Зависи од симтомите,ќе те упатат за крвна слика па спрема потреба ќе ти дадат терапија. До тогаш можеш парацетамол за температура. Без паника само, многумина од нас овде поминавме ковид бремени, јас во 8ма недела, со ден и пол температура,малаксаност. Малку ми беа покачени ддимерите па примав клексан 6 дена и тоа беше
Не, ниту на машкото, ниту на женското не ставав, т.е на машкото ставив 3-4 пати преку ноќ се додека не отидовме на контрола кај ортопед. Ортопедот ми кажа дека ако имало проблем со колкчињата, тоа не се решавало со широк повој, плус денешните пелени се некој вид на широк повој.
Prvo ne panici, nemas dobar efekt od toa. Prati si simptomi, dokolku nemas temperatura, kaslanje i slicno, zimaj vitamini, svez zelencuk i ovosje. Za nedaj boze postoi ambulantata za kovid na klinika. Samo bez panika te molam.
Здраво девојки веќе неколку недели имам проблеми со кожата значи буквално цело тело ме чеша и на клиника констатираа урткариелни промени. Ми препишаа Лоратадин,емолиентна крема,маслена купка и ладни облоги. Меѓутоа сеуште се чешам.. сакав да ве прашам дали некоја се соочила со ваков проблем и дали сте земале нешто додатно? Благодарам однапред *btw 15 недела сум.
Me faka panika zasto e vikend doktor ne dobivam na tel a kaslam i nosot mi e zatnat ne disam...i neznam so da pijam i stavam u nos
Менен е да ме чеша, рани знам да се направам. На рацете имам нешто малку ситен осип а на нозете ништо ама сепак знае од сон да ме разбуди чешање. Сите доктори ми викаат као не е страшно нормално е во бременост, ама ај издржи. Јас земав да се мачкам од кремата на бекутан со невен малце е погуста ама ме потсмири, а сега си купив од она путерот од ДМ против стрии и после туширање кога мачкам стомак и гради, мачкам и раце и нозе и подобро ми е не ме чеша мнпгу
Со првото само што влегов во 8 месец решето се направив. Денес влагам во 8 месец страв ми е да се погледнам во огледало
Za zatnat nos zemi tendzere voda, stavi caj kamilica, zalfija, sol ( ako imas morska uste poubavo) , neka zovrie nekoja minutka , trgni od sporet i navedni se vrz pareata i peskir/krpa stavi preku glava i da pokrie do tendzereto i disi od pareata. Ako imas i mentol etericno maslo stavi vo vodata. Mozes kapki na baza na voda i sol sto se ( sto se dozvoleni za trudnici). Mozes i mentol kristali po 2-3 da vdisuvas ( vo apteka po gramaza se kupuvaat). Za kaslanjeto imase pisano nekoja clenka nekoj sirup sto i pomognal , a i ona bila trudna. Ne panici, ako nemozees tvojot dokror da go dobies, ima dezurni, a i na klinika bi te primile i krvna slika ke ti napravat ako si epten vo panika.
Без паника, јас во исто време имав позитивен тест и за бременост и за ковид Ми дозволија само парацетамол за температура и Алпенкрафт за кашлање. НИКАКО жалфија и камилица за трудници.
Јас фатив ковид во 7-ма недела Кашлав мн.суво ми дозволија алпенкрафт ама ми беше страв и си правев сама чај , варев кромид и ја пиев водата ( јас немав вкус и мирис и не осеќав) но ако имаш викаат мн. е гадно додај лимон и мед. За нос несмеев ништо , само морска вода кој патем повеќе одмагаше Со носот ми беше смрт. Затнат премногу, нити спиев нити јадев. Цедев мн.портокали, лимони и плус за имунитет …. Горе доле тоа ти е, со лесно да поминува
Ќе раѓам во Чаир во Јули, може ли инфо од тазе родилка што ми е неопходно да понесам со мене за мене и бебуш ? Може ли храна отпосле да ми донесе мм во тие денови додека сум таму или се да си земам со мене од сам старт. Фала однапред ☺️
Devojki vie sto ste bremeni so ivf, do koga primavte krinon gel? Mene doktorot mi gi prekina vo 12 nedela i go prasav dali da prodolzam barem so utrogestan do kraj, mi rece ne. Ne znam dali da si prodolzam samoinicijativno
Никаков лек не се користи самоиницијативно или од мислење на форум, туку само од доктор. Ако мислиш дека докторот греши или не ти обрнува внимание доволно, второ мислење побарај, ама пак од доктор. На форум или по другарки ќе слушнеш Ај бе земај, нема никаква штета, ама факт е дека се' има по малку штета и треба да се користи само кога бенефитот ја надминува штетата. Зошто би сакала да земаш лекови ако имаш потполно здрава бременост, бременостите со ивф не се поризични од бременостите по природен пат, можат да бидат потполно здрави без компликации. Неодговорно би било да насочиме некого да зема или не зема некаков лек и да има последици од нашето мислење, а тоа мислење бил тотално било непрофесионално и нестручно. Побарај пак второ мислење, ама од доктор, а ако немало никаков проблем од утрогестан ко што се пишува често на форумов, ќе ти речел и докторот земај и ужувај.