Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.348
    Фана ич за тоа не се секирај, мене првата бременост така, Ирис беше последните месеци со главче 2 недели понапред мислев којзнае каква голема глава ќе има, везе нема, си излезе најнормален прцул.

На Eli23, eli25 и fana им се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    8.391
    Ќути сестро до 7-8 прста да се тера така неосетно барем.:D
    Мислам дека многу полесно би било него секој цм да ти е мачен.
    Јас не знам дали сум отворена, не ме видоа на ехо, ама па и што фајде ако знам, уште толку да се тресам.:|

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.348
    Колку години се собраа до сеа? :D
    Ако ти е прво поголеми се шансите до крај да си го носиш. Ја првото го надносив. Цело лето ме пукаа жештини и во најтоплото се породив. :sweat:
    Ајде веќе ситно броиш. Како викаат многу било малку останало. :)

На Eli23, Saf и fana им се допаѓа ова.
  4. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    763
    Мене не ме ни виде на ехо, директно вагинално ме брцаше, ехе вика супер 3цм, оди одмарај ако зачестат болки доаѓај. Јас се тресам за неосетно да не ми излезе некое главче :rofl:

На Eli23 и Калатеа им се допаѓа ова.
  5. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    @Yowannty @fana и останати идни мајки, кој има искуство: ако главчето е поголемо од стомачето, 30 недела некаде? Нормално е? Докторката кажа да, ама ме зачуди зашто го спомна сега, а досега не. Веројатно пропорционално и паралелно се развиваат.

Јас пак со вакцини, примала некоја мајка што живее во странство, оти тие се така по вакцините во бременост против пертусис, дифтерија и тетанус? Искуства?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Последниов месец како година :rofl: остатокот ми се чини ми летна. Прво ми е, сите истото ми го викаат, ќе си го поносиш уште некое време ;(

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.348
    Немај гајле. Мерките варираат цело време од неколку денови до 2-3 недели најчесто и тоа не е никаков проблем. Ако постои некој проблем, доктор одма ќе алармира.
    Јас сум во Германија, ама никој до сеа не ми спомна вакцина. Иначе уште во прва бременост открив дека немам антитела на рубела и требаше да се вакцинирам заедно со бебето, ама скроз изумив тогаш и тоа ми е грешка. Сега сакам со ова бебе таа да ја примам.

На didi1982 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.156
    Допаѓања:
    118.256
    И кај мене е така.
    Главчето е поголемко од гестациската недела а се друго во ред.
    Во ред е изгледа.
    Башка што како што се приближуваме до пораѓај мерките мислам дека се повеќе ќе отстапуваат поради ненамерни грешка заради големината на плодот, поставеноста и движењата.

На didi1982 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Може зашто ми го погледна вакциналниот картон (си го донесов од МКД кога бев последно) ми спомна. Пертусис како бебиња сме ја примиле, а последно тетанус на 18 години. И бебето овде ќе ја прими на 2 месеци. Е сега за негова заштита, требало во бременост да се обноват. :sweat:

Фала ви е на двете за одговорите:)
    До сите, уште едно прашање: Со инконтиненција како сте? :D Кегелови вежби правите?

На Eli23, Blue moon и Yowannty им се допаѓа ова.
  10. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Кај мене обратно е, не можам да почнам да мочам. Напињам ко за пораѓај :rofl:

На Yowannty и didi1982 им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.168
    Допаѓања:
    124.629
    Отсабајле страшна вртоглавица:( Кога ќе ја наведнам или мрднам главата ми почнува и ми се повраќа :(
    Притисок стандард 90/60 , тој е мојот,нема отстапка.

Ужасно се осеќам ;(

На fana и Yowannty им се допаѓа ова.
  12. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Јас живеам во Германија, ја примив дифтерија, тетанус и пертусис, и сезонската за грип. Со овие вакцини плодот е заштитен до 3 месеци по раѓањето. За рубеола исто така ми предложија да се вакцинирам, на што и се согласив бидејќи немам прележано а сум вакцинирана како дете. Но докторката одлучи да направиме тест за антигени и се испостави дека немам природен имунитет (што се и потврди дека немам прележано) но дека имам стекнат преку вакцина и беше сосема доволен, па одлучи да не ја примам.
    За мерките незнам што да ти кажам, во текот на целата бременост толку многу значење се дава на тие мерки од ехо, според мене мислам претеруваат. На првиот скрининг главата беше поголема, во граница на нормала секако, но воопшто не придадов значење, во фамилијата имаме поголеми глави, поготово татко ми. Значи генетика, што беше и точно син ми има поголема глава, секако пропорционално со телото, покрупен е.
    Имав гестациски дијабет, и секоја контрола беше со мерење на плодот, докторката сметаше дека плодот е голем, дури при крај мислам 32 недела го водеше како макросомен плод. Пред пораѓај на ехо го измерија 3800гр. се роди 3330гр. Толку од мерките на ехо...
    Не се преоптеретувај, и положбата како е сместено бебето влијае на мерките.

На Pajace77 и didi1982 им се допаѓа ова.
  13. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    270
    Девојки, веќе две недели како што ми трне левата нога од коленото нагоре и на моменти не ја чувствувам. Постојано ми е како во грч. И магнезиум пијам 2х400 и пак ништо. Дали би можело да е нешто сериозно со циркулацијата?

14. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Еве ги мерките од сабајле, 28гн.
    Појма неам кое што е, ама тоа најдесно ми личи на референтна вредност.
    Докторката рече си одговара на неделите.

Прикачени фајлови:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.348
    Тоа се вакцини што бебето по календар ќе ги прими првите месеци секако. Лично за себе ако сакаш можеш, по бебето не верувам дека постои некој голем ризик.

За инконтиненција, успех е да кивнам а да не пуштам. Веќе некое време го немам тој успех. Кегелови по пораѓај планирам.

Те прочитав вчера ли, не стасав да пишам. И ја исто немам саглам млаз, веќе чудно ми станува, да пукнеш дур завршиш работа. Си зборела со доктор за ова?

На Kate Rina 93, Eli23 и didi1982 им се допаѓа ова.
  16. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Не сум зборела, не ни обрнував внимание, вчера случајно ми текна да прашам да не некој го има истиов проблем. Не се случува на секое мокрење ама често е, поготово кога сум држела подолго време. Прочитав дека има врска и со Диастасис ректи и со тоа SPD или како беше шо имаме болки во пубична коска.

На Eli23 и Yowannty им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.156
    Допаѓања:
    118.256
    Пиј течност повеќе ели.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Луѓе што јадете на жешково бе? Уста не ми се отвара веќе неколку дена. Само овошје, течности и сладолед конзумирам

19. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Ништо. Со вода овошје и салати сум!!

20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Салати јади. Без шопска денот не ми поминува. Заситува, а е лесно. Се навртив сега плус на сирење и јогурт. Некако ладен јогурт од пробиотските ми е многу убаво да конзумирам периодов. Некои стакло пиво пијат да се разладат, јас со шишето јогурт си се налевам.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.