Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    2.527
    И јас до 12 недела го користев. Слушај доктор што ќе ти каже,не прави ништо на своја рака.

На Rtulka, Srcka28, Dea** и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Jas sum premnogu zadovolna od doktorot, i mu veruvam prenmnogu bidejki da ne bese toj mozebi nemase da bidam bremena.
    Jas poveke sum panicar, ne od nedoverba kon doktorot tuku od prethodnata moja istorija so biohemiska bremenost, pa stravot si go pravi svoeto....i maticnata me pobuni ona od start vikase so utrogestan ke teras do kraj....

Ti blagodaram za se sto kaza, potpolno si vo pravo

3. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    605
    Zenski 34++ sum, veke nekolku dena mi trne desnata dlanka postojano, ne cela ama osobeno prstite.
    Imala li nekoja slicno iskustvo...Sto moze da e?

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Верувај многу земаат утрогестан и здравата бременост ја препишуваат на утрогестанот, а факт е дека супер ќе биле и без него.
    Кај нас толку многу се зема, скоро и да нема трудница што не го користи и кога треба и кога не треба па затоа се осеќаш ко да грешиш нешто ако го прекинеш.
    Јас не ти сугерирам ни да го земаш ни да не го земаш, само велам да слушаш доктор, ако имаш прашања поставувај му ги само него зошто тој најдобро ги знае и бенефитите и штетата од лековите и твојата индувидуална ситуација најдобро ја познaва и сите останати фактори.
    Штом докторот рекол Не, сигурно има причина, а ако ти е страв најдобро кажи му како се осеќаш па може ќе ти дозволи.

Последна измена: 10 јуни 2022
    На MeowMeow, Rtulka, Kate Rina 93 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.413
    Исто исто целата сум во рани и кај мене исто од спиење ме буди чешањево.. Ќе пробам и јас со тоа може ќе ми помогне,фала ти :)

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.276
    Допаѓања:
    4.942
    Јас сум цела недела затната и кашлам буфтам во највеќе, ковид немам , правев крвна слика само црп 12, пнеумослајд правев и тој негативен, брисеви од грло и нос чисти. Од кашлање цел стомак ми се стега. Прво матичната општа ми даде оспен од 1000 на 8ч и оперил за деца, ништо не ме попушти, зголеми на 1500 оспен на 8ч пак исто. Температура немам ама многу кашлам, а со скратен цервикс сум, плацента превиа и серклаж. Во консултација со матичниот гинеколог ми дадоа линкоцин и дексаметазон инекции, флексоназе спреј и оперил капки за возрасни, дури гинекологот ми рече да направам инхалации со пулмикорт ампули 2 сабајле и вечер јас не ги направив. Некое значајно подобрување не осеќам, синусите ме пуштија ама кашлањево ме уби. Пијам и сируп алпенкрафт, да не ме тера тој на кашлање повеќе? Пиев мед и прополис капки за возрасни, чаеви, млеко со горен шеќер и што уште не. 25+3сум и сум на раб на нервен слом.

На Rtulka, mal.ecka, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И јас бев позитивна на ковид во 4ти месец, исто ми дадоа сируп за кашлица на природна база. Ми препиша матичната Цефалексин, сеуште немав направено тест, ама не ги пиев, ми беше страв, па отпосле ми даде сируп за кашлица на природна база.
    Ептен кашлав, ама баш ептен.
    Тест антиген брз направив за да може да ми испитаат димери на државно.

@Eli23 не сум ставала широк повој на синко.

До кај сте јунски родилки? 38+3 чекам утре да се издепилирам па после може да излезе ќерче.
    Веќе неколку дена ме боли половината, ама нз дали од многу стоење, наведнување, тормозење од синко или веќе е време.
    Во четврток рано сабајле се исплашив дека почнува породувањето, ме наболуваше и кичмата и стомакот ниско, а јас неспремна за пораѓај, недепилирана :D.
    Среќа лажна узбуна беше :sweat:.

Имате болки во половината?

На Rtulka, senjorita-v, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Биохемиската бременост е природна селекција и за жал нема што да се направи.
    Слушај си го докторот штом си задоволна, убаво ти кажа @Mantub
    Мислам нема трудница без утрогестан за секој случај.

На Rtulka, Kate Rina 93 и Nela_21 им се допаѓа ова.
  9. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    1.564
    И јас сум со ИНВ сега а претходно имав 3 биохемиски природно, сега користев утрогестан до 12 недела потоа ми го преќинааа го прашав докторот зошто тој ми кажа фека постелката сега си ја врши работата и нема потреба да се употребуваат повеќе слушај го докторот најдобро

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Malecka@

Malecka@ Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Јас сум со ивф,и баш го користев кринон гелот до 12 недела и после тоа ни утрогестан нипто .Така ми кажа докторот па еве веќе стигнав до 36 недела .Со лесно

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cherry89

cherry89 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    390
    Дали некоја од вас се боцкала со Фраксипарин? Чисто да ми сподели искуство ако може :)
    Трансфузиолог ми ги препиша, ама еден страв што ме фати :worried: Ме убедуваше дека било добро и за мене и за бебето, ама дур не слушнам туѓо искуство и дали има несакани последици нема да си бидам на чисто :D
    И до кога се примаат?
    Мене ми ги препиша за еден месец, ги почнав пред неколку дена, инаку сум 32 недела

12. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Ти испитаа ензими на црн дроб за холестаза? Рано е за тоа 15 недела, ама има случај кога се јавува и порано. Повеќе хидрирање, да не е сува кожата па да чеша. Фенистил крем имав јас и на 2-3 мачкање ми помина.

