Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Осеќав устата сува ми беше и покрај тоа што пиев вода.. Фала ти на споделено искуство изглеа се ќе треба да се издржи.. Имам константно лошење па кога ќе станам не јадам одма него после 3 саати.. изгледа ќе морам да го сменам тоа

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.036
    Да, минатата недела исто ми се дешаваше исто бев 8ма недела. Од тогаш го почнувам денот со банана и малку е подобро.

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Мора наутро да јадиш. Можеш некој крекер или бисквит. Не може така гладна. И многу вода.

На *Milicka* и fana им се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    5.478
    јас ќе ти го кажам моето искуство, првиот месец ми беше страшен, иако предходно не се плашев и едвај чекав да се породам, не можев да замислам дека може толку многу да се грижиш за нешто. мојот прв најголем страв беше дека ќе плаче, а ние нема да ја чуеме, што од сегашна гледа точка ми е смешно, ама во тој момент изгледаше како реален страв, па со маж ми, дежуравме над неа, спиеше он, па ја, па навивав аларми да не се успијам, да не не ја чујам :rofl:, кога ќе размислам сега смешно ми е, за дали диши ја проверував и тогаш, ја проверувам уште :?:. помош имав првите три дена, тетка ми ми помагаше и спиеше овде, ако ти е прво дете мислам секако ќе ти треба помош барем некој ден, едниставно јас и маж ми не знаевме сами шо да праиме, 4 ти ден кога си отиде тетка ми двајцата стоевме преплашени ко да е крајот на светот:rofl:, како и да е, јас многу читав и форумов мн ми помогна и гледавме емисии 0+ на телма, на јутуб сите ги изгледавме, звонев по другарки и се снаоѓавме, си ја бањаме сами уште од првата недела, веќе си имаме фатено супер ред (6 месеци е бебе) и не ни сакаме друг да ни се меша, вториот најголем страв ми беше да не ми се засркне, а јас сама дома, сега почнавме со вкусови и пак ми е страв да не се задави(facepalm), мислам дека откако ќе имаш дете ќе имаш стравови до крајот на животот за нешто... како и да е, ако имаш помош на почетокот прифати, додека фатиш ред со бебе и доење, грчеви и сл и створиш рутина е стварно тешко, али сите сме биле таму, едноставно природно си доаѓаат работите на место, да првите месеци се најлесни пошо до 4 ти месец бебињата не се многу свесни за светот околу себе, повеќе спијат и сл, ама знам дека не е сеедно пошо сум тазе мајка, како и да е кога ќе си го фатиш редот, после ќе ти сметаат и да ти се мешаат :D со лесно и без секирации :)

На eli25, Rtulka, didi1982 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    3 магнезиума на ден и метлата во рака :rofl::rofl::rofl:
    Што да се праи друго.
    Одмарам цел ден, да имам сила за метла и џогер вечерта.

Еве ја @kristina.k иста е.

Ќе се излуфтира средството, не се упива.
    Разреди го ако ти е шубе.

На eli25, kristina.k, didi1982 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Jas sum taze majka....bebeto mi e staro mesec I pol....iako bev porodena carski ushte koga mi go donesoa jas si go presoblekuvav Bez Strav .....pomosh Imam od svekrva mi ama veruvaj sama mozhesh podobro da go gledash.....samo opushti se I ne misli na takvi raboti....kje vidish sve kje bide vo red...Kako I site sho sme se snashle vo taa situacija(Kako majki) taka I ti...Ako neshto ne ti e jasno tuka sme kje ti pomogneme:hug:.

На eli25, Rtulka, didi1982 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.439
    Допаѓања:
    183.442
    Welcome in the club.
    Од сега натаму, веќе нема безгрижност. До крај на живот ќе си имаш грижи за децата и тоа е сосем природно и нормално.
    Она што треба да го имаш на памет е дека никој не се родил родител и апсолутно неточно е она дека секоја мајка си знае што е најдобро за детето. Некои инстинкти доаѓаат природно, ама многу други работи ги учиме. И сите праиме грешки. И убаво е што се осеќаш како што се осеќаш, тоа ќе те прави подобра мајка, отколку да мислиш дека само ти се знаеш најдобро и никогаш да не се запрашаш дали нешто може поинаку да се направи. Кога ќе имаш сомнежи дали нешто правиш правилно, си само спремна да учиш поише.

Грижите ќе си растат со децата. Мојава нек е здрава и жива, пред неколку дена падна си ја распука усната на 2 места, крв шибаше на сите страни. Не извади од памет. Еве ја ништо нема денеска више и помина одма. Само од себе ми дојде да сум смирена во такви ситуации откако се породив со неа, за да не ја до исплашам неа дополнително. Е ама, откако престана крвта, таа се смири и се заигра, јас почнав да плачам за да го извадам стресот што го изедов од мене и само си мислев колку не сум спремна за второ и што ќе праам кога место едно ќе имам две што ќе паѓаат. После имав грижа на совест зошто така помислив па плачев ради тоа. И така…

Ќе имаш и жути минути. И се е тоа нормално.

