Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ја па ќе те прашував како тоа нема цтг? Не сум чула досега некаде да нема цтг, не си ваљда у Африка некаде, шо знам... досега и членките од другите држави сите кажуваат дека оделе на цтг.

Калатеа likes this.
  2. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Не само што си го поставив прашањето туку и го изгуглав кога бев 10 недела. И така наидов fеtal Doppler за 40€ (на старо е по 5€) и од 13 недела го користев. На мојот пишува и колку брзо чука срцето.

Јас сега имам друг проблем. Дека во околината имав неколку ситуации бебе да се замота околу врвцата и да почине во 8ти 9ти месец, па ме фаќа паника. Среќа што го имам апаратчево па проверувам ако не мрда повеќе од 5 часа. Многу ме оптеретува ова, дека никој нема видено на ехо ни каде е папочна врвца ни протоци ни ништо.

Last edited: Jun 24, 2022
    Rtulka and nikolovskaaa1 like this.
  3. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Да така е хахаха. Прости, избезумена сум цел ден.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@kikikikirika не си тука? На моето му беше околу врат на последен преглед, ама матичниот ми рече не е страшно внатре. На пораѓај може да се случи нешто само, ама одма реагираат.

5. fana

fana Форумски идол

Не го праша др. Илиевски до кога ќе си правите цтг - иња и до кога ќе чекате убаво цтг?

6. mariz

mariz Форумски идол

Јас природно се породив со врвка на бебе околу врат, искочи глава па пауза, му ја одмотаа и си се роди. И не јас само, доста има вака. Но мислам од тоа неможе ништо да му се случи. Поголем проблем е папочната врвка да се стегне, да се врзе чвор и сл, да нема доток... дека се додека нема продишано, живее од неа.

Rtulka, Eli23 and kikikikirika like this.
  7. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Не сум, а и да сум нема врска тоа со муабетот.

8. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Во странство живеам. Докторката освен цтг и мерење глава ништо друго не проверува.

@mariz и тоа ме плаши. Се со врвца и протоци ме мачи а бебево е многу активно.

Бабицата за да ме смири ми рече дека 30% од децата се така па пак сите се раѓаат живи и здрави. Толку ме притиска ова што мислам дека во 38 недела ќе одам на царски, нема психички да издржам.

Rtulka, mariz and kristina.k like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

И на државно и на приватно се случуваат грешки. Ама твојата теорија е дека само приватното не е гаранција дека се ќе биде како што треба. Јас првиот пораѓај поминав доста лошо на Клиника, искривена во половината и во колкот бев оставена сама на себе. Ама ај нема да пишувам понатаму за пораѓајот за да не ги паничам другите.

10. fana

fana Форумски идол

@kikikikirika кога ја гледа главата нека гледа дали е папочната околу врат и немој да си се нафатила на природно ако е така. Остави ти тие муабети кој се породил со папочна околу врат природно и ништо не му е ...
    Ти не се пораѓај така и оди на царски.

Rtulka and kikikikirika like this.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Дали си сигурна дека нема цтг? Со цтг се почнува од 36та обично.

Цтг е доволно. Последниот месец се следи преку цтг срцето на бебето, контракции. Ако имаш редовни цтг немаш простор за грижа. По мое искуство со минатата бременост цел ден ме следеа на цтг, кога веќе цтг беше лошо и на крај се изгубија тоновите на бебето ме спремија на итен царски. Не ми кажаа се додека ја извадија дека е умотана во врвцата. Цтг си покажа дека нешто не е ок. Не се секирај цтг е сосем доволно на крај.

И јас сум со големо бебе 3800 го измерија во понеделник, ама еве го ме здроби денеска, не престана да мрда, па ова дека поголемо повеќе сила па и ме боли, посебно кога ќе ми заклоца цервикс. Сабајле сум на цтг да видиме дал има некоја промена. Еве се чудам како не ми дупна водењак до сеа. Мирно е само кога се движам, а седнам како ме расчукува внатре… :x

12. mariz

mariz Форумски идол

Си проверува и доток на врвката сигурно на ехото, бар на секое ехо кај мене матичната го правеше тоа.

kikikikirika likes this.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Не можам да ги цитирам сите, моето мислење за државно никад нема да се смени заради лоши искуства во повеќе наврати.

Не се докторите во приватна феноменални, туку РЕАГИРААТ соодветно и брзо на секоја ситуација, са разлика од државно каде знам дека те оставаат да чекаш со саати, а и впрочем мене ми се случи во 5 месец да ме стресираат со неадекватни одговори, да ме остават да дремам кога никој друг немало за преглед и други работи.

Членката не знам зошто бара совет овде кога пиша дека му верува на докторот?
    Ако му веруваш и си направила прегледи, нема што да се замараш со наше мислење на форум.

И да, да не беше брза реакција на докторите јас ќе бев без бебе. Не ме испаничи никој од докторите во Ремедика, нит се лупаа по гради дека е добро што сум таму - впрочем беа смирени и многу организирани, и овој став е мој зошто и сама видов колку време требаше да се стабилизра бебето откако го извадија, и останати пропратни работи што нема да ги објаснувам зошто искрено не ме интересира што мислите вие.

И пак ќе повторам, верувам дека има доктори на државно - ама факт е дека имаат многу касни реакции и не се замараат освен ако не пуштиш некој денар.

Anaroz1, Алек***, Rtulka and 3 others like this.
  14. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Ми рече да лежам до утре. Да сум под надзор. Утре докторот да ги види последните цтг-а и сабајле ако е добро последното дека докторот ќе ме пушти. Не др.Илиевски туку друг оти он нема да е тука. Цтг се оправува па пак забушава. Имам подобри сега ама знае да се успие. Ако до сабајле е се ок ќе ме пуштат.

15. mariz

mariz Форумски идол

Кај мене не ни видоа дека е така (facepalm) Бар не ми кажаа :?: Јас апла печена за царски бев тогаш, ама го изгураа природно :worried: :D

Rtulka, kikikikirika and fana like this.
  16. macalavica

macalavica Популарен член

И кај мене 3 дена не беа сите лоши цтг ама пак реткос беше да е некое добро,бев на гак и од 24 ч мислам дека 20 бев на цтг,сакаа стрес тест да ми прават одбив,на крај рекоа итен царски кој ми беше хорор и натаму нејкам ни да пишувам.Бараш мислење и искуство ние ти споделуваме наши ако не те интересира слушај си го само докторот и гаси интернет.Никој овдене ти посакува лоши,баш напротив разменуваме искуства и си помагаме,бар тоа мислам дека е и целта на форумот.

Rtulka, Kate Rina 93, H.VAGA and 4 others like this.
  17. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

18. fana

fana Форумски идол

Не можи да не виделе. Не ти кажале :(

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Не се ни објаснувај, си имаш убаво искуство од приватна клиника и тоа е тоа.
    Не може ни мене никој да ме убеди дека е нормално на штотуку породена жена да и го остават бебето без да и дадат некој совет или да и помогнат за доење, пресоблекување, да и покажат за бањање,а не дај боже па да го земат бебето барем еден час за да одмори мајката. За ГАК е ова.

Калатеа likes this.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Bibi_23 тогаш се прилагодуваш на системот таму каде што си и тераш. И јас сум во странство каде се прават релативно доста помалку испитувања во бременост од она што се прават во Македонија, едноставно немав што да правам освен да се прилагодам и да слушам овдешни препораки.

Rtulka, JuLleE, kikikikirika and 2 others like this.