Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. referentka

referentka Moderator Staff Member

Јас незнам што сте запнале со упат за ЦТГ...ЦТГ се прави кога ке добиеш болки и кога треба да се следи честота на контракции и какви се тоновите на бебето во тие моменти...
    Како може некој да ви даде упат за ЦТГ кога незнае кога ке се породите
    Се дава , ама во исклучителни ситуации, ризични...
    Иначе ако го надносите бебето тогаш се оди да се види дали е се ОК

PUPICA and makedonkamak like this.
  2. espana

espana Популарен член

Сериозно и мене ме чуди како во 40 недела прво цтг...да, со цтг се следат контракции и срцева работа на бебето, и баш мислам дека треба порано , во случај да имаш контракции, а не ги осеќаш како вистински, и ако е рано за пораѓај ,да преземат нешто, да стават инекција да се смират контракциите,
    да се почека....може и грешам.....а сега
    една другарка ми се породи и прво цтг
    на пораѓај во 38 недела, ама пак ќе кажам секој доктор одлучува
    познавајќи си ја историјата на
    пациентката....а ние нормално цело време сме преплашени, на почеток од спонтан, на крај од превремен пораѓај, само филмчиња снимаме :)

makedonkamak and Ivanushkaa like this.
  3. Moira

Moira Популарен член

И јас првото ЦТГ го имав во 40та недела, чисто да видат како е, а второто на пороѓај.

4. ladymici

ladymici Истакнат член

Колку сум уплашена и нервозна, кренав 12 кг и ги однесов на втор спрат.... незнам што ми требаше тоа, сега имам на совест... ми е страв да не се случи нешто, сега можеби сугестивно ама нешто благо ме сече стомакот. Кревате ли вие тежина во бременост?
    Инаку сум 9+2

5. joy1

joy1 Форумски идол

Искрено јас не кревав.Но има мајки со прво дете па го креваат него ако нема кој друг.Сега одмори малце и во иднина не ризикувај :)

Kiflicka05 likes this.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

И јас не кревав ништо потешко искрено посебно не во прво тромесечие, ама да имам другарка која е бремена со второ дете, а првото сама си го чува и го крева и го заспива и се прави со него, така да не мисли сега на тоа гали си го мешето и позитивни мисли, а благи болки секој имал во прво тромесечие нормално е тоа, а башка и од еднаш ништо нема да биде не му ја мисли :hug:

7. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Индивидуално е тоа. Јас од 27 недела на цтг сум. Сега сум 30 и треба да одам еднаш неделно. Имав грчења на стомачето повеќе од нормалното. Дај боже да нема потреба никој да оди до 40та. И така ЦТГ не помага само ги следи контракциите и срценцето на бебето.
    Како и да е. Треба штедење. Јас не бев послушна многу и затоа. Ама ми дојде паметот. И јас можам да сум режисер на најстрашните филмови за трудници..... :D

Kiflicka05 and espana like this.
  8. volsebna

volsebna Популарен член

јас денес ги зедов првите бодинја... :) малце е рано, 7 месец сум, ама ме фати мерак... од Пелистер ги зедов, 200 ден. Си зедов и спавача за мене, незнам дали во болница даваат од таму или треба да си носиме, ама за секој случај, и дома веќе неможам да спијам со пиџами, ме стега ластикот. Едно по едно да се купува, зошто се повеке растеме и незнам како ке сум со движенјето во 8, а 9 може и од почеток да се породам... Инаку јас уринокултура правам секој месец, или барем на 2, затоа што првите месеци ми беше позитивна, имав ешерихија холи, и пиев антибиотици, и сега ми е страв да не се повтори, но за срека во ред е, може не е многу страшна, ама знае да предизвика предвремено пуканје на воденјакот.

espana, danichap and Eli23 like this.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Jas imav eserihija na dva pati, ama srekja sega nemam nisto. Mnogu mnogu dosadna bakterija. Pijam mnogu caj od brusnica seuste od strav.

Inaku spievte li na stomak na pocetokot na bremenosta? Doktorkata mi rece deka e bezbedno da spijam na stomak do 12 nedela, ama nekako mi e strav. Nekakov sovet?

10. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Спиј си како ти е удобно мила. Само ќе ти покаже кога не треба да спиеш. Додуша, нема ни да можеш.

