Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Не сум со дијабет, него и со првото имав поише плодова.

2. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    1.182

Ја штедам мојава, треба некој дете да ми причувува 8)

На see.emily.play и Bebetoo им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Продолжете си со сарказмот, само едно ќе ви кажам. Немојте утре да плачете кога нема да можете да запишете дете во градинка и ќе треба да бркате врски за работа што треба да ви следи.
    Или не дај боже да треба операција за дете, па пари да собирате со донации, наместо да ви следи од здравсрвото за кое толку години ви земаат од плата.

На mal.ecka, Mantub, AngelOfArh и 3 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Лесно е кога ја гледаш едната страна. Да беа газди, сопственици на мал среден бизнис ке плачеа од таквите како нив.

На Ano и fana им се допаѓа ова.
  5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    9.201
    PrSanje
    Preeska nosev dve Kesi od kam teski I sea me boli I stomak I polovina.
    Od toa e? Moze problem da si napraam? Nosevte tesko?

6. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Сакаш да кажеш дека се ова тука функционира? Не треба да барам пријатели и сега за дете во градинка?
    Брат ми ги носат во приватна градинка бидеќи нема место по градинките и бараат дебели врски.
    Или здравството покрива нешто?
    Чекам да ми рефундираат пари за 120 клексани веќе два и пол месеци и сега ќе поднесам извештај за рефундација за уште 160 клексани. Тоа се вкупно 70.000 денари од кои треба да земам околу 50.000 денари. Е затоа можам да кажам дека тука системот не функционира.

Да бев газда на мал/среден бизнис никогаш нема да избркам бремена жена од работа само поради тоа што е бремена. И поназад пишав да имам газди што се реални би ги почитувала. Другарка моја кога дознаа газдите дека е бремена ја тераа да растовара огромни кутии полни со роба, во спротивно ќе беше избркана.

На Eli23, MeowMeow, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Жени дај олабавете, патолошката ја исплаќа државата не газдите. И нив им одговара и на труднициве. Не зборете што ви дојде на ум, зашто се е релативно кај нас и е предмет на договор. :)
    П.С. Не знам како успеавте 3 саати да ми скинете од конструктивно планирано време. Скидам капа. (facepalm)

На Eli23, barba12, MeowMeow и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    А фактот дека секој месец ми земаат пари за здравствено осигурување, а се лечам во приватно здравство е сосема небитен нели?
    И не е избор тоа што бирам на приватно да одам, туку морам. Еве баш кога имавме корона дома, димери испитувај на приватно, рентген нема термини, пцр исто на приватно. 200 евра ме кошташе болеста. Се засекира некој во државава дали имам пари? Не би рекла.
    Него трудниците се проблем, државата они ја исцедија. Добро.

На WhiteCat33, TheBluePhoenix, simplegirll и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Само да те надополнам, газдите не сакаат да ја прекинеш патолошката за да го користиш одморот затоа што после тоа пак еден месец ќе треба да си на товар на фирмата, пред да преминеш на товар на фондот. Толку за македонските газди.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.569
    Допаѓања:
    8.572
    Од прееска се воздржувам да не пишам зошто сакам крај да се стави на дискусијата цело време едно те исто во круг се врти.
    Само да кажам за газдиве два збора мене ми ги зедоа одморите што законски ми следуваат дури и стариот одмор од лани не го искористив.
    А ако лани сум работела како коњ цела година и не сум користела ни боледување. Секогаш фер и коректна од моја страна.
    А тие, Не ми следувал никаков одмор поради фактот што користев ковид мерки кои беа дадени од државата а не од нив.
    Толку од мене.

На Eli23, elenaklasik и Bebetoo им се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Нема да ве цитирам посебно и ова е мој последен коментар на оваа темата.
    Очигледно не ја сфаќате поентата на муабетот. Јас не реков дека трудниците се проблемот во општеството, туку тоа што сите злоупотребуваме на секој чекор. Наместо да се бориме за подобро оштесво со тоа што сите на некој начин ќе придонесеме, сите гледаме како да го зезнеме системот. За подобар и пофункционален систем треба сите да се потрудиме, а не да чекаме некој друг да ни го среди проблемот. Затоа сме стигнати тука каде што сме.

И за газдите имам коментар, ама нема да ја чепкам таа тема.

На mal.ecka, Mantub, januari19 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    И јас да ти кажам пробав да се воздржам ама не можам. Збор не се кажа за искористувањето на работниците од страна на работодавачите на сите можни начини, туку се оцрнија и исмеваа само со трудниците дека злоупотребувале иако 80% од нив се малтретирани кога ќе кажат дека се бремени и не се ни пуштани да излезат од работа за потребни анализи/прегледи.

13. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Во Германија, beschäftigungsverbot е забрана за работа, што донекаде е еквивалент за патолошка бременост. Може да биде парцијална забрана (скратено работно време) или целосна, со тоа што не си обврзан да лежиш во кревет цело време. Ако во МКД патолошка е дефинирана со не мрдање од дома, тогаш послушајте што ви зборуваат поупатените.

Тоа е доказ плус дека системот не функционира, а системот е прво власта па народот. Искрено малку е банален и до мера морбиден примерот со донациите, тоа цела држава ја испокраде кој стигна, донации за храна се збираат, па сега тие на “фиктивно” патолошка бременост се виновни.

Тоа е, секој со својата совест и размисли!

На elenaklasik и Bebetoo им се допаѓа ова.
  14. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.144
    И јас мислам дека се скратува во поодмината бременост, секако ако има знаци за тоа.
    Замисли пример долги саати седиш на газот, тежиш надолу на матката, бебето притиска. А друго е да си подлегната, со стомакот потпрен на перница, тежината не паѓа врз него.
    Затоа во 7ми 8ми месец си сака чување. @Eli23

На Eli23 и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  15. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    1.182
    Многу пати носев тешко низ бременоста и дигав тешко, секако не е паметно да се практикува ова од многу причини, а една од нив е и дека е топло многу надвор па може да си направиш overwhelming непотребно.
    Одмарај, пиј вода, нема ништо да биде, ама гледај да не се исцрпуваш непотребно ☺️

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Овде се зборуваше за обично боледување, кое го плаќа фирмата до 1 месец.

17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.144
    И шо е финтава со пишаново сега? Стварно не разбирам. Кои морбидни филмови, човече.
    Јаката држава па, а инаку еве ја за секој граѓанин на колена клечи. Се тресе да помогне. Страшно

На simplegirll му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Мене прво што ми кажаа по трансфер беше да се воздржам од кревање тешко. Никогаш не прашав за која килажа се мисли. Си го сфатив здраво за готово. Малиот го немам кренато повеќе од два месеци. Ама имав пријателки со многи мала разлика во години кај деца па немаа избор и мораа да ги креваат. Од еднаш не би требало да е проблем, ама гледај да се поштедуваш.

На mal.ecka, Coco31, Misskirova и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Мешиња ве молам, навистина не ни треба кавга и стресови, прашањето на првата членка беше дали законски смее да излезе од државата. Ве молам навистина смирете се нема потреба сами да се вреѓаме и стресуваме. Па тука сме само за размена на мислења затоа е и форумот..Ве гушкам сите и доста со кавги навистина!:makeup::hug::hug:

На Freckles., Ano, Erika.greeneyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Па и кај нас се вика привремена спреченост за работа, никаде не пишува патолошка бременост, ако веќе зборуваме за називи.