Aaaa gotova si,osekam,so lesno moj sovet,ne pumpica,vrska nemaat,nie se iznamacivme so to...kupi si t.n.aspiratorce za nos "nosefrida" vo Zegin okolu 550 bese,letaat mrsulcinjata za cas i zemi si fizioloski rastvor i spric za suvi mrsulcinja,stavas kapka dve vo noseto,omeknuvaat,vleces I noseto cisto ko solza
Јас планирам за почеток да купам креветче, количка, кадичка, неколку комплетчиња, постелнина, некое кебенце, пелени тетра...Што ми е друго неопходно за почеток?Знам:памперс, козметика, пише, цуцла, ноктарица, ама ова се планирам покасно од аптека....Вака друго да ми кажете поважно ? Еве запишав за аспираторчето од Зегин Уште нешто , дали со прашак за бебиња ги перете алиштињата , гледам имаат Персил за бебиња?
Ja Jas ic ne sum zadovolna od tecniot persil i beliot omeknuvac na chicco,glasam isklucivo za bebeskiot duel I prasak I omeknuvac inaku od prv den za doma ti trebaat "vigantol" kapki za bebeto,alkohol ili hidrogen za cistenje na papoceto I gazicka...ubavi peleni so razni dezeni imas vo Struznka I vo Wenice...ako ne planiras da kupis postilje za prepovivanje,obavezno stavaj go vo budzet!!!spored mene edna od najopravdanite investici,vo sprotivno prosti se od kicmata...jas tri dena go presoblakav na krevet I mislam deka uste me boli kicma,dobiv postolje,se preporodiv
Сакам од кадичките со постоље и плус имаат некој дел за пресоблекување,така на слики гледам а колку да земам тетра пелени незнам? нормално не напишав сега ми текна и бањарче, пешкирче
еспана, има една тема сто се е потребно за новороденче јас од таму се видов што треба. А и по продавнициве ко ке одис да купиш знаат колку парчиња од што ти треба. Инаку пелените се најевтини во Стружанка. А за перење леле стварно незнам ја прочитав цела тема за козметика и гледам бебешки прашоци вакви такви, ама ја мислам како ќе си го научиш така. па планирам со ариел прашак да си перам нормално по малку читав се става зошто додека не почне да јаде кашички облеката е речиси чиста.
Јас земав 10 тетра со 5 осмици и доволно ми беа. Да, бањарка и крпи за миење газе може да земеш. Јас купив мали крпи уште пред да се породам и уште ги користам. Најчесто се миеме на чешма, помалку користиме влажни марамчиња и затоа ни треба. Гледај да се што помеки крпите.
Денес бев на контрола, сум 10+1 CRL 29,9 а најдолу кај забелешка пишит 9,5 (ма да незна што значи тоа) ... Матичната ми рече дека се е во најдобар ред... и на 7 април ми закажа за скопје на скрининг, а на 8 април на микробиологија.
A da si zakazes ti porano mikrobiologija i napravi si i urinokultura, mozda ne e nisto, se kacuvaat tie vrednosti vo bremenost, ali da si bides posigurna
Јас колку што знам оваа кратенка е за должината на бебчето која ја мерат. Штом ти рекла дека е добра, значи плус минус е соодветна и нормална на неделата. Мерките се во милиметри па би требало да пасува. евентуално доколку си ти 10 недела и еден ден, а мерките да се за 9 недела и 5 дена. 2 дена се ништо и сосема нормална отстапка плус минус бидејќи не се знае точно кога е зачнато бебчето а и мерењето не е сто процентни сигурно. о вопределени фази во бременоста ќе оди некој ден напред, некогаш наназад...важно е да има континуиран развој, милиметарчињата не се битни. Доколку имало причина за загриженост она ќе интервенирала.
Јас 2 месеци пред да останам бремена правев микробиолошки имав позитивно уреаплазма, па пиев вибрамицин и на контролниот беше во ред бев негативна. И денес ми вели матичната дека сега брзо имаш правено микробиологија ај нека биде покасно. Инаку скринингот ми го закажала во универзитетска клиника за гинекологија и акушерство.... што велите добро е таму или на приватна требаше да барам?
Uste li se pie vibramicin ????? Kako i da e za tie dva meseci si mozela da fatis svasta a i ne si napravila posle vibramicinot pa neznaes dali deluval A za skrining neznam na univerzitetska klinika kako e, jas koga bev bev na privatno i doktorkata demek bese edna od podobrite, ali ja ic ne ja bendisav celo vreme dodeka mi pravese eho si zborese na telefon, i samo odvreme navreme mi vikase, eee vidi kako ti go sliknav ova bebce, vidi kako ova!!!!! alo bre jas nedojdov da gi slikam!!!!! I taka otidov kaj drug pak na eho Taka da kako ke ti se srefi doktorot ne e vazno kade e
Si gi razgleduvav alistata sto gi imam kupeno i primetiv deka nemam rakavicki be.. haha duri edni imam od eden komplet, da ne znaete kade ima ubavi pamucni? Zaso vidov vo jambo ama imaat golemi etiketi vnatre i mislam ako gi isecam da ne mu smetaat na bebus :/
Сакам да прашам дали се фарбавте во 13 недела? јас се неам фарбано откако дознав дека сум трудна и сеа имам корен од 20цм а друри во петок сум на гинеколог па ке ја прашам и докторката. Ама ме интересираат и вашите мислења
Сега сум со една другарка , ми кажува се што треба за новороденче, и баш ми кажа дека има најубави памучни во Стружанка.
Јас од како сум бремена не се фарбам,среќа фарбата и мојата боја се речисо исти и не се познава, имам пријателки кои од сам почеток се фарбаат, така да почекај, прашај си ја докторката, тоа е мое мислење
Eeeh 100 pati bev do tamu i zaboraviv na rakavicki, jas hulahopki ( hulahopkite imaat takvo gaze golemo za peleni za sobere )i dva para plisani spihozni si zemav od tamu, preubavi se Hulahopkite za sekoj slucaj da ne e ladnicko gi zemav, masko ko masko ne trpi toplina mnogu
Ako nemate beli vlakna uzivajte..jas taka se farbav, od koga ostanav trudna bataliv toa i si ja dobiv mojata prirodna..nemam beli vlakna i vo skoro ne planiram da se farbam
Јас сум лешник- медова боја и на 8 недела многу бев одрасната и ставив фарба само на патецот и стоев само 10 минути и тоа со маска на уста да не дишам амонијак... па добро ми исапдна косата..
Не мора да се фарбаш, не брзај, другарка ми не се фарбаше цела бременост и додека доеше. Природната коса и е темно кафеава а се фарба платинесто руса. Чудна беше првите два месеца, а после од хормони и останато нејзината коса и доби преубав сјај. Се офарба после 12 месеци од мераци.