Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Реков немам намера да се докажувам.
    А и немам што понатака да кажам. Нека си гледа секој за себе.

JuLleE likes this.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Апсолутно немам потреба тебе да ти се докажувам што и како ми рекле. Секој нека си одлучува за сопствените состојби и сопственото бебе.

Alexandrite likes this.
  3. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Да не цитирам посебно на сите.
    Споредбата што ја правите со цигарите и муабетот за патолошка бременост е смешна.
    99% тестирањето за тромбофилија е направено поради историја на неуспешни бремености и не секој сака да ризикува за на работа. Една од нив сум јас.
    Прво прашање кога по трет пат останав бремена матичната ми рече доколку одиш на работа веднаш на патолошка ќе те ставам.
    Јас искрено имам кажано и погоре не би идела до Охрид а не па на море. Едноставно имам страв а и тешко и жешко ми е. Има трудници што можат.
    Во оваа банана држава се би користела додека можам.

WhiteCat33, oblace1, Bibi_23 and 6 others like this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Боледување за да боледува е едно. Боледување да одиш на море е друго.
    Ако земеш боледување за психичко растројство, каде што има можност да се оди на бања море и да се рехабилитираш супер. Да имавте такви боледувања немаше да сте најгласни на темава.
    Ризично ако се движиш или ако не земаш антикоагуланти за терапија?

5. Alexandrite

Добро, не замарај. Глеј си го животот и не си ти таа да кажуваш зошто Петранка решила да земе боледување, дали било правилно или не и што да прави за време на боледување.

Didajo and Iris-1234 like this.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Нешто ме тестираш со прашањава или?
    Можам да се движам секако ама не и да работам 8 саати без пауза ( како што кажав претходно заради Х причини оваа година работиме 8 саати без никаква пауза).

7. V.N.

V.N. Популарен член

Мене па баш на жешково ми се отвори апетит мислам ко дупната вреќа сум

8. fana

fana Форумски идол

Не кажува таа, односно небитно е што јас или таа ќе кажеме.
    Со закон е пропишано тоа.
    Јас можам и да ти речам абе уживај напиј си се ракиичка, шоима врска дека ќе возиш, ама законот вели дека не смееш да пиеш ако возиш нели? :)

9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Затоа што не е трудницата ТАА што треба да одлучи дали треба да користи боледување и самата да си наоѓа механизми и начини во бременост да се справува со своите психички состојби предизвикани од работната околина. Доктори и здравствени комисии се тие што треба да предлагаат боледување и терапија за пациентите, а не тие сами да одлучуваат што е добро за нив. По милионити пат, бременост НЕ Е БОЛЕСТ, освен во ретки случаи кога е, а сите знаеме што подразбира да боледуваш, така? Жртва сум, зашто газдата не ме сака и ме малтретира, проблемот ќе го решам што нема да се појавувам на работа и ќе идам ќе се бањам у Грчка.

Да кажеш дека некоја страда од стрес, мобинг и анксиозност на работно место и затоа користи боледување во бременост е многу сериозна работа, која нема да се реши со недела дена сунчање и пливање во Грција, туку за која мора да постои реакција и да се инволвираат повеќе механизми и стручни лица, со цел да се постигне решение. Зашто на крајот на краиштата, на таа трудница, ќе ѝ заврши и патолошката, и породилното и пак ќе се врати кај истиот газда и тортурата и понатаму ќе продолжи, без разлика дали е таа трудна или не. А тоа е веќе сериозен проблем.

Плус јас никаде не спомнав конкретен пример на мобинг користен како факт за отворање патолошка бременост, едноставно отворено ги запрашав сите оние што се на патолошка, а реално немаат јака причина да се, да бидат искрени пред сами себе зашто користат боледување, а не да измислуваат изговори зашто биле уморни, намачени, имале дијагнози. Погоре некоја девојка директно ве праша, како не ви е срам да злоупотребувате работодавци и систем на таков начин, отворено ѝ одговоривте дека не ви е срам и до сега сте немале проблем, па уште како фалење тоа излегува. Нели ви е јасно дека со тоа индиректно го признавате (тука се обраќам општо, не конкретно на тебе) она што ние неколку тука го дискутираме, а тоа дека го користите системот да издејствувате нешто што реално не ви е неопходно и не ви припаѓа по дифолт?

