Нема шанси. Токсоплазма се пренесува само преку измет и тоа измет да се фаќа со голи раце и да се пикнат в уста и да помине преку хранопроводот. И мачките домашни многу ретко имаат токсоплазма, се фаќа само од јадење живи глувци, птици и други заразени животни. Ако е заразена мачката шири само 2 недели во животот и тоа изметот треба 5 дена да стои неисчистен за да се развијат спори од токсоплазмата. Значи научна фантастика.
Ми олесна малку. Знам дека главно преку измет се пренесува, ама едно време кружеше и мит за нивните влакна, па не знам. Мачето е доста мало, штотуку вдомено.
Не се пренесува преку влакна сигурно. Јас спијам со мојата. Ако е мало сигурно нема живо месо јадено, не се секирај воопшто, тоа е единствен начин мачките да фатат токсоплазма.
Мислам дека пред скоро беше во контакт со други поголеми мачки, кои не се изолирано домашни, значи си шетаат и надвор. Прочитав дека можело и така да фатат мачките. Ама ајде, се молам дека нема да има ништо страшно.
Јас сум секој ден со улични животни се грижам и ги хранам. Мислам дека нема потреба од претерување....
Јас спијам со куче, го гушкам, го бацувам, надвор само по мене трчаат животинки, ги гушкам ги галам, гајле нема, баш позитива само и љубов.
Да ви се пожалам јас тука женски од вечера имам болки во кичмата и кругови со вода на долен веш сабајлево кога станав ми истече зеленкаст слуз и на бришење конци крв ај реков една контрола да одам по консултација со докторот ми рече колешката негова ќе ме прегледа и да го известиме … ме ставија на ЦТГ болки од 60 нагоре и многу редовни до 90 , преглед со спекулум и докторкава ми вика си се отворила 1цм почетни болки ти се чепот тука е на ехо се во ред оди дома напи се спазмех и диазепам па ќе чекаме по јаки и редовни болки …еее сега уште пред 10 дена мојот доктор ми вика отворена си 2/3 цм а сега на преглед 1 цм Како е можно ?
се е индивидуално, другарка ја држеа неколку дена во чаир и и пуштаа провокации секој ден, едноставно не и делуваа и на крај ја породија царски, јас се породив со провокации природно, ме примија вечерта во 7, до 12 ноќта ме спремија клизми сл., во 12 ми ставија некоја вагиналетка за омекнување на грлото на матката, преспав така, сабајлето во 8 ми пуштија провокации до 1 ипол бев породена не се секирај, ја се тешев дека мора некако да излезе
Мамички извинете за сликава дали е ова мукозниот чеп од сабајле 3пати на делчиња ми паѓа иначе сум 36+4 Спојлер
Здраво мешиња. Некако деновиве немам желба да пишувам, ептен сум успорена. Лежам од кревет на кревет, да можам нема да јадам и спремам ништо, само на сладолед и кокта би живеела.
И јас немав и вчера се загледав на стомаков почнале да ми се појавуваат на едно место имам ситни се Влегов во 8ми и одма преку ноќ, а до крај што ќе биде да се надевам ќе останам само на овие речиси незабележителни се. 31+5 сум.
Devojki ve molam pomos. Bremena sum 14ta nedela a izlegov pozitivna na kovid test. Dokforite ne mozam da gi dobijam deka e vikend... Sto mozam da pijam? Pocnuvam da se panicam.... Kolky e izolacija po novo? Dali moram PCR da praam?
Исто сме, и јас сум 31+5 никогаш во животов сум немала ни една ама сега преку ноќ распукав и тоа јако толку се изнервирав ама џабе, мачкам со се но тоа е се помирив. На другарка ми после пораѓај и излегоа бели стрии, е тоа кој шок е
Прати си ги симптомите...јас бев позитивна во осми месец и само алпенкрафт сируп пиев бидејќи кашлав...темп немав а доколку имаш можиш парацетамол. Друго ми рече матичниот нема потреба. Една недела е изолација сега. И мислам дека по 5 дена ми рече да направам крвна слика ама не сум сигурна.