Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    А секс? :$:$:$:$:$

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.438
    Допаѓања:
    183.410
    Да. Се јавуваат контракции временски зависи каква провокација ќе ти дадат. Во мој случај не беа успешни. Сабајле во 7 ипол почнавме со вагинална таблета. Еден саат требаше да лежам па да станам и да шетам низ клиника. По некој саат никаква промена. Па ми ставија провокација како инекција. Пак се изнашетав, пак ништо. На крај венски. Тогаш веќе по некое време имав контракции кои ги даваше на цтг ама јас не ги осеќав, ама бебето реагираше лошо на нив, одма ми ја стопираа провокацијата и ми пуштија серум да се смири матката додека спремаа сала за итен царски веќе во 8 вечерта. Не е ништо страшно. Сем што бев преуморна оти цел ден се бавтав низ клиника и милион пати скалите ги премерив. Ќе бидеш во болница, ќе те следат цело време и тебе и бебето, ти само диши длабоко, имаш видеа на јт како да дишиш правилно битно е само да соработуваш. На крај ќе гушкаш еден прцул што ќе ти го направи светот уште поубав.

На Doktor F, Rtulka, Kate Rina 93 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    И тоа со сила. Ич немам желба последниве недели.

На Kate Rina 93 и fana им се допаѓа ова.
  4. Resana

Resana Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    434
    Ич да не се плашиш ни од природно ни од големо бебе. 4 кг бебе родив природно за 5 минути втор пораѓај иако првиот ми беше царски.

На mssuniquee, Xanty, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    каде се пораѓаше?

На Resana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Леле браво, од вакви примери добивам храброст да чекам до крај и да пробам природно мада докторите ме премислуваат.

@gagic Не се плаши од големината на бебето, секако болките се тие без разлика колкаво е. Цимерката прворотка се породи природно со над 4кг за помалку од 2 саати, немаа време ни за епидурална. Кај мене во фамилија сите се големи бебиња над 4кг, само една се има породено царски со едно од децата.

@Resana Те молам ако можеш да споделиш детали колку време беше поминато од царскиот, што беше причината за царски, дали се породи на термин со второто, многу ќе ми значи :)

@Saf Седи си мирна, не провоцирај контракции, ќе каже бебето кога е спремно.

На eli25, Coco31, Resana и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    @Saf Седи си мирна, не провоцирај контракции, ќе каже бебето кога е спремно.[/QUOTE]

Абе јас знам ама некако сите околу мене ми предизвикуваат паники, по 20 пати на ден ми пишуваат се јавуваат прашуваат леле до кај си, ќе го надносиш вака така. Мене прво дете како падната од свемир сум и се си земам при срце. А нормално бебето си знае кога е спремно, плус јас со нередовни циклуси по 40 дена сум немала добиено ради полицистични јајници, па по мои пресметки кога сум останата трудна нема уште една недела сигурно да се породам. Ама ете пак стравот си го прави своето.

На eli25, mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Знам, сите се нестрпливи ама забрани им да ти ѕвонат нонстоп. Јас така направив дури и не кревав телефон, единствено мајка ми не ме замараше зашто нејќеше да знае кога ќе отидам во болница :D Среќа касно вечерта болки ме фатија и сабајле само им пишав дека сум на цтг и не можам да зборам, демек гужва голема има. Јас не знам дали испровоцирав или си дојде времето ама одев по скали, јадев ананас, имавме секс со свршување, тој ден генералка правев и ништо не направив. Само болки добив, а бебе ни спуштено доле, ни водењакот пукнат, ни отворена, ништо. Се измачив само.

На eli25, Калатеа, Saf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    989
    i ti kako mene samo jas sum veke vo 9 ti mesec . Pocnav se vo 36 ta nedela eve uste peram peglam dokupuvam ne sum skroz spremna. Se nadevam bebce ke posedi barem uste 1-2 nedeli.

На eli25 и Nimfodora им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.438
    Допаѓања:
    183.410
    Коментаров свети ко сонце.
    Имам ужасен ден, ова е најдоброто што го прочитав денеска. Пиши некој детал за нас што планираме природно по царски. :)

На gagic, mal.ecka, Resana и 3 други им се допаѓа ова.
  11. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    763
    Еве сум и јас, не можам веќе готово :sweat: 4 дена веќе еве отворена 3цм, бебе уште високо, абер нема, јас немам трпение, ни страв ни ништо, само да излезе.

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Долу кичмата, во појасот што би рекле старите. Боли на периоди, коа ќе те фати контракцијата, сегде боли одеднаш, ко притискање, ко напон, нз како да кажам.
    Ама ќе знаеш дека е тоа.
    Се разликува од болка претходна.

