Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @eleni27 da se nadovrzam na @menelele i @Moira za sin mi celo vreme mi vikaa ponapreden 2 nedeli pa vrska nemase,tezok volku tolku a izleze se rodi crvec 2390 g dva dena pred da vlezam vo 9-ti pa eve go pu pu zdrav prav bumbarce,vikendov naprai sest meseci...opusti se i uzivaj,bitno da mu se razvieni site organi pa i kilo i dvesta da e,nema vrska,veruvaj...

На makedonkamak, danichap, espana и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    707
    Eleni27 ic nemoj da se sekiras.Mojata kerka pred skoro 8 meseci se rodi 2300.I jas bev kako tebe se nervirav, placev, no site me tesea da ne se sekuram vazno da e zivo i zdravo.Eve ja sega napreduva mnogu poveke od site drugi bebinja sto se okolu nas :)

На makedonkamak, espana и danichap им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Neznam dali cesto ne sledis, no pred nekoj den pisav za toa 37ma nedela 2400g mi vika mojata maticna, posle nekoj den odam kaj druga doktorka mi vika 2700... Znaci vrska nema nisto... Jas neznam kako se potresuvate za toa, kaj moze da se izmeri tocno toa bebe, od kaj znae koski kolku mu tezat, kolku mevce ima na nego, spored golemina kazuvaat kilaza, a retko da e tocno :/ a i 2400 bas ne e malo bebe, prosecni bebinja do kaj 3000g se ragjaat, a do 40ta nedela pa kje kaci tolku... i da e 2400 moevo, polesno za mene, vazno zdravo, pravo e :)

На Sky-butterfly, danichap, espana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ве следам, имам читано за вакви ситуации, немав кај да се искажам па затоа тука пишав. Фала на советите, ве гушкам сите :hug::hug::hug:

На PUPICA, Ivanushkaa, Sky-butterfly и 3 други им се допаѓа ова.
  5. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    i ubavo sto si se iskazuvas! mene ponekogas mi se cini deka osven zenite tuka nikoj ne me razbira!Celo vreme samo slusam-ne se sekiraj,ili mn mu ja mmislis,ama pusta majka sega svakam deka stravot pocnuva uste pred da go rodis! verba samo mila-mislam deka ke svatine deka se se isplatelo!

На espana и Ivanushkaa им се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Тежината на ехо најчесто нема никаква врска - се пресметува по некоја формула од големината на главчето што докторот ќе ја обележи, и многу зависи од човечкиот фактор - еден милиметар изместен овал прави голема разлика во грамажа. Мене цело време на ехо ми викаа дека синко е недела-две поголем од предвиденото, а се роди во 39та недела со 3200г - што е на долната граница на просекот. Важно убаво да си напредува, родилната тежина не е толку битна.

На makedonkamak, Sky-butterfly, bile84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Majki jas mislam gotova sum :D Edvaj se dvizam, nemozam da jadam nema mesto vo stomakov, a mi se jade, istovremeno i mi se povrakja, abe ludilo sum. Kicmava mislam gotovo se skrsiv na pola... Denes koga stanav od spienje ocite mi bea kako na kinez, tolku otecena ne sum bila nikogas, a eve i cel den ne mi padna otokot, kako da sum se utepala od placenje 3 dena sum :D A racete i nozete da ne zboram, prstite kebapi... :D

8. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Ajde daj bize uste vecerva da si se olesnis! ti ja pustam cela sreka! :*

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Кај и да е, тука е, нема кај да бега. :)
    Ај со лесно!

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Aaaah kje me pomaci uste malku :D

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.048
    Си прашала ли зошто толку отекуваш?Особено на лице не е добро ако мн отекуваш.Притисок каков имаш?

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Abe vcera prv pat otekov, inace slabicki prsti si imam, burmata ja izvadiv duri, a malku golemka mi bese... Pritisokot mi e dobar, bas ovoj period od koga pocnav da ja pijam tothemata za zelezo se osekjam mnogu poubavo... Predtoa mi se vrtese, losese, se prepotuvav... Eve sega samo sto stanav i pak kapacite na ocite poteceni mnogu... :/

13. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    мешиња одамна намав пишано, и се немам вклучувано, некако со обврски, некако немам допир до компјутерот од синчето, сега дур е на школо можам да пишувам, веке цел саат ги читав постовите,, со лесно на сите кои се веке накај 9, марис ајде што поскоро олесни се, и не се секирај се ке пројде во најдобар ред амо со позитивна мисла, не се толку оптеретувајте за секоја болка, тоа е нормално да болат нозе, колкови, јас сум 29 недела, па едвај се издишувам, ама ке помине, знам се што ме чека не е прво, сега за тие што е прво се повозбудени што е и нормално,,возбудата е поголема, ве читам сте си изнакупиле алиштенца, тоа е супер, јас искрено не купувам ништо, си имам од првото, само ке преперам, ке испеглам, само ново можам да купам за излегување од болница, башка и ова е машко, така да ми се погоди со алиштата,, добро напредуваме и ние, малку понапред за две недели, докторот рече ако тера со ова темпо може и над 4 кила да биде, само здравје, и со првото се породив 3850, како и да е со лесно да си пројдеме...
    ајде мариз, иванушка, елени 27, еспана, олеснете се, чекаме новости, па после ние што сме во 7,,
    поздрав мешиња и убав ден..

