jadam i mnogu cveklo, krastavici, crvena zelka, si pravam mesana salata sekoj den, nekogas i samo svezo cveklo, a inace gi piev kako sto kaza doktorkata i spored upatstvoto, espana mi predlozi da gi pijam poinaku cudno mi e pred dve nedeli mi bese 8 zelezoto i so apcinja, salati mene da mi padne na 6... A hemoglobinot mi e 10, valjda ne e mn padnat toj.
Of mamicki jas se utepav od kaslanje, grlo otkornav, suva kaslica... Piev mleko so pregoren sekjer ama nisto. Son ne me fakja od kaslanjevo
@Asja , да е живо и здраво синчето,само среќа да го следи и него и цело семејство ... @mariz, ако е продуктивна кашлица пијбел слез, ако е сува чај од Тегавец .Јас кога кашлав имав сува кашлица и шлаем, сабајле пиев Тегавец, пред ручек Бел слез, за три дена бев како нова
Да ви пишам искуство со слабокрвноста, бидејќи цел живот сум и бев додека бев бремена. Фероглобинот и јас го пиев на почеток на бременост, не помогна. Потоа решивме да продолжиме со нешто појако па ги пиев Тотемата до крај и од нив ми се оправи крвта. Еден период (некои две недели) ги пиев и по два пати на ден. Обично ги мешав во сок од шумско овошје (или друг некој црвен сок, со тоа највеќе ми одеше) или пак само во вода. Јак вкус имаат и неможе секој да ги поднесе, јас дури последните две недели пред да се породам дигнав раце, неможев веќе да ги пијам, мачно и гадно ми беше. Среќа на пороѓај крвта беше Ок. Тие џебните Феролин Ц можеби некому ќе помогнат, но за јака слабокрвност не се, премногу се слаби. На секое пакување или во упатството пишува колку железо се содржи во препаратот. Феролин Ц се 10 пати послаби од Тотема ампулите. Ова е што се однесува до лекови. Инаку послушајте ги советите за природните препарати, домашни сокови, семе од коприва (мелена) во мед, какао....Многу помагаат и ја подобруваат крвта! Значи покрај хемиски препарат земете и нешто домашно спремено. И правилна исхрана, продукти што содржат повеќе железо: месо, јајца, спанаќ, мешунки, јаткасти плодови (посебно ореви), житарки (просо, никулци, амарант, киноа..).
@Kitten jas od denes kje pocnam so totema ampulite, znaci mozam da si gi stavam i vo nesto da gi ispijam? Jas mislev ceden limon mesano so portokal ili samo limon bidejki kiselo obozavam. Pocnav i po edna lazicka sabajle so med, blendiran limon i seme od kopriva. Barem do kraj da se dodrzam, da ne padne uste
@espana i @galapce fala kje kupam posle, ili maz mi da mi kupi zatoa sto utepana sum i ne sum za do prodavnica. Abe se otkornav cela nokj, spiena sum dva saati od 5 do 7... Bebcevo zagreota go ispodrmav...Kako zombi kje bidam deneska
Дозволено е,најчесто докторите до 12недела гледаат вагинално,а потоа абдоминално.Но, секогаш има исклучоци,како смета докторот,така.
@mariz со што ти одговара со тоа мешај ги Семето од коприва најефикасно е да се сомеле непосредно пред јадење. Заборавив да додадам дека кога пиете препарати со железо, конзумацијата на млечни производи да ја сведете на минимум, ради полесна абсорбција на железото.
Meleno kupiv od apteka, inace nema goltanje nikako limonot mi ja napravi povlazna smesata i polesno se golta
@bile84 јас се мислев помеѓу таа количка и нашата на чиполино,случајно бевме во My market во населба Илинден и го видов комплетот на фрее он,оваа количка и релаксатор, ама веќе ја имав купено мојата количка,значи ја добиваш количката комплет и гратис релаксатор добиваш кој вреди 2200,2300 само прашај ги на фб.сега која цена им е ова беше поодамна,ама неколку пати гледам на фб.ја имаат акцијава ако веќе си одлучила за таа количка барем и релаксатор ќе си имаш подарок....https://www.facebook.com/2319650869...1965086970163/367435346756469/?type=1&theater еве ти линк поздравче...