Јас околу 28 недела прелажав, со два дена симптоми, кивање, кашлање и затнат нос. Вкус и мирис не изгубив, ама имав доста шлајм. Си правев испирање на нос со морска сол, гаргара со многу сол и лимон, пиев стандард пренатални витамини плус електролити и многу чаеви, само на два пaти земав парацетамол, иако температура не качив. Во принцип без паника и истите совети што ти ги дале и другите. Може да се случи и веројатноста е голема пост-ковид да имаш намалено железо и да си уморна, за тоа би ти препорачала да почнеш суплементи и за железо.

@Erika.greeneyes јас користам масло од Веледа цело време и засега е ок, без стрии на стомакот. Отсега ќе видиме. За нозе и задник ставам од ДМ мама масло и путер. Се е веројатно до кожата. Имам и од Хип како млеко против стрии, ама не сум задоволна како се нанесува, а убаво мириса.

На мајките што се породија, здрави и живи да се бебињата:l::l:.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  13. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    1.564
    Ја имаат истата улога како клексан јас го користам клексанот од самиот почеток и ке ги користам сигурно до крај немаат несакани ефекти сега скоро сите тридници ги користат

На Rtulka и cherry89 им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.597
    Допаѓања:
    8.617
    Која недела си?

15. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    33 од денес.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cherry89

cherry89 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    390
    Испитував, претходно си беа супер ама последните резултати ми се со малку скратени времиња. Гинекологот виде и дека лакуните на постелката (што си ги имав и претходно) се зголемени, па ме прати на трансфузиолог, иако протоците се супер и бебето напредува како што треба.
    Трансфузиологот ми рече дека не е ништо страшно, ама да ги примам отприлика еден месец превентивно (ми нагласи неколку пати дека е само превентивно), па да видиме после тоа што ќе покаже ехото…
    Што знам, мене страшно ми звучеше

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    На нас ќе ни веруваш повеќе отколку на стручно лице со евиденција во медицинската историја?:o

Шала на страна, нема ништо лошо во боцкање фраксипарин или клексан, согласно наодот. Некои боцкаат до 12 недела, некои цела бременост, некои покасно, со цел да се избегнат несакани последици на породување како згрутчување на крвта и слично.

Не знам кај ти препорачаа да боцкаш, ама ако е во стомак, за да избегнеш модрици, олади го прво местото, па стисни меѓу палец и показалец зона кај ќе боцкаш, па после аплицирај. И во рака да е, слично. И среќно!

На cherry89 и Rtulka им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.707
    Никако. На сите раскажувам како ме извади од памет во Санте ортопедот дека синко нема јадра и да ставам 2 недели широк повој и да одам на контрола. Мало сутра, после 2 недели само стаив широкиот, отидов до болница и ми вика Ааааа мајка ете, гледаш, широкиот повој си завршил работа, ставај до 6м. Мало сутра! Ни 6 саата синко не носеше, фала богу здрав прав и силен си е во нозе, на 2ипол години Водно сам од полициска го качи со татко му, не на ушка, сам, со одење.
    Прави Бета во истата лабораторија што си правела првиот пат, не мењај, за да имаш точни вредности за споредба.

Јас при мајка, овде сите ми викаат си се разубавела, а јас погрдо у живот не сум се осеќала. Лицето ми е лом, ко на тинејџерка, мислам ова што ставам ништо не делува. Што користите за нафрлано лице? Ситни мали не се ни бубулички пошто реално нема ништо. 2 пати дневно мијам и мачкам едни гелови, ама нема ефект. Ќе си пукнам од мака. Туку уште 2 дена од одморот, кој ќе дочека нов одмор, ми се плаче. Да се шлапнам у моренце, да осолам душа и да соберам енергија за следните месеци до доаѓање на Бејби.

Добра ноќ момстерс!

На Rtulka, mal.ecka, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Јас користам масло бејби лав од дм, еуцерин млеко и павловичева со витамини и масла.
    22 недела сум, немам стрии ама мислам дека е рано, не сум редовна со мачкањето...

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Да побараш во темата Мајчински муабети тазе родилка или др теми.
    Овде само намачени трудници сме се збрале. :lol::lol::lol:

Карпален тунел го викаат, нормално во бременост. Нема што да превземеш. Мене ми се појави од 4 месец до скоро ме држеше. Сега сум 8ми. :wasntme:
    Па сега види ти.

Може да имаш последици ако не ги примаш. Јас се боцкам цела бременост.
    Треба да спречат кај тебе згрутчување на крвта, појава на венска емболија и слично, а кај бебето да овозможат нормален проток на хранливи материи и да се развива и расте нормално.
    Мене искрено доктор коа ќе ми даде терапија повеќе ми е страв да не ја примам и да си чекам, него нус последици од лекот.

А, и, за малата и мене ми велеа широк повој на Гак, ама одма дома и го извадив. Ортопедот секако не препорачуваше, како што појаснивте погоре, памперсот е доволен.
    Мислев за машко да не има некоја разлика, ама коа ми текна дека на 40 степени ќе треба да трпат тоа, жал ми падна. :rofl::rofl:

На pikachu2, cherry89, Rtulka и 4 други им се допаѓа ова.