Абе сега секако можеш да го истераш муабетот за да испадне некако како што си мислиш, ама не е финтата демек ќе си ќутам за да ми помагала. Кога некој е добар со мене и добро ми прави и мисли, било да е свекрва, другарка или брат, сакам да бидам коректна, да вратам и јас некако на некој начин, никако не сакам тие луѓе кои се ретки околу мене да се осетат разочарано, а јас да бидам неблагодарна кога сум преблагодарна и ги заприметувам добрините и добрата воља. Тоа што ти го кажа е типично искористување, ќе и дадам да направи мерак, да не престане да ми помага, нека помага таму. Не, не сакам ни да искористувам, ни да ме искористуваат, сакам чиста сметка и како луѓето со мене, така и јас со нив. Не се нервирај само, уживај во најубавиот период И може секако тема да смениме, избега и така од поентата.
Мене ми е 10ти јули ама може и порано да биде зошто сум со серклаж. Како план б ако е многу жешко ми е боди по кратки и доле панталони/хеланки и така ќе тераме..
Постои ли мајка што искочила од болница полна со самодоверба? Чисто сумњам. Веројатно сите сме полни со стравови, препрашуваш 100 пати за бањање, за папче, за козметика, за млеко... Ама доаѓаш дома и тоа бебенце и ваше, ваша грижа. Јас не ни сакав некој дома да ми се мота, што убаво ми дојде пандемијата, се изнауживавме тројцата. За обврските околу бебето стравови што да ви кажувам. Ајде јас пак сум видела бебиња, сум држела, сум ги чувала на другарките ама маж ми никогаш немаше ни видено толку мало бебе, па се снајде како второ да ни е. Јас на пример не дозволував на никој да направи нешто без мој надзор Сега кога ќе се сетам сум била pain in the ass, како само јас да сум мајка ама секогаш надгледував (општо сите, не само свекрва), малиот не смееше да изеде нешто ако јас не знам што има во тоа, дали има сол, дали е топло/ладно... И со тек на време стекнував доверба во луѓето и олабавував. Сега единствени луѓе што можат да бидат насамо со него се мм, мајка ми и едната сестра. Во никој друг немам доверба. Дете ми е, моја одговорност, не можам да замислам некој друг нешто да одлучи во врска со него.
Само од таблети Антиметил се спасив. Инаку и водава што ја пиев ја повраќам. Нагони по цел ден.Се пијат наутро и навечер.
Ама на крај сите сме различни и различно реагираме и треба секој да прифати дека луѓето не се исти и да си прави како му одговара. Јас така си живеам, терам како сакам, дали ќе се чудела Васка за моите постапки ич не се замарам, а не се ни замарам да разглабам за постапките на другите и да ги ставам на вага со моите верувања, па да се чудам ехеее немам време толку, а не ми ни е ни интересно тоа. И ако сака на некоја и свекрвата и хормонска терапија нека си зема па нека и го дои детето и до прво или второ, јас сосема сум во ред со тоа Него, колку се радував дека бременоста во лето, па фустанчиња ќе сум носела, среќна целата, денес едно пробав, од стомакот ми се качува до папок предниот дел. Друго исто. Трето бетер кратко. Ништо од фустанчињата. Како се замислував бремена, а како терам сега... Со истите алишта, што се нашло нешто. Е баш вака. А јас се си мислев како првата ќе изгледам бремена кога ќе бидам.
Ептен ми се качуваат нагоре напред сите, од стомакот и ептен незгодно ми е така да шетам. А шала на страна многу ми е криво, едвај чекав топло за така да се облекувам и се разочарав многу.
Е ајде де затоа лето чекав демек да се спасам од блузите со голо стомаче што ми се тегнеа нагоре а сега исто и со фустаните и така ќе си останам како што терав до сега, со хеланки и некои блузички истегнати што ми биле порано, а сега точни лепотата ќе не почека уште некоја година
Мамички јас се породив во 23 и 20 со здраво машко бебе. На сите господ да дава лесните и ваква убавина.
Да не останам неискажана за облеката, мене не ми ја купи свекрвата, она се што можеше да избегне да го плаќа, го избегна . Мислам оти мајка ми го плати тогаш. Јас уште паметам во што го извадив, имам и слики. Сега сама ќе си купам. Кај нас адет е свекрвата да купи нели, ама мојата не купува и секако дека јас ќе си одберам. Ни 40 дена нема да седам дома, ниту пак пред стемнување дома ќе се враќам. Тоа од жолчката беше нели? Сестра ми. Ама во 9 месец и се влоши многу, знам се чешаше цела. Знам беше и во болница. И имаше и осип.
Јас сум имала холестаза ама не бев бремена. Тогаш моите симптоми беа лошење повраќање и болка десно под ребрата. Немав никакво чешање сеа незнам може кај бремени други симптоми дава. Може преку крв да се испита и на ехо е најубаво да се види.
Искрено за облеката прв слушам, всушност многу работи прв пат ги слушам темава Мене не ми е битно дали некој друг ќе сака да ја купи, секако доколку постои консултација со мене. Ако не, идната мама ќе си прави по свое. Ништо од тоа не би запазила од суеверен аспект, за алиштата секако во сушара ќе ги сушам, за излегување надвор навечер сметам дека нема потреба, особено тој период кога ќе се пораѓам сигурно ќе биде загадено, а и ред ќе сакам полека да воспоставам. Што се однесува до 40 дена и за тоа ќе го испочитувам, сметам дека е период на адаптација за бебуш, а воедно и моја рехабилитација после пораѓај. Ќе дозволам еднаш посета од најблиските само со маска и да си ги мијат рацете секако, гужви непотребни да се создаваат нема теорија. Уште сега сум посесивна и параноична, не па кога ќе се породам. Нека се буни кој сака, мое бебе, мои правила, мој живот. Дури и маж ми и да не се врати законот за маски, ќе си носи на работа или при било каков контакт со луѓе или ќе си го пратам кај мајка му да си се одмори неколку месеци. А очекувам такви коментари од старите, само на некои им е јасно каква личност сум, на други ќе им дадам до знаење.
Дали го видовте ова, објавиле на страната на Мин за здравство: Клиниката за физикална медицина и рехабилитација почна со спроведување програма за вежби во бременост со цел подобрување на здравјето на идните мајки. За терапевтските вежби треба претходна согласност од матичен гинеколог. Адаптирани се според стадиумот на бременоста и се спроведуваат под стручен надзор на физиотерапевт и физијатар. Покрај вежби, се добиваат совети за правилно држење на телото и техники за релаксација и дишење. Заинтересираните бремени жени може да се јават на тел. 075/288 978. Klinika e Mjekësisë Fizikale dhe Rehabilitim filloi me zbatimin e programit për ushtrime gjatë shtatzënisë, me qëllim të përmirësimit të shëndetit të nënave të ardhshme. Për ushtrime terapeutike nevojitet pëlqim paraprak nga gjinekologu amë. Ato adaptohen sipas fazës së shtatzënisë dhe kryhen nën mbikëqyrjen profesionale të fizioterapistit dhe fiziatrit. Përveç ushtrimeve, jepen këshilla edhe për qëndrimin e duhur të trupit dhe teknikat e relaksimit dhe të frymëmarrjes. Gratë shtatzëna të interesuara mund të na kontaktojnë në tel. 075/288 978.