Многу ме боли коската, поготово на станување и на расчекор, едната со другата нога кај шо се спојуваат.
    Ај тие шо ги боли кичмата мачкаа за ладење грл, ние шо не боли стамната коска, шо да мачкаме?

9

Провокациите се за да го убрзаат процесот, исто боли, и да може да се неуспешни и да завршиш на царски.

На Yowannty и Калатеа им се допаѓа ова.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.553
    Допаѓања:
    8.468
    Мене ме вратија денес од ЦТГ, бебе не било активно, малку се исплашив.:sweat:
    Да си барам после ехо да ја видат?
    Да сум јадела убаво, да сум се наспала... што беше тоа спиење сакав да прашам :?:

Синоќа толку високо во ребра ми се качи, како да бега кутрото, не и се излегува. И еве ја уште така си седи, јас нит можам да седам, нит да дишам сега.

Уште некоја мама да сподели убаво искуство малку да кренеме атмосфера во темава во однос на болки и страв, од прееска убаво ми доаѓа кога ве читам. 8-|

На Resana, eli25, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Resana

Resana Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    434
    Се породив во Куманово. Првиот пораѓај ми беше царски затоа што бебе беше карлично цело време беше така и не ни пробувавме природно. Породувањата ми се разлика точно 3 години. За второто докторката ме праша како сакам кога одев на цтг. Кажав дека сакам да пробам природно а ако нешто не бива сала е тука. Се породив во 39 недела . Немав болки отидов на редовно стг , веќе бев отворена ме задржааа и за еден час ме породија. Сакам само да Ве охрабрам да не се плашите . @Yowannty ,@Jana06 , @fana

На Izzy_0504, Xanty, Jana06 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    @Resana леле браво. Иста ситуација ко мене. И моето беше карлично првото и не ни пробавме природно. Сега некако не можам да се убедам да пробам природно, а ќе има поминато 4 години и 9 м :|
    Многу ми е страв, многу.
    И од царскиот ми е страв. А и мака ми паѓа кога ќе ми текне на целата процедура клизма сама дома, па тоа гладување од 4 дена, па катетер па анестезии ....

На simplegirll, Jana06, Resana и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Што убаво вие што сте си при крај. И јас едвај чекам да дојдам до термин. Де болки, де трчај по доктори, рестрикции, дали ова се јаде или не се јаде, па ова дали и колку се пие, миено ли било или си утнала цел милиметар, па пак на ново, па час се смееш,час плачеш, час викаш по некого, час се мразиш себе, па после светот околу тебе, некогаш спиеш убаво, некогаш некој решил да ти скока на мочен меур бидејќи ете така му е интересно. Па ќе го снема два саати, почнуваш параноја да шириш по сите каде е, зошто не ме клоцна. Па се чудиш дали витамините ги зема денес, или тоа било вчера, бидејќи мозокот е преориентиран према друго нешто и меморија да имаш е луксуз. Па почнуваш да се потиш од места каде не ни имаш потни жлезди. Се молиш да не кивнеш во јавност, бидејќи ќе трчаш дома по нови гаќи. Претежно цело време се чувствуваш мокро. Гради болат, вени излегуваат. Ти се јаде ова, она ти мириса лошо. Лабораториите ти стануваат втор дом. Ќе легнеш те боли препон, ќе станеш, пак те боли.
    Лудо и незаборавно искуство кое е различно од се останато. Уште подобро ќе беше ако времето барем малку побрзо поминуваше. Одбројувам денови кога ќе се запознаам со мали јас.

На Izzy_0504, Pajace77, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 17 други им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Bebulleee, Eli23 и Alexandrite им се допаѓа ова.
  18. Resana

Resana Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    434
    Пробај ништо не губиш. Исто само за да не проаѓам низ процедурата за царски и првото станување и чувството како да ми се разделува стомакот сакав природно. Навистина лесно поминав и првиот и вториот пат. Вториот пат бев веднаш функционална кога дојдов дома да се грижам и за бебе и за поголемото дете.

На eli25, Eli23 и fana им се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.178
    Допаѓања:
    124.647
    Зошто не праша?
    Јас бев во неделата и сестрата ми рече успано многу бебево. А јас го осеќам мрда цело време.Дојде докторот и рече поседи уште малку на цтг. На крај сестрата рече еве го се размрда.
    Се сеќавам дека и за првото дете ми се случуваше така, дури и кога одев пиев кока кола и благо и пак исто. Мислам дека не е ништо страшно, ако имало нешто ќе ти кажеле сигурно го погледнале цтг то :)

На Coco31, Rtulka, Eli23 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    763
    Исто еве и јас. И @Калатеа и мене ме вратија пак за цтг, бебе инат не сака да мрда, пиев кока кола, јадев благо, се движев. Ништо сериозно не е тоа, баш тогаш заспало може :D

На Rtulka, Alexandrite, fana и 2 други им се допаѓа ова.