Ти веќе си излегла, касно ти е да прашуваш. Сеедно ако дојде до Фонд ќе ти направат проблеми, освен ако немаш добар изговор. Познавам трудница на која и го прекинаа работниот однос поради ова, на одмор отишла и се направи ептен голема работата. За трудничкото во однос на губење право, нема да се деси ако не те избркаат од работа пред да отвориш. Ако си сигурна во колегите, ок, ако не биди внимателна. Кога ќе дојде до тоа не е важно веќе кој пријавил. Факт дека се злоупотребува, факт дека 90% од трудниците зимаат патолошки без причина, ама тоа е, како викаат старите, покрај сувото гори и суровото. Мене секој ден ме прашуваат, абе ти не зимаш ли патолошка, ајде, што чекаш, седи си дома не се будали, оди си порано, а баш тие што кажуваат на крај ти прават рчки така да подобро не. Во колеги верба немам.
За да патуваш со авион ти треба потврда од гинеколог дека имаш нормална бременост. Некои компании како што е Туркиш ако те видат трудна веднаш ќе ти ја бараат. За оваа знам сигурно, минатат година ми бараа мене
Јас искрено не можам да се пожалам од ова работев додела можев, добро имам малку покомплицирана работа и изложена сум пред многу луѓе и стрес, па не работиме кога веќе не можеме ама така е во цела фела. Сепак иако никако не се водам гледам да не одам никаде за време преку недела, викендите ги користам за до Охрид и така некако. Јас не би ризикувала, ако е нешто итно попрво би кажала него да одам скришно.
Јас имам друго прашање дали ако се породам дур сме на колективен одмор боледувањето треба да го отворам после одморот?
Сепак не се ослонувај многу на колегијалноста, доверба само во најблиска фамилија, остави ти колектив како фамилија, блиски, вакви онакви... Не постои такво нешто, мене од кај маж претходниот газда и породување ми плати и бонуси и кола и се, на крај го користеше тоа до пукнувачка и дур не го доцеди, до максимум. Не, боледување се отвара најкасно на денот на породување, а ако си на патолошка мислам и порано.
За договорен царски не се потребни брисеви за стрептокока? Во смисла и да е присутна не може да се пренеси на бебето?
Утре сум на крвна слика ама заборавив чашка за мокрача да купам. Ќе ми дадат да направам само крвна слика? Не би одела таму, ќе се мислам после за инфекции
Ќе ти дозволат секако. Ми се случило да заборавам скроз да однесам, а упатот ми бил за комплет. Тоа што ќе оставиш, тоа ќе испитуваат.
I kaj mene toj period se po javija kalcifikati toa znaci deka postelkata vekje e sozreana vo 8mi mesec bese prv vtor Stepen 9ti vtor tret Stepen na sozreanost I eve 39 +2 sum ne mi pravi problem plodova voda ima dovolno isto ispitav ddmeri se super si se razviva...ke gledaat povekje dali se razviva sega sledniov period dali nakacuva kilaza
Нема следен период кај тебе. На крај си. Максимално 7-10 дена по терми ке чекаат болки и ке почнат со провокации.
@MilaSs12 за неколку дена во 8ми влегувам. Ќе видам ако не е тесно таму ќе пробам да се наместам некако, ако не ќе земам нов упат за урина само. Битно ми беше да можам крв да проверам утре, за на преглед.
Da znam za mene mislev za nea deka nema vrska ke i pratat samo kilaza dali dobro se razviva. Mene termin mi e 2ri juli nemam ni kontrakcii. Znaci do 10dena posle termin cekaat ako ne pukne vodenjak