Ti stavaat pred glava zelen carsav ne gledas nisto, mene dr mi kazuvase sto pravi koga macka so jod mestoto, koga ke sece i taka. Nisto ne se osekja ama sve slusas sto si zborat. Go vadat bebeto ti go davaat pa go nosat kaj dr bebinja, tebe te sijat. Bukvalno trae okolu 20min do 30min sve. I ja se spremam za vtor carski za nekoja nedela. Oporavuvanjeto mi odese super, si otidov od bolnica den porano na svoe baranje i bev sama doma so bebe uste odma poso pravea mekici u kafana site haha
Ехеее па ич не се плашам јас веќе по вашиве искуства. Не знам кој ме преплаши дека е ептен страшно, самиот чин тогаш, а не па после последиците леле хорори. Ништо, ќе си уживам сега опуштено, ич не ми е страв.
И да не ти е. Уживај си ќе правиме пак муабет тогаш кога се ќе помине, ќе видиш дека сме биле во право.
Не гледаш ништо. Мене 20тина секунди пред да ја извадат ми ја спуштија завесата да видам како ја вадат од мене. Ама не видов ништо од царскиот, само како гинекологот ја крева нагоре. Ми ја дадоа да се гушнеме и сликаме и после ја зедоа додека ме шиеја. Ја ништо не осетив. Ни тегнење, ни влечење, ништо. Утредента ме станаа ми ја донесоа и со мене беше цело време. Болки имав кога попушташе анестезијата, па само им кажував кога почнував да чувствувам болка да ја појачаат. Ако има некоја породена со спинална и царски да сподели што даваат за болки потоа, кога веќе спиналната ја вадат одма после царскиот.
Хахха не. Јас конечно се наспав после царскиот од тоа анестезијата валгда. Само првото станување од кревет е тешко, те станува сестра, другото си поминува полесно. И дете ќе бањаш, и се ќе си праиш нормално. Туку, ми текна сеа, дали мачкавте кантарион на раната од царскиот?
Јас затоа за природно прашував, раѓањето најголем степен на болка, а јас преплашена од царскиот повеќе, до толку си замислував, со црни сценарија дека е плус голем ризик, дали живи ќе останеме ехее... Немам гајле сега кога ве читам вас, едвај чекам да се случи.
@Yowannty во инфузијата првите саати после пораѓај ми ставаа за болка. Обична инфузија на рака. После немаше ни потреба веќе од вториот ден.
Синко жолтица имаше 2 месеци и беше црно жолт. Сега е белче, побел и од двајцата. После првиот месец заличуваат на нешто, ама мене после 2 ми се убави. Со килажа качена, побелени, очиња отворени. Ама синко уште во болница се ококори. Јас осеќав каде сечат. Глупо и езиво чувство. Не гледаш што сечат, кога ке го подигнат ти го покажуваат. Опоравување е индивидуално. Јас бев преуморна, раната ме болеше, ништо не фаќав дома. Последици имам и по 3 години. Ама затоа други летаат. Сами дома смукаат по една недела, алал да им е на таквите жени, јас си уживав во помошта која ја имав. Па и со месеци го бањаа бабите. Плус од доење болки во грб огромни. Спинална е една боцка и отрпнуваш целосно, како да немаш нозе. За да видат дали фатило ме прашаа контракции дали имам. И со природен можеш да поминеш лошо, факт е. Ама царски е операција и доброволно не би одела. Некои од природен пораѓај од бокс во соба си одат пешки. Царски е друг протокол. Бебе мора да излезе некако.
На 4риот ден ми ја извадија. А тебе? Иначе на околу 4 часа ми пуштаа епидурал за болките и чепчиња исто за болки ми ставаа. Потоа ми даваа пеин килерс ама не знам што точно. По правило 5 ден требаше да ме пуштат и гинекологот даде одобрение, ама педијатарката не беше сигурна пошто чекаа бебето да фати жолтица, па не оставија 6 дена за да го следат. Не фати жолтица.
Каква рана друшки...... Јас ич на тоа не мислам.... Мислам како ќе истерам гладна пак 3 дена Сериозно ми се плаче кога ќе ми текне
Спинална ако добро сум забележала, нели не гледаш што се дешава, е како инекција. Една доза ставаат и трае 6 часа одприлика. Ништо не ми извадија од грб откако се освестив.
Охоо, многу. Мене одма после пораѓајот сестра и двајца болничари ми ја извадија кога ме спремаа за во соба. После преку инфузии ми ставаа аналгетици ама и јас од вториот ден веќе немав потреба. Може ќе се смеете ама јас како најголема болка ги памтам клексаните и контракциите матката кога се собира после тие другите инекции.
Да да, спинална боцкаат и вадат одма, нема ништо во грб. Може е подобро епидурал поради чувство што се има во нозете, ама мене не ми понудија.
Па не знам дали воопшто негде бираш. Јас стигнав до бокс и имав епидурал за природно. Во такви случаи тераат со епидуралната.
Јас па се си мислев така е кај сите случаи. Мене иглата ми стоеше во грб залепена. Цефче преку рамо на фластер исто. Немаше болки зарем? Јас имав болки секогаш кога ќе попуштеше епидуралот. И дома кога си отидов исто на неколку часа пиев нешто за болка. Сега ме стаи на мисла, дали дека толку долго ми ја оставија иглата од тогаш имам проблем со кичма.
Devojki kako mozam da znam koj doktor koja smena e vo Cair? Ima li nekade raspored..Za Minur Nedzipi konkretno se interesiram. P.s Izvinete na latinica, nemam na ovoj tel kirilica