Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Саламата ја зедов како пример, конкретно за некои бактерии, наведено е буквално се', од зеленчук, па до сладолед. Како што ми расте анксиозноста, така ми се стеснува кругот на храна која си ја дозволувам. Чинам деновиве живеам на леб јогурт и млеко со чоколино, и нормално за ручек некоја чорба, манџа, месо...

2. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Баш, тоа читањето ми ги направи сите овие проблеми. Многу сум и ослабена, па и гестациски дијабет имам, од таму и почнав со припазување, ама затера работата во болест веќе. Почнав компулзивно да се однесувам и знам дека со стресот му штетам на бебето, ама едноставно е импулсивност која тешко се контролира, уште повеќе бидејќи не се чувствувам доволно сита и сум претерано иритирана и нервозна.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.033
    Се јадам. Добро измиено, добро средено, да не е расипано и си јадам. Се во граници на нормала. Ако гледаш така и млекото со чоколино ти е погрешен избор, млекото е полно хемии, јогуртот дабетер... Јади се, нормално, во ограничени количини.

На TheBluePhoenix, JuLleE, Bibi_23 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Да, само кај мене е стравот од бактерии, не од нездрава исхрана. Некој вид на ОЦД, веројатно...

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.033
    Ако е така треба во стаклено ѕвоно да се ставиш, бактерии има насекаде околу нас. Мене некни душа така ми се зажеле за кајсија, кај мајка на трева падна, да ја измијам требаше да влезам внатре, да одам околу наоколу, како па да не, коа и писнав, 4 мавнав немиени. Со оглед на тоа што си со гестациски дијабет баш треба да внимаваш на изборот и тоа што ти е дозволено да го јадеш нормално. Краставици, патлиџани, ферментирани млечни, овошје во ограничени количини, се јади си, само измиј го да ти олесни на душата и толку.

На stsmua05, TheBluePhoenix и Rtulka им се допаѓа ова.
  6. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    1.757
    Јас имам килажа повеќе од препорачаната за мојата висина.
    Сега сум 35 недела имам качено само 4кг. Ако сакаш пиши ми лп ќе ти дадам контакт од девојката што ми го изработи менито. Нутриционист е верувам дека со добра соработка ќе успееш да бидеш добро најдена и без дилеми дали тоа што го јадеш е штетно или не.

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    За првата бременост матичниот ми рече само туна, сувомеснато, живи јајца и млади сирења не се дозволени. Поради живата во туна, салмонела и листерија во другите.

Зеленчукот добро измиен и нема гајле, сега се расте во пластеници, не е на сред нива кај што има животни.

На Rtulka, ^Jasmine^, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Сите се плашиме од некоја храна.
    Еве јас еднаш во бременост јадев само цезар салата и тоа беше по отмен ресторан, па помислив измиена е соодветно.:rofl:
    Марула не сум купила, овошје ако не го измијам јас ми е гад.
    Не јадам туна, ако ми е со сомнителен мирис или боја местото, исто така.
    Сладолед јадам запакован.
    Не на точење, освен би јадела од неколку познати слаткари низ градов шо држат до квалитет.
    И тоа е тоа, не е ОЦД. :D

На Rtulka, ^Jasmine^, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    И јас имав фобии на почетокот, уште имам за нешто. Ако ти е страв, еве марулата потопи ја 20 минути во сода и премиј ја. Мака немаш, јас се отепав од јадење. Во ресторан марула не се осудувам да јадам уште. Си верувам само на сопствените раце. Па дури ни на гости кога одам, салата не јадам, едноставно не ја чистат убаво, како јас што ќе ја изрибам. Периодов само тостови си правам, тоа без салама не иде. Кога читаш на нет, тоа се однесува на салами послужени во ресторани или сл. Инаку ти глеј го рокот и чувај во фрижидер. Нема ништо да ти биде. Да не ти биде главно мени, ама не гледам зошто не.
    Во глобала, чисти убаво овошје и зеленчук, не само ради прљавштини туку и пестициди, проверувај рок и јади си се.
    Инаку те разбирам. Ама кога ќе видиш дека се си тече како што треба, ќе ти помине и полесно ќе ти биде.

На Rtulka, Doktor F, Iris-1234 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    849
    A vo vrska so ishranava u bremenost sto komentirate pogore, da ve prasam recna riba smee da se jade?
    Voobicaeno jadam oslik i losos, no mi se jade od onaa recna vardarska, ubava e przena :(

11. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Речна да, ама не од Вардар.
    Гледај понезагадена река да најдеш.
    Општо од Вардар незнам дали се јадат рибите.

На Rtulka и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас можам на марула и на краставици да живеам :D ама само дома ја јадам. Не јадам ни кај свекрва ми, знам дека не ја чува во сода, а мајка ми ја малтретирам да ја мие ко мене :D
    Овие дена само овошје ми се јади, некогаш го чувам во сода, некогаш не, зависи колку се брзам за јадење. :tmi: Нектарини, кајсии, цреши, превкусни ми се ко да немам пробано до сега. :D За провото на Junk food бев, сега ми се гади од такви работи.

На Rtulka, Nela_21, ^Jasmine^ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Мене никој не ми ни кажа за тие бактерии, ниту ме предупреди за храната, сама си ја закачив чивијата од Интернетот. Буквално, во се' наоѓам нешто кое може би било... Мијам раце по стотина пати на ден, нешто досега навистина несвојствено за мене. Затоа и толку сум збунета.
    А да, не можам да живеам во стаклено ѕвоно, ама еве, хормоните, мислите и притискаат.

На Alexandrite и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    849
    Pa so znam, sveki zemala od komsija sto stalno i nosi, ama jas si se podzamisliv, pa tuka si prasav :) fala ti mnogu

15. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97

Марулата сосема ја исфрлив, а ја јадев како скината. Зелка исто не јадам, ама лошото е што започнав да си прекратувам и други задоволства, како домати и краставици, овошје, дури и бананите почнав да ги мијам.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @^Jasmine^ па реално мали се шансите за тоа, затоа никој не ти спомнал. Колку пати во животот си фатила бактерија од храна? Мислам живи јајца во лето секако не јадиме. Туна и да каснеш од време на време не е страшно, проблемот е да не се претера. Јас за првото сама прашував, ама и да не си трудна секако нема нешто што е расипано да јадеш.
    Полошо си правиш со скратување на овошје и зеленчук, јади умерено се што имаш желба, со соодветна хигиена ништо нема да е.
    Да беше така порано по селата немаше деца да има.

На Rtulka, MilaSs12, Grungie и 3 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.033
    Миеш банани? Ти ептен си се оптеретила. Нема искрено да се смениш ако ти кажам уживај, знам, се ми е јасно, ама тоа е. Ајде уживај, не се замарај, како ти иде така прај. Еве за почеток се кисни во сода и јади си се.
    Вардарски немој, ама дојрански, преспански, можеш, оти да не. Крапче или белвици, мераци.

На Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  18. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Дека живеев покрај Вардар, па знам дека фрлаат во него пцовисани коњи, скапани машини, шишиња и плус канализацијата фекална од Скопје се излева во Вардар.
    :?::) Па сеа ти размисли си хаха.

На Rtulka, Alexandrite, Nela_21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    849
    Auuu sto da razmislam, gadliva sum :) ne ni probuvam :) ke si jadam pastrmka bolje nego da mi e misla deka sum izela losa vardarska riba :)

На Rtulka, Kate Rina 93 и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    :rofl::rofl::rofl::rofl:
    Треска е доста чиста, само незнам дали некој лови и продава од таму. :$

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.