Бањањето е најлесно. Не мора секој ден. Сем кога се големи горештини. Кога ќе сакаш да го освежиш, ќе си го легнеш бебе на пешкир, ќе си земеш вода во легенче до тебе и ќе го поминуваш со рацете по телце, по косичка, и ќе го освежиш. Тие се мали и пречисти не ти треба секој ден со гелови да го бањаш.

На Pajace77, Doktor F, Coco31 и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.044
    Имам денес болки доле кај стомакот ама од страните ми се болките само..
    Вчера ќере ја кревав во раце..
    Нешто да пијам да се намали болкава?
    Бебе клоца ко лудо..
    Болките ми се повеќе кога се движам, а сега не можам па многу да одмарам ќере ми е болна

На eli25, mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.184
    Допаѓања:
    118.420
    Парацетмол и магнезиум наеднаш. Многу помага.

На eli25 и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  10. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Има во ДМ како влажни марамчиња за повеќе намени, тие би ти ги препорачала, па да пребришеш со бебешки влажни. Јас така планирам.
    8C58B6E5-B124-4E90-9FED-64123BEDE6B7.png
    @shz мислам ти прашуваше за болки во стапала, ги имам и јас, особено на сабајле. Чаре не знам :sweat:. Да пробаш во ладна вода да ги ставаш (др. ми препорача), поудобни чевли и евентуално компресиони хулахопки ако ги има во МКД. Се носат преку ден кога си повеќе активна или на подолги патувања или летови.

@Alexandrite и мене ме плаши истиот момент, изнакупив еден куп книги, повеќе за издигнување на здраво дете, справување со тантруми и конфликтни ситуации, иако ни велат ќе сме се снашле, дете за гледање не се фрлало. Ајде, веројатно некои работи инстинктивно доаѓаат. А ако ти треба идеја за книгите, можам во лп да ти пратам.

Последна измена: 1 јуни 2022
    На eli25 и shz им се допаѓа ова.
  11. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.255
    Допаѓања:
    50.845
    Не ме болат нозете веќе неколку дена. Наеднаш исчезна болката. :^)

На eli25 и didi1982 им се допаѓа ова.
  12. Kate Rina 93

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.044
    Фала ти, веднаш ми се намали болката.
    Реков уште ова ми требаше,па и кој ќе го слушаше маж, ми велеше вчера да не ја кревам(facepalm)

На eli25, fana, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Каде ти имаат наплатено со Z34? Баш по препорака на @januari19 сакав од општиот лекар да земам упат за трансфузиологија и сега се мислам да не ми наплатат.

Кога треба за Д димери? Докторката ми пишала во 28ма, а се си мислам до 24та требаше.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Колку се напорни со овој муабет |( Ист е мојов.

На pikabu5, Kate Rina 93, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.255
    Допаѓања:
    50.845
    Мислам нема врска која недела треба.
    Јас мислам 27-28ма испитував.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.184
    Допаѓања:
    118.420
    На Jana06 и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  17. Kate Rina 93

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.044
    Таа плаче ,омалаксана вели не ја кревај чекај сега ќе дојдам од работа.
    Боже боже си викам, која мајКа ќе издржи така.. ама ај среќа ми се поднамали болката:D
    @fana Не разбираат маживе, џабее:D

На pikabu5, Rtulka, *Milicka* и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @fana абе знаам ама како да не го земам кога ќе дотрча со раширени раце, до вчера едно и сега да сменам. Особено кога му се приспива или плаче, ептен е маза.
    А мм па ич не го држи, не искажува љубов така, уште од бебе секогаш легнати еден до друг си играат, ептен ретко да го крене ако плаче многу. Не знам како може така :$

@Kate Rina 93 Цело тело ме боли ама не смеам да писнам зашто следат предавања :D

На pikabu5, Rtulka, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Kate Rina 93 Некни ко бев на преглед имаше трудница што паднала на улица на стомак, плачеше од болки. Истиот совет и го даде матичниот ко Фана, парацетамол и магнезиум. Ние трпиме болки, а некогаш мора да се напиеме нешто.

Јас од нозете не можам да спијам, мускулите назад никако не попуштаат. Ми се плачи секоја ноќ. Ниту матичен гинеколог, ниту општа ми даваат за Д- димери, и ќе си лупнам 2000 на приватно. Нема причина за толку многу да ме болат, ниту имам отоци, ниту на нозе сум, претежно лежам.

На Rtulka, mal.ecka, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Авицена. И тоа обична крвна слика правев. До тогаш викаа да имаш дијагноза нема да наплаќаме, тогаш ама мора од матичен гинеколог не може вака. Не знам која е разликата и не ли гледаат стомак до уста,да не ги лажам случајно

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.