На Ivanushkaa, mariz, espana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Благодарам за убавите желби, мило ми е што си добра, и поопуштена од нас кои чекаме прво детенце.Ти што убаво си ја познаваш секоја болка, додека ние од памет се вадиме :) :) :)Поздравче до тебе, па пиши ни за козметика со која го бањаше бебето, пелени ?Знаеш сега се не интересира.Јас уште ништо не сум купила, ама собирам информации, за кога ќе излезам се да се снабдам :)

На Mekuska и mariz им се допаѓа ова.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Lele kako minuva vremeto se poveke me faka panika za poragaj,sto kako ke bide,dali ke izdrzam dali se ke bide vo red,znam dela poveketo sme taka i e normalno,ama ajde nekoja od iskusnite mamicki da pisat kakva e bolkata,so sto ja sporeduvate,da imam pretstava,zosto nekogas e podobro da znaes sto da ocekuvas za da bideme psihicki podgotveni..

На menelele и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    jas vaka ne sum nesto mnogu isplasena, duri sakam da ja osetam taa bolka, sakam priroden poragjaj pa daj boze nisto da ne se iskomplicira za da zavrsam na carski... Svekrva mi mi vika ama si opustena, gajle nemas ti lesno kje se porodis i navistina voopsto ne se plasam, ama pa eve dva dena po red se nekoi gluposti sonuvam, mi puknal vodenjakot, bebe dojam... Mi ide terminot i poise si go mislam bebus, pa valjda zatoa i sonuvam :)

На eleni27, PUPICA, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Jas pred nekoj den citav edna statija vo koja pisuvase porodilnata bolka se sporeduva so krsenje na koska i od togas sum malku uprpana:D,a inaku po priroda imam golema tolerancija za bolka,i taka se tesam,a i jas sum za priroden osven neli nedaj boze carski po potreba,i se soglasuvam so toa deka kolku poveke si relaksiran tolku polesno pominuvas,nesme prvi nema ni da sme posledni,kako e taka ke pomine i toa pa ke imame iskustvo plus

На galapce, makedonkamak и mariz им се допаѓа ова.
  18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Здраво мешиња ај да ве поздравам и јас.Да се пофалам печење немам(пу,пу, нека го нема вооошто ) :) Инаку деновиве минуваат, навистина дома сум цело време,бавно, бавно, а сега некако брзо ми помина се :) Сега возбудата и вознемиреноста се на највисоко ниво.Вчера прво што направив, ја преместивме спалната соба, да направиме место за креветче и да ви кажам ме фати некоја среќа, аод друга страна некој страв(знаете сомисли во глава, дали се ќе биде во ред.....) Ама се молам и надевам дека се ќе помине добро..... :)

На PUPICA, irena.1, Angel.Heart и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Не знам како е да скршиш коска, фала Богу до сега не ми се случило тоа :sweat: ама породилните болки и те како се издржливи, ПОСЕБНО ако цело време психички си се бодрите и имате на ум дека НЕ СЕ ВЕЧНИ. Многу е важно однапред да сте запознаени со целиот процес, за да знаете што да очекувате и до каде сте ( болки на подолг интервал, па болки на пократок кои ќе ви изгледаат малце појаки и ќе мислите дека дошол крајот ама ќе сте на средина, и истата таа болка, на која веќе сте навикнале, само малтене без пауза, кога веќе ви започнал процесот )
    Мене најмногу ми помогна шетање, не ''одлежување'' на болките, и сама си правев масажа (т.е. се штипев :D на половината доле и колковите).
    Исто помага дишењето и концентрацијата - вдишувате со СТОМАК, значи го дуете стомакот не градите, за да го ослободите бебето од притисокот на контракцијата кога за момент снемува воздух, па така му помагате.
    На бокс без паника, веќе сте дошле до крајот, за кратко ќе си го видите бебушот :) Ќе слушате инструкции и ќе пробувате да имате свесен ум ( нема потреба тогаш од викање нит паники, најтешкото поминало) и пак, ќе си се бодрите самите себе.
    На крај, се' ќе заборавите :l:

На joy1, m.i.g, galapce и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Не е како кршење коска, појако е :lol: Хехе, да не ве плашам, но да, поубаво е да сте што повеќе информирани за да отидете психички спремни. Јас бев тотално опуштена, се смеев, си правев муабет...појма немав што ме очекува, мислев истите болки со кои ме примија дека ќе останат до крај. И откако ми го пукнаа водењакот кога ме фати првата јака контракција...:sweat:...си се препотив како свинче (плус беше јуни, спарен ден) и во тој момент посакав да ми стават епидурал :) Но после кратко време организмот се навикнува на таа болка па не е веќе толку стресно. Среќа и мојот праг на толеранција на болка е голем, глас не пуштив, паника немаше, не пцуев никого:D па и докторот беше презадоволен како помина со мене :)
    Моира многу добро опишала веќе и тоа е тоа што треба да се знае ;)

На joy1, Moira, galapce и 4 други им се допаѓа ова.