1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Женички, еве ме мене, печењето два дена го нема воопшто ,ни пецкање, фала богу, ама неможе да сум спокојна,еве денеа мака мачам со главоболка, притисокот си е ок,ама главава ме боли,може и од промена на времево. Сега пак,откако се најадов ме фати некоја тапа болка во стомак дел над папокот,така по малку ме заболува, и од памет се вадам..секој ден мора некоја болка :(

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Здраво драги феминки еве ме и мене со моите најубави вести конечно станавме родители дојдоа на свет Петар и Павел.Во четвртокот на 26 во 23 и 30 часот ми пукна водењакот и отидовме на преглед на каде што се виде дека сум отворена 1 прст и веднаш со брза помош бев однесена за Скопје.Веднаш таму бев ставена на цтг каде што имав слаби контракции и ме оставија на патолошко одделение и каде што во петокот во 9 и 30 часот се породив царски со спинална .И бебињата се родија 2990 грама и 2810 грама и после една недела помината на гинекологја сега сме си дома

На kuc, Mekuska, kallias и 15 други им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.230
    Допаѓања:
    78.462
    Toa za folnata zalna rabota.. do 14ta nedela samo kje ja davale, a trudnici do 8ma sto se vika edvaj znaat deka se trudni i koga kje vidis duri edno paketce besplatno dobivas sto e 140 den. A za poragjaj prirodno si e prirodno, site ragjaat mozam i jas :D e sea carskiot za nedaj boze ako nesto se iskomplicira...

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.230
    Допаѓања:
    78.462
    Cestitki :) Golemi da rastat i dvajcata :)

5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Да се живи и здрави Петар и Павле и најсреќни заедно со мама и тато.. :)
    А во која недела се породи, и дали избор за царски со спинална наместо целосна беше твој или на докторот?

6. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    I jas se vadam deneska od pamet, osekam nekoi tapi bolki vo desniot jajnik- (valjda e jajnik ili kuznae...)i malku nakaj preponot, pa nekoe steganje osekam od vreme na vreme vo tekot na denot kako da mi se kinat, tegnat muskuli vo stomakot pod papokot dolu i mi se stvrdnuva nad papokot i od leva strana na papokot , stomakot, kako grutki....dali e bebeto pravi nekoi cudni pozicii ili sto e pojma nemam....sekoj den nesto i sekoj den so ista pomisla dali e nesto za koe treba da odam na ginekolog..... ;(i nekako poslabo go osekam deneska bebush :((( utre sum na zakazana kontrola fala bogu, ama ke vidam kako ke projde vremevo do utre

Последна измена: 5 март 2015
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Е баш така @Ivanushkaa и јас со тоа прашање,дали треба да одам ,да не е итно....јас сум понеделник на контрола и едвај чекам да ти кажам...мака ми е да одам, спиењето ми е катастрофа, тешко додека се свртам од една на друга страна,ама ајде ден за ден само нека минува... ;)

На Ivanushkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.474
    Допаѓања:
    334.883
    Фолна не е ни потребна после 16 та недела.Досега не сретнав трудница која пие таблети чиста фолна киселина после 4 ти месец.

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.611
    @espana

Обично царскиот се изведува со спинален блок освен ако од било која друга причина не се утврди дека не бива така.
    Поубаво е за докторите затоа што пациентот е буден, полесен е за следење, а за мајката е поубаво затоа што е свесна во моментот на раѓањето и го има контактот мајка - дете.

На bile84 и espana им се допаѓа ова.
  10. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    супер... честитки, да сеживи и здрави...баш пред некој ден те мислев дека те снема...а во која недела се породи?Машала, за близнаци доста големи си ги родила, а колку што се секавам не беше некоја голема трудница, мислам со многу качени килограми...уште еднаш честитки... сега останува да растете и се гледате :) јас сум27 недела, наредната недела ке одам да ги мерат моите девојчинја, и да направам уште едно 4 д, инаку во ред е, мрдат постојано, ја поминав прилично добро и настинката (грипот) со 4 дена температура и една недела кашланје, но помина, полека ми се врака и апетитот, го започнав последниот триместар со + 7 кг... и тоа е, полека психички и физички ке се спремам за кога ке излезат :)

11. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    честитки да растат големи и да бидат гордост на мама и тато

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.230
    Допаѓања:
    78.462
    Kako i da e sramota e duri edno paketce folna da ti dadat, pa na vesti kako kazaa kako kuznae sto kje davaat. A folnata mene na pr doktorkata mi rece da ne si ja ostavam, pa si ja pijam seuste :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.614
    Допаѓања:
    290.518
    Од фолната нема штета, само во понатамошните етапи од бременост е потребна во помало дозирање.
    А и најчесто е застапена во витамините наменети за второ тромесечие, на пример во фемибион2 .

На Maceto123, espana и galapce им се допаѓа ова.
  14. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    фолната обично ја има во оние таблети, фембион, или премама, или било што за бременост, јас пијам прегменси, + магнезиум, + за железо, до 3 месец се пие само фолна, а потоа не затоа што е составен дел во другите таблети

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.268
    Допаѓања:
    13.775
    Здраво трудници, јас улетувам во оваа тема само да ве прашам дали имавте многу бело прање како симтом на бременост? Прашувам бидејќи многу ми е влажна ккао помочана сум цело време + ми касни :)

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.474
    Допаѓања:
    334.883
    Да,тоа сакав и јас да го кажам.А искрено нам никогаш не ни е погодено.Прво зошто не даваат,а кога ке дадат зошто едно или две пакетчиња.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.230
    Допаѓања:
    78.462
    Beloto pranje moze od se da bide i od obicna nastinka :) Test cim ti docni i taka kje si znaes... Vaka tuka dzabe kje nagagjame...

18. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    5.818
    Здраво девојки. Вчера направив тест за бременост и излезе позитивен...е сега прашањето ми беше отприлика кога да појдам на гинеколог бидејќи само 2 дена ми каснеше што значи дека сум во рана бременост. Не сакам да одам а да не можи да се види ништо,па да си дојдам без да го видам бебчето макар и мало :)

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.230
    Допаѓања:
    78.462
    Cim ti docni kje se vidi 100% pa makar i tockicka, samo nema da ima mozebi srceva reakcija :)

20. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    5.818
    Ајде на крај на месец ќе појдам таман на роденденот да ме израдува бебушо;)