Јас пред два дена бев на преглед и си го видов душичето мое. Конечно бев на еден добар и уреден преглед кај стар и искусен гинеколог. Бебето е супер, се е во ред, дури и напреднало во килажа 2кг е сега и е поприлично долго. Така ми кажа докторот на мама и тато висока девојка Крвта ми е супер, урината добра, апетитот ми се врати, кандидата не ме малтретира повеќе и така. Сега со спиењето малку проблем, само на лева страна можам да спијам. Почнаа и грчеви во мускулите од нозете да ме стегаат, се преплашувам дури кога ќе осетам дека мусклите ми се стврднуваат, уплав Купив магнезиум и се надевам ќе ми помине брзо. Инаку бевме и на прв шопинг за бебчето, искрено не можев да издржам,а да не купам нешто за неа
I jas sum pri kraj i pocnuvam navecer i onaka nemozam da spijam da mi naiduvaat misli.vtoro mi e, so prvoto mi pukna vodenjak taka da ne gi osetiv pravite bolki posto bev so epiduralna taka da pominav podobro od ocekuvanoto...sakam istoto da mi se povtori, sum za prirodno i samo zdravje ke vidime na kraj kako ke iskoci
јас по козметика не сум фрлала многу пари , си го бањав со бекутан, во почетокот само од тоа бекутан пенливо земав и му капнував во вода, па после кога малку порасна некој месец и бекутан шампонче, од бекутан масло го мачкав по телото, и млекото, и пудрата ја користев кога ке се потцрвеше, сапунчето поретко го користев оти некако ми плачеше кога ке го бањав, можеби е појако и му влегуваше во очите, незнам, значи цела колекција на бекутан, имав, и сега со ова второто нема да ја менувам, оти бев презадоволна, и до ден денес син ми кој е веке 7 години го бањам со бекутан шампон, пелени користев канбебе, ама сега незнам какви ке земам, се мислам мегу бекутан и виолета, а за марамици обавезно бекутан..јас само не пишав имам многу грчеви во нозете, ми кажа докторот по 2 магнезиум на ден да пијам насабајле и навечер, и калциум обавезно, магнезиум требало многу за трудница, секогаш бил во недостиг, за крвта јадам по една рака аронија замрзната, секој ден јадам, ја има по маркетите, се продава по 1кг, зависи во кој маркет како, и се чува во замрзнувач, си вадам по една рака во чинија, оставам да се одмрзне и ја јадам, малку е специфична за јадење, ама ке пројде, само да не ми падне хемоглобинот,оооо се изнапишував а син ми вика ајде мамо, ајде тргни се да играм,,поздрав мешиња...
I jas mnogu ne frlav pari za skapa kozmetika za prvoto..sega isto planiram na pofetok banjanje samo so sapunce, ke kupam orginal pavlovikjeva i panteksol krema.pre zadovolna sum od taa krema mnogu ni pomogna koga kerkickata bese nafrlana po liceto..od peleni isklucivo pampers a za vlazni bekutan
Пробајте ги производите BabyLove на ДМ - влажните марамици, пелените, жолтата крема и зелената со цинк, купката, влошките за гради, цуцлите, приборот за бебе - ПРЕКРАСНИ и со супер цени Јас се' користам од нив, освен купката, ја земав таа на GamArde.
Aleluja nemam nikakva bakterija, prv pat vo bremenosta da sum cista skroz, bez kandida i drugi dosadni bakterii. Doktorkata mi rece da se pazam sega, da se odmivam cat pat so kamilica i da si se mackam so ekalin kremata...
Баш ги гледав производите на babylove во дм, гледам се за бебиња имаат, ама никој не ми споменал дека ги користи.Најчесто сите ми велат Бекутан козметика и пелени Памперс.
Браво, срцка, значи готово, подготвена си за да излезе бебушот Готово се се спреми:количка, креветче, кадичка, облека, шишиња, цуцли....?
Uste pampers mi fali i nesto od kozmetika za mene i bebus... A inace mnogu mi e tesko, ocite mi pagjaat... A i stvarno mnogu sum otecena, kapacite na ocite osobeno... Pritisok meram cel den i visok mi e malku :/ Neznam dali e normalno... Vo sreda sum na ctg i pregled vo Cair, da vidime do kaj e bebus a inace ne odam vo wc mnogu, odam ama ne mocam mnogu... po kapka nekoja :/
ние денес се видовме на 4 д едната мома е тешка 950 грама,другата 1050, 28 недела сме, докторката рече се е во ред, само многу мрдаат, нозете им беа качени на глава..., инаку не сум многу поправена,до сега околу 7 кг, ама сега ке стават на килажа, спијам добро, се вртам 2-3 пати, ама не е страшно, барем за сега... уште малку и ке одиме на шопинг, нека се стопли, до сега купив само по 1 боди
Јас од денес забележав дека нозеве малку ми отекле, односно стапалата.Веќе ми станува тешко чорапи да си облечам, бавна сум во облекување, соблекување, стомаков е потврд, кичма ме заболува и тн...се потешка станувам