Last edited: Jun 27, 2022
    Srcka28, Rtulka, Carita and 3 others like this.
  10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Eden upad od Moja strana u vasiot muabet
    Od dve tri cigari na den...stignav do dva tri dima vo den.
    Na pominuvanje od koleskata zimam dva tri dima...I tolku. Ne e moze za falenje AMA meene mi e ko loto

11. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Како што читам не си во Македонија, може да ми објасниш што не ти чинеше тука па замина да живееш во странство?

Alexandrite and Iris-1234 like this.
  12. Alexandrite

Јас те разбирам. Но, пак ќе кажам, како тебе или било кој тука ве афектира тоа што некој е на боледување и отишол на кафе?
    Повторивте неколку пати дека законски не е во ред. Океј е. Пораката е разбрана.

13. Ano

Ano Форумски идол

Читам и не ми се верува.
    Затоа никогаш нема да ни ја бива државата. Се додека сите гледаме да го зезнеме системот, наместо да бидеме дел од решението се ќе оди удолу. Уствари ние веќе сме на дното и незнам дали може подолу да одиме.
    И стварно незнам од кога генетски мутации се причина за боледување. За првата бременост не ни знаев дека ги имам па истерав цела бременост. Освен додека имав крварење за кое имав боледување, цела бременост си ја одев на работа.
    Сега случајно испитав и се утврди дека ги имам. Ама освен примање соодветна терапија никој не ми кажа дека се причина за боледување.
    А за матичните нема да ги коментирам. Мојот матичен и пред 5 години и сега би ме оставил цело време на боледување. Ама тоа не значи дека треба да седам. Си го слушам гинекологот кој ми ја води бременоста и така и првиот пат, така и сега, кога ќе каже дека нема причина за боледување ќе одам на работа.
    И немојте да се вадите на лоши работодавци. Пак ќе кажам сите ние до некој степен сме придонеле да стигне до тоа дереџе ситуација да биде таква.

Srcka28, JuLleE, Rtulka and 8 others like this.
  14. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Да одиш ако можеш така да ја нагодиш. Да не му ја мислиш воопшто.
    (highfive)

Bibi_23, Didajo and Iris-1234 like this.
  15. V.N.

V.N. Популарен член

Цигарите ги пројдовме, сега боледувањето. Неможам да се сетам за свекрвите дали ги свртевме во темава, ама ако не се дајте уште нив да ги пројдеме и ние што сме при крај да можеме на раат да одиме да раѓаме :$

Blue moon, mucka3, Bibi_23 and 11 others like this.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

8 часа без пауза? Сакаш да кажеш дека некој ке поверува?
    Прашувам затоа што баба ми има тромбоза, па да не треба да лежи нон стоп.

Blue moon and fana like this.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Абе ти можеш да не веруваш колку сакаш ама така работиме.
    Со помин да и е на баба ти:rofl:

elenaklasik likes this.
  18. Misskirova

Misskirova Популарен член

Se soglasuvam.
    Kaj mene ima koleski sto bezveze sedea doma na patoloska a ustvari celo vreme Bea nekade. Mene prvo mi e shubee da se pisham patoloska a realno nemam potreba.
    Bev doma na boleduvanje poradi korona dve nedeli I od tretiot den veke me fakase safra

19. fana

fana Форумски идол

Таков анкс ќе ме пукне шо од суеверие шо од психа ако седам дома а ништо не ми е се си мислам сама "си ја викам" бељата :|

20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Абе луѓе кога од ваквите размислувања како нас е ваков системот тогаш кој дава боледување за без потреба?
    Значи двете страни не фукнционираат.
    Ви се чудам на размислувањето и баш сакам да функционира исто така и да биди се во ред, не за џабе пола Македонија е надвор од границите. Ме чуди каде живеете искрено.