@le.dentiste направи си ковид тест некаде поевтино, јас нели таму требаше да се пораѓам и ми рече докторот може било каде. @cherry89 па еве мене не ми даде метилирана за мутацииве, туку обична од 100ка ми појача и се мислеше за аспирин, клексан не ми даде а требало, ми направи анализи-тогаш беше во систина, па немаа реагенси за се и на крај рече леле те молам попладне ми е тој и тој колега на трансфузија замоли го да те прими да ти допраат се од анализи и да ти каже за терапија. Нормално на трансфузија така не ме примија, едвај со врски по неколку дена , па анализите не ми ги признаа па јово на ново, ми рече никако обична фолна па уште и од 100ка, обавезно клексан и апсирин…. Сега можеби “научила “ За финоќа, фина е
Очигледно секаде си имаат своја пракса. Јас со првото се породив на ГАК и таму прв пат на цтг бев буквално пред да се породам. До тогаш одев само на ехо и докторката ми викаше дека цтг се прави по индикација и ја утврдува само моменталната состојба, не може ништо да предвиди- штом нема показатели дека породувањето почнува не е ни потребно. Сега во оваа бременост одам во Ремедика, и овде одам еднаш неделно во договор со докторката и секој пат ми прави и ехо и цтг, зашто таква и е праксата (не на мое барање). Воедно и сама ми кажа: од 35. недела па наваму кога и да почувствуваш било што поразлично од вообичаеното, не чекај, веднаш доаѓај на цтг, тоа е вклучено во цената секако, ама до сега не дум имала потреба за почесто од еднаш неделно.
@eli25 Да не ти кажа случајно и колку време го сметаат за валиден? Или некој друг да не има некоја скорешна информација? Пред некое време на пулт ми рекоа 2 недели, па после прочитав на форумов дека е 1 недела.
PCR mozes i na dr mesto da napravis. Jas sum isto kaj Simonida i ke si pravam PCR za 1000 den Inace 2200 e vo Remedika
Jas posto dogovoren carski Simonida mi kaza koga da go pravam, fakticki edna bedela pred. Ama prasaj si tocno kolku e validen
2недели го важат. Мислам дека во 38 го прават па ако не се породиш до 40та. Нов правиш. Ова за природно. Само не сум скроз сигурна. Некој што знае нека потврди.
Конечно го најдов називот на англиски, skin tags. Не знам на македонски како се викаат, како израстоци на кожа. Почнаа многу да ми се појавуваат. Имам на брадавиците, под мишка и на стомак. Не се од претходно сигурно. Имала некоја трудница слично искуство, па после пораѓај да се повлечат или честито израстоци за секогаш?
Цела сум на врат читав дека после пораѓај можно е да се исушат и да паднат сами. За првото немав. И една бенка на стомак ко зголемена ми е, не знам дали расте или од оптегната кожата. Овие израстоците што ги имаме лесно со азот се горат на дерматологија, ако не се повлечат ќе ги горам.
И мене ми се појавија , на врат и под пазуви , ако не се исушат со течен азот се горат , ама не изгледаат убаво
Јас овие таман ги исчистив пред да останам бремена сега ги гледам пак се појавуваат. Ама не се толку многу како претходно.
@kristina.k @Srcka28 Добро е, не си замислувам Секоја недела по една излегува. Убаво е тоа што е нормално да излегуваат во бременост, ама естетски не знам што е полошо стрии или израстоци. Од нешто мора да патиш очигледно, некои и од двете. Ако не се повлечат и ја ќе ги горам. Среќа уште на лице не ми се појавиле.
Prvata opcija mislam deka e so istiov izvestaj uste odma da kupis kleksani i maticnata koga ke ti izdade potvrda za primanje da ti zapise deka gi primas so datum, denta otkako ke izlezes od bolnica ( ne znam dali jasno objasnuvam) Vtorata opcija: otkako ke izlezes od bolnica istiot den maticanaata da ti dade upat za Gak (neka otide bilo koj, soprug itn) kade ke naznaci deka se potrebni kleksani post poroduvanje i so broj (21 ke ti trebaat kolku so sfativ) i na GAK ili Chair seeedno ke ti dadat izvestaj....i ke si gi refundiras
Некоја членка да се соочила со намалена плодова вода, но во граница - 35недела сум. Пред недела дена на контрола имаше доволно, цтг супер. Исто сега цтг супер. За неколку дена сум на контрола и кај докторот што ме следи за пораѓај.
Мене докторот ми кажа баш 35 недела дека плодовата вода ми е намалена. Редовно пратевме на ехо и си се породив во 38 полна со царски
Другарки, кој ќе не пораѓа сега, ќе ни замине докторот во затвор... И што ќе правам сега ако вистина одлучат за затворска казна.. @fana