PUPICA and Eli23 like this.
  11. Eli23

Eli23 Форумски идол

Јееее :D јас само што дознав дека сум трудна, одма изгуглав дека било добро да се спие на лева страна, подобро циркулирала крвта до плодот. И си спиев така, ама пуста целата се укочив. Вратов само на десно можам да го вртам :*::headbang:

gabus, espana and SpangeBob like this.
  12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Јас сум влезена во 27 недела и се уште спијам на стомак (кога веќе се укочам вртејќи се лево-десно), ама не директно, туку една нога свиткана па доаѓа како странично скоро.
    Пред некоја ноќ се пробудив нешто ме наболуваше, кога оно јас на стомак спијам. Се испаничив малку да не се случи нешто лошо, не бев на преглед, ама белким се е во ред :|

Женски може да ми дадете некој предлог каде има избор за детски колички, онака пример до 16 000 денари. Или ако може линк од фб продавница некоја. Знам за бебесупермаркет.
    Ваков модел сличен би сакала, оваа е некоја jungle good baby од бебе супермаркет. Ми се допаѓа што се корпа директно трансформира во седиште а има и база за транспортер. Што мислите за овакви?
    Или chipolino maxima, тие се уште ли ги има и каде?
    Тотално сум аут од понудата сега.

13. espana

espana Популарен член

Во врска со кревање тешко во бременоста, јас сум против, јас се пазев многу немам кренато потешко од чаша-и вода кога пијам од шише литро ипол, сопругов ми пресипува во мали шишиња.Сега веќе малку се подопуштив ,почнав да кревам и шише :) ама точно гледам бремени кои креваат,работат, па не им е ништо.Така да, @ladymici, сега не мисли ,психата е опасна работа, а во иднина немора толку тежина да креваш....
    Во врска со спиење ,јас спијам само на страна, така и пред бременоста си спиев, неможев на стомак воопшто ...
    А за колички @Sky-butterfly, незнам дали си прочитала за продавницата што е сега во Ѓорче, има убав избор на трио колички до 16.000, јас сум ги видела на страната нивна, а уште не сум почнала да разгледувам и да купувам.

ladymici and Sky-butterfly like this.
  14. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Дури сега гледам дека не ставив слика од количка, таа Jungle od bebesupermarket. Оваа е 16500 мислам, пишува со транспортер и база за транспортер, што и да значи тоа. Мене толку и не ми треба транспортер, мислам дека доволно ќе ми е само ова седиште те. оно се трансформира во корпа за бебиња.
    Токму оваа ми фати окото, од тие малкуте што гледав.
    10494708_849098405148615_5916604618977684859_n.jpg

Фала ти @espana . а може ли да ми кажеш името на продавницата, или најдобро да ми пуштиш линк?

15. espana

espana Популарен член

www.tekodoo.com разгледај, мн.убави работи има, а и некоја мамичка од тука била и пиша дека се исти работите со бебе супермаркет, само се поевтини...

Sky-butterfly likes this.
  16. tweety26

tweety26 Популарен член

Да прашам јас...постојат ли некои апчиња да ми ги препише матичниот против повраќање.Јас веќе стварно залче во уста не можам да ставам често повраќам,а вчера и се онесвестив.Сама страв им е да ме остават.Инаку сум 11+3 а сум премногу слабичка.Некои 45 кила имам,со повраќањево уште толку ќе ослабам.Се чудам и се секирам само бебето да е добро.И од која недела одприлика поминува ова?
    И би сакала да знам од др.Кацарски кај железничар дали сте биле,како сте задоволни?

17. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бебчето е добро, не се грижи.
    И јас бев иста. Слаба а со повраќањето до кај 13 недела отприлика дополнително ослабев.
    Бебчето си зема во оваа фаза од твоите резерви и нема опасност...нека ти ја набјудуваат бременоста и не се грижи за тоа.
    Јас открив на пример дека развив нетолеранција кон лактозата во млекото...пази на ситници од што ти е подобро а од што полошо.
    За докторот на жалост немам искуство.

tweety26 likes this.
  18. mynameislove

mynameislove Популарен член

Јас да пишам само дека сум задоволна од докторот,тој ми е матичен и океј е.За бременост не можам да ти кажам пошто сеуште ми е рано за тоа.Ми го препорачаа луѓе кои меѓу другото имале и проблематична бременост па со неговите совети успеале да родат здрави,прави бебиња.Сепак не згрешив што отидов кај него :!: малце е скапичок.

tweety26 likes this.
  19. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Мојот доκтоρ мене ми пρепоρача да пијам бедоκсин (б6 витамин) 2 пати дневно. Исто таκа чај од свеж ѓумбиρ наутρо. Мене дати κажам исκρено ништо не ми помагаше. Само помалκу ми беше лошо аκо κаснував повеќе пати во денот, по малκу. Избегнувај κафе и многу зачинета хρана. Мене ме дρжеше до 16та, 17та недела. Се надевам побρзо ќе ти помине тебе мила. Со лесно!

galapce and tweety26 like this.
  20. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Девојки што мислите за количкиве

Jungle lux

Chipolino pooky

Се мислам помеѓу овие две па ако некоја од вас има искуство со некоја од горенаведените би ми било од голема помош вашето мислење :*