Да да нормално е и да не ти се чистени нормално е да те болат и да крварат. Гингивал мачкај и миј се со лакалут актив четка и паста.
Здраво, од утре веќе сум 39та недела и од 11 саат негде почна кичмата да ме боли и долу стомакот, исто како менструални болки само не се како сечење на стомакот и во интервали туку цело време без престан како стегање некое, дали е можно да се вистинските породилни болки, а не лажни?
И мене два пати во текот на бременоста ми потекоа и ми крвареа. Бев на стоматолог, ми помина. Докторката ми рече гингивал,листерин и да испирам со хидроген 3%. Од пасти јас ја користам парадонтакс ултра клин најмногу ми се погоди.
Na denesen pregled mi rece deka postelkata 36 nedela sum e vekje sozreana imase kako edni tocki neznam kako gi narece. Toa znaci za brzo da ocekuvam ili nema vrska normalno si e?
Јас пијам витамин Д од 2000 , секој ден од јануари месец, нема никаква штета, само испитај си бидејќи мене ми беше многу низок.
И јас да се пожалам денес...настината сум ужас, вчера главоболка мислам ќе умрев се напив парацетамол па малку ми подпомина, во четвртокот бев на ЦТГ ми појави некои болки ама мали и ме прегледа колку прсти сум отворена...поболно нешто до сега мислам немав осетено, пробав да се олабавам, пробав и да бројам и дишам длабоко ма јок бре ќе си приумрев за да ми каже дека сум само 1 прст отворена ....после прегледот и прокрварив па дополнително мислам паника ме лупна и ми закажа за денес пак да дојдам на ЦТГ, денес мирно нема ништо ама затоа покачен притисок бајааги па ми даде метилдопа да пиам 2х на ден...толку не ми беше тешко лежењето 4 месеци патолошка од колку што ми се тешки овие последни денови
Преку матичен испита или на приватно е? Гледам во витамините пренатални има 10 милиграми, не знам дали е доволно, ќе се консултирам со гинекологот.
Преку матичен, ама можиш и приватно. Најубаво да си испиташ, за да земаш онолку колку што ќе ти биди доволно.
Чим си прокрварила може и да си се породиш за брзо мене на последен преглед докторката ми рече чекај да те расчепкам да ти олеснам ама јас не дозволив, преглед како преглед не е болен ама тоа брцање во цервикс, уф.
Остај уште мислам дека ме боли кога ќе ми текне, ама абер нема денес ЦТГ мирно беше...и чепот цел ми падна и млеко по една капка ми исцедува на ден и ја спремна само бебуш нигде го нема
Тоа што немаш болки ич да не се секираш. Јас со првото, немав никакви болки. Ме задржаа во болница, за царски, голема беше, и вечерта добив болки да кажам, почна да ми се стврднува стомакот, ама се издржуваше. Полна 41 бев кога се породив. Ти посакувам лесен пораѓај.
Е фала ти, ме утеши. Сите околу мене се породија ми се чини само ја останав кој му паднал чепот, кој болки, кој прокрварил. Јас се осеќам како да не сум трудна, никаква мака баш. Од една страна е супер ама кога ќе дојдеш до 40та недела више не е сеедно, само чекам чекам и ништо. Се надевам само се да биде во ред, па кога рекол Господ тогаш ќе биде