И мене воопшто не ми се допаѓа ова. Решив од сега кога ке пружи некој рака ке им кажам да не ме допираат. Без осет, јас никогаш не сум чепнала некој освен блиски сами ако не ми кажат дај рака да видиш и тогаш ми било незгодно а не сама.
Ni mene ne mi ja dadoa odma tuku nakaj 4 ti mesec.....pak kje kazham ...Ova vazhi za Struga sho go pishav a za vo drugji gradovi ne znam....mene matichnata mi Dade koga go otvarav bolovanjeto inache I jas pojma nemav....a za vtoro Struga dava 20.000
За секаде е исто и не е под општини него под министерство за труд и социјална политика. Порано и мајчината требаше, сега доволна е потврдата. Мада и сите документи можат и по службена должност да се соберат.
Нема во сите, општините одлучуваат, само не знам според кои критериуми. Тоа што даваат за прво или второ е од државата.
@AugusTina! Убаво објаснила. Дава социјалното во секоја општина, а плус има некои општини што даваат парична помош ако наталитетот е мал. За ова второто не знам детали, за првото дете се откажав зашто ме мрзеше да одам за тој документот за жителство (овој го бараат ако си на адресата по лп помалку од една година). А мајчина книшка одамна не даваат секаде особено дека некои од нас не се ни појавуваат кај матичните гинеколози.
Да и јас тоа го пишав, под министерство за социјална работа се еднократните. И во секој град ги има без исклучок. Со документи во социјално. А некои општини си даваат и тие еднократна да, а некои не. Кај нас нема знам. И мајчина не треба. Само потврда.
Ауу Мајка ми ме нема допрено за стомак не свекрва Јас ни сестра ми не сум ја допрела. Еднаш ме допреа колешки и се поместив дека ме изненадија , мислам дека сфатија
Мене само фризерката ме праша извини дали може да ти го фатам стомакот за да ме фати мајата зошто со години се обидувале за дете и и дозволив, само набрзина ме допре и толку, свекрва ми еднаш само стави рака на стомак и мажот ми што ми го гали чат пат. Друг не ме допрел, ни прашал, ни имал намера, ни сакам.
Devojki, 38mi den od ciklus i potvrdena bremenost so gestaciski sakus vo matka i pozitiven test za bremenost. Od simptomi imam zgolemen apetit, bolni gradi, grcevi vo dolen del na stomak koi sto malku me zagrizuvaat. Vie sto gi imavte posle kolku vreme vo bremenosta vi prekinaa?
Во прво тромесечје се вообичаени. Јас ги имав еве и во 10та недела. Ама минливо е. Јас на премор ги осеќам.
Него сакам да ве прашам нешто. Како што си шетам по бебешки продавници и денес си шетав сабајле и нели муабети кој месец си, што пол, ова она и ми вика продавачката а дали сега ќе ја примаш инекцијата или како се имаш договорено? Викам појма немам што е тоа прв пат слушам. Е да ми вика не кажуваат за неа, ако не знаеш сама да си побараш од матичен. Демек, некаде од 26 до 30 недела се примала, за развој на белите дробови на бебето, па во случај да се роди рано, со помош на оваа инекција ќе си функционирало нормално со белите дробови. И не само ако има некој проблем, него сите трудници требало да ја стават ама не ја кажувале матичните. Што се овие работи? Или ми изнакажа глупости жената?
Ти изнакажа глупости. Таа инекција се прима со индикации. Ако се отвориш, ако снема подобар вода, со други зборови ако се пораѓај предвреме.
Леле забегана жена значи. А јас па појма ко што немам од ништо може и ќе одев ќе му речев на матичниот ти бе зошто не кажуваш? А и реков а зошто па да не ја кажуваат? Намерно маки да тргале мајките. А и да после таа реченица требаше јасно да ми е се, ама ајде не можеш па да знаеш...
Абе кај нас секој се прави паметен божеее . Ако имаш индикација за предвремен пораѓај се прима таа инекција не така од чиста мира
Јас како магнет да сум за овие забеганиве, откако сум трудна само ми се закачуваат некои вакви и бетер.