Дечки јас сум паничар невиден кога станува збор за храна, ама од расеаност денес, не се сеќавам од кој јогурт сум се напила. Едниот има рок до 6.6, ама е отворен пред речиси две недели. И домашните пијат од тој "стариот" бил во ред. Има некое место за загриженост, во случај да сум се напила од него, дека толку долго стоел отворен во фрижидерот?[/QUOTE] да бил расипан веднаш ке приметеше
да бил расипан веднаш ке приметеше[/QUOTE] Мене повеќе паника ми се создаде дека долго отворен, па да не станал легло на некои штетни бактерии кои се развиваат во млечните култури...
Не ги осеќаме сите движења, плус рано е уште, некои тогаш почнуваат прв пат да осеќаат. Јас сум 27ма па на ехо што не правеше некни, а јас не осеќав. Зависи и како е наместено во моментот.
Мене матичната општа ми рече дека и со нејзиниот упат не треба да ми наплаќаат. Ми покажа и одлуката, рече ако ти побараат пари кажи дека ќе ги пријавиш. Они наплаќаат ама после тие пари не ги правдаат. Да не речам лева рука десен џеб. И мајка ми ме предупреди, она работи во здравство, никако да не плаќам на Z34 дијагноза.
Мене ми даваат фискална секој месец. Два пати прашав зошто плаќам, ми вели така излегува компјутерски според мојот упат иако е со шифра за бременост. Веројатно зошто детална ми пишува крвна слика, со седиментација, ензими на црн дроб, маснотии итн.
Да не има врска тоа дали е државна или приватна? Нели и скриениот шеќер е бесплатно испитување ама во приватните пак нешто ситно се плаќа.
Во истата лабараторија за првото ништо не плаќав, ама основна крвна слика. Овде нема државни лабаратории, освен на болница, ама сите соработуваат со ФЗОМ.
Мислам дека да, приватните лаборатории секогаш наплаќаат(175 денари), додека државните не. Скриениот шеќер конкретно не е бесплатен никаде, барем мене во државната ми побараа да си купам сама гликоза, која чинеше некаде 260 денари, значи скоро исто колку на приватно да испитав.
Ништо апсолутно не се плаќа, нема врска дали е детална или не. Јас уринокултура не платив а не па крвна слика. И тоа во Биотек. Едино плаќам кај матичен преглед ама тоа е тоа, немам избор, треба да го откачам и да одам кај друг а за водење бременост сум задоволна.
Мене на трансфузиологија ми наплатија 390 ден јас ги прашав нели трудници се ослободени таа ми вика ти не си трудница , викам госпоѓо ме гледаш ли , ја 7ми месец , па тука докторот ти пишал дијагноза варикозни вени не пишал дека си трудница , автоматски си наплаќаат они .
Јас прв пат испитав во 23,24 недела. Ок ми беа резултатите. После еден месец пак проверив. Исто супер резултати. Матичниот ми рече за еден месец пак ќе треба да се проверат. Зошто како минуваат неделите времињата може да се скратат а д димерите да се покачат.
Ради тоа ти наплаќаат , јас побарав детална крвна слика ми наплатија , инаку од кај матичен гинеколог што ми дава упат не ми наплаќаат во авицена
Да да знам дека се во право , си платив поштено немав време да се враќам да се објаснувам со докторот да ми мења дијагноза
21 сум. Мислев до кај 24та се прави. Не знам дали има врска дека во претходната бременост не ми беа добри резултатите, дали овој пат порано да испитам. Кои се индикации знаеш?