Zenicki dobro utro i imajte ubav vikend Jas so taze informacii vcera bev na kontrola i fala bogu super e se....bebce raste skoro 2.700 ( so toa sto pisuva na naodot +- 300 gr.) taka da tuka nekade e zavrteno nadolu, liceto ne go vidovme nakaj mene zavrteno bese , vodov prstinja, stapala, gaze ) i se drugo so trebase doktorkata da vidi, protoci, papocna, postelka, plodova i sl. Inaku mi zedoja krv, go vikaat infektiven skrining pred poroduvanje za ne dajboze da se proverat nekoi bolesti, napraviv komplet brisevi vo konsultacija za da bidam raat, urinokultura i pocnavme so ctg koe ke go pravam za pocetok ednas nedelno, inaku bese vo red, samo dur se namestivme hehe deka sinceto se iznamrda Doktorkata mi go proveri i grloto na matkata rece vaka treba da guram do april )) pa ke vidime zdravje i so gospod kako ke rece.... Inaku koga mi gi zemaa brisevite ne da me bolese toa cudoto sto go stavaat i vikam abe ova epten me boli, abe mislev ke se onesvestam hahah sestrata mi vika ooo cekaj a tek glava i bebe koga ke izlaga hahah ja pa vikam aaa ako e vaka ( a sigurno e troduplo poveke ) obavezno so anestezija hihihi bolki sto osekam se sigurno od kicma sto me vlece, pritisok na besika i po nekoja lazna kontrakcija :/ se nadevam deka ke bide se dobro i ponatamu.... pozdrav do site
Espana..a i drugite..posto citam cesto podueni stapala,prsti na racete.. Jas sum dodusa 31+5 no uste pred mesec i poveke prstite naracete mi bea podueni duri i me bolea koga se budev. Doktorot koga napravivme krvna slika,mi rece osven hemoglobinot sto ti e ponizokz?a e takov kaj sekoja trudnica drugo se ti e vo granici na normala.No za da napravime da e se priblizno do gorna granica na normala ke ti prepisam terapija. Primiv ednas edno sisence albomini,i od togas navaka na sekoj tret den primam OHB12..nekni ednas preskoknav i odma osetiv bolka vo prstite i poduenost koga stanuvam. Doprasajte se do doktorite dali se tie dve raboti za toa pa da si olesnite. Inaku sinko e 2500gr.. i so gzeto go turka na mama zeludikot.
@Ivanushka, баш ми е мило што се е во ред, сега после прегледот, ќе бидеш неколку дена поспокојна Прв пат правеше цтг?Значи кога се прави цтг, ќе ми направи и вагинален преглед? @galapce, и за тебе ми е многу драго, ете ,полека, полека , кон целта.Сега ти е тука докторот и ќе си поопуштена, кога ќе сакаат и сметаат дека може да го вадат бебушот, ти ќе бидеш спремна А за отекување , јас мислам дека помалку на крај е нормално да се отекува....Поздрав и убав викенд!
Jas do sega nikakvi otoci sum nemala, daj boze i do kraj d gi nemam. Probajte da bidete poaktivni preku den, ne da se zalezuva po krevet. izbegnuvajte solena i mrsna hrana. Doktorot sega posledno sto bev me sovetuvse sto pomalku leb da se konzumira, meso i jajca vo pomali kolicini, zacineta i przena hrana nikako. Ishranata da se bazira poveke na ovosje i zelencuk, mleko i mlecni prouzvodi, mnogu voda i caevi t.e zdrav nacin na ishrana i aktivnost. preterano vnesuvanje na mrsna hrana i nekvalitetna stetela na bubrezite. Moze i zatoa se ide do tie otoci.
Pa i mene veke cel mesec mi otekuvaat racete osobeno sabajle nemozam da gi svitkam prstite me bolat a isto taka i koga ke vlezam vo nekoja prodavnica kade sto e toplo odma mi otekuvaat. Relativno pazam na hrana. Jas ne sum spomnala na lekar za ova zosto mislam deka e normalno. inaku i jas bev na lekar postelka na preden sid, 2stepen 2900 i kontrola za dve nedeli. Sovet - monitoting na fetalni dvizenja. Znaci bebusi da mrtkaat a nie da se mrdnuvame od pusti strav od poragaj jas si pocnav so moite filmvinja= stiven spilberg i siteeee emociii
Bogami Espana da ti kazam malku se opustiv i sum podsmirena od vcera.... pa sega za natamu znam pak ke si se filmam za poradjajot isto kako @menelele i drugite hhihi ama valjda toa e normalno Inaku prv pat pravev ctg, samata doktorka mi rece da vidime so e kako e, posto postojano se zalev na nekoi bolki, a me proveri grloto vednas posle brisevite....se ke te proverat sigurno sega koga ke odis naredno, stom se vlaga vo 9 mesec za da se vidi do kade si kako si.. Inaku i mene mi otekuvaat prstite na racete, no nekoe pogolemo otekuvanje nemam primeteno, pijam mnoguuu voda cela bremenost me tera na voda...a nema skrien seker fala bogu, i gledam da se hranam zdravo iako imam nekoi odstapuvanja samo bebcinjata neka ni rastat i napreduvaat vo zdravi, pravi dushicki i so lesno na site ponataka
Mamicki ova moevo bebe ovie 2,3 dena mnogu bucno e abe kako sto tropa, duri tie sto sedat do mene go slusaat... Vcera nekako mnogu cudno nesto mi se slucuvase od leva strana, kako izvorce da imam, nekoe klokotkanje silno i trae kratko nekolku sekundi, vi se slucilo?
@menelele, @Ivanushkaa тоа ќе ми беше следна поплака, ама среќа вие сте пишале....во главава ми е хаос, се ме тера на плачење, само мислам кога ќе биде денот, дали се ќе биде во ред...леле, тешко на сите околу мене, ама што да правам, се правам пред нив,,јака,, а внатрешно страв на завидно ниво...инаку, сега повеќе ми се движи бебево, се поместува цело време а за тоа дека тешко ми е да станам, би зборела цел ден јас лежам, а на моиве им давам обврски,кој што да праву, од понеделник генералка, па денес ги пратив завеса да ми купат да ми сликаат на вибер да видам..ама што да правам, ајде ќе ме издржат уште малку, после ќе им се одолжам