Ја па ќе те прашував како тоа нема цтг? Не сум чула досега некаде да нема цтг, не си ваљда у Африка некаде, шо знам... досега и членките од другите држави сите кажуваат дека оделе на цтг.
Не само што си го поставив прашањето туку и го изгуглав кога бев 10 недела. И така наидов fеtal Doppler за 40€ (на старо е по 5€) и од 13 недела го користев. На мојот пишува и колку брзо чука срцето. Јас сега имам друг проблем. Дека во околината имав неколку ситуации бебе да се замота околу врвцата и да почине во 8ти 9ти месец, па ме фаќа паника. Среќа што го имам апаратчево па проверувам ако не мрда повеќе од 5 часа. Многу ме оптеретува ова, дека никој нема видено на ехо ни каде е папочна врвца ни протоци ни ништо.
@kikikikirika не си тука? На моето му беше околу врат на последен преглед, ама матичниот ми рече не е страшно внатре. На пораѓај може да се случи нешто само, ама одма реагираат.
Јас природно се породив со врвка на бебе околу врат, искочи глава па пауза, му ја одмотаа и си се роди. И не јас само, доста има вака. Но мислам од тоа неможе ништо да му се случи. Поголем проблем е папочната врвка да се стегне, да се врзе чвор и сл, да нема доток... дека се додека нема продишано, живее од неа.
Во странство живеам. Докторката освен цтг и мерење глава ништо друго не проверува. @mariz и тоа ме плаши. Се со врвца и протоци ме мачи а бебево е многу активно. Бабицата за да ме смири ми рече дека 30% од децата се така па пак сите се раѓаат живи и здрави. Толку ме притиска ова што мислам дека во 38 недела ќе одам на царски, нема психички да издржам.
И на државно и на приватно се случуваат грешки. Ама твојата теорија е дека само приватното не е гаранција дека се ќе биде како што треба. Јас првиот пораѓај поминав доста лошо на Клиника, искривена во половината и во колкот бев оставена сама на себе. Ама ај нема да пишувам понатаму за пораѓајот за да не ги паничам другите.
@kikikikirika кога ја гледа главата нека гледа дали е папочната околу врат и немој да си се нафатила на природно ако е така. Остави ти тие муабети кој се породил со папочна околу врат природно и ништо не му е ... Ти не се пораѓај така и оди на царски.
Дали си сигурна дека нема цтг? Со цтг се почнува од 36та обично. Цтг е доволно. Последниот месец се следи преку цтг срцето на бебето, контракции. Ако имаш редовни цтг немаш простор за грижа. По мое искуство со минатата бременост цел ден ме следеа на цтг, кога веќе цтг беше лошо и на крај се изгубија тоновите на бебето ме спремија на итен царски. Не ми кажаа се додека ја извадија дека е умотана во врвцата. Цтг си покажа дека нешто не е ок. Не се секирај цтг е сосем доволно на крај. И јас сум со големо бебе 3800 го измерија во понеделник, ама еве го ме здроби денеска, не престана да мрда, па ова дека поголемо повеќе сила па и ме боли, посебно кога ќе ми заклоца цервикс. Сабајле сум на цтг да видиме дал има некоја промена. Еве се чудам како не ми дупна водењак до сеа. Мирно е само кога се движам, а седнам како ме расчукува внатре…
Си проверува и доток на врвката сигурно на ехото, бар на секое ехо кај мене матичната го правеше тоа.
Не можам да ги цитирам сите, моето мислење за државно никад нема да се смени заради лоши искуства во повеќе наврати. Не се докторите во приватна феноменални, туку РЕАГИРААТ соодветно и брзо на секоја ситуација, са разлика од државно каде знам дека те оставаат да чекаш со саати, а и впрочем мене ми се случи во 5 месец да ме стресираат со неадекватни одговори, да ме остават да дремам кога никој друг немало за преглед и други работи. Членката не знам зошто бара совет овде кога пиша дека му верува на докторот? Ако му веруваш и си направила прегледи, нема што да се замараш со наше мислење на форум. И да, да не беше брза реакција на докторите јас ќе бев без бебе. Не ме испаничи никој од докторите во Ремедика, нит се лупаа по гради дека е добро што сум таму - впрочем беа смирени и многу организирани, и овој став е мој зошто и сама видов колку време требаше да се стабилизра бебето откако го извадија, и останати пропратни работи што нема да ги објаснувам зошто искрено не ме интересира што мислите вие. И пак ќе повторам, верувам дека има доктори на државно - ама факт е дека имаат многу касни реакции и не се замараат освен ако не пуштиш некој денар.
Ми рече да лежам до утре. Да сум под надзор. Утре докторот да ги види последните цтг-а и сабајле ако е добро последното дека докторот ќе ме пушти. Не др.Илиевски туку друг оти он нема да е тука. Цтг се оправува па пак забушава. Имам подобри сега ама знае да се успие. Ако до сабајле е се ок ќе ме пуштат.
Кај мене не ни видоа дека е така Бар не ми кажаа Јас апла печена за царски бев тогаш, ама го изгураа природно
И кај мене 3 дена не беа сите лоши цтг ама пак реткос беше да е некое добро,бев на гак и од 24 ч мислам дека 20 бев на цтг,сакаа стрес тест да ми прават одбив,на крај рекоа итен царски кој ми беше хорор и натаму нејкам ни да пишувам.Бараш мислење и искуство ние ти споделуваме наши ако не те интересира слушај си го само докторот и гаси интернет.Никој овдене ти посакува лоши,баш напротив разменуваме искуства и си помагаме,бар тоа мислам дека е и целта на форумот.
Не се ни објаснувај, си имаш убаво искуство од приватна клиника и тоа е тоа. Не може ни мене никој да ме убеди дека е нормално на штотуку породена жена да и го остават бебето без да и дадат некој совет или да и помогнат за доење, пресоблекување, да и покажат за бањање,а не дај боже па да го земат бебето барем еден час за да одмори мајката. За ГАК е ова.
@Bibi_23 тогаш се прилагодуваш на системот таму каде што си и тераш. И јас сум во странство каде се прават релативно доста помалку испитувања во бременост од она што се прават во Македонија, едноставно немав што да правам освен да се прилагодам и да слушам овдешни препораки.