Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Ај баш кажи што ќе ти кажат. Мене у 20та недела ме фатија вакви паранои, сега пак исто. Тогаш со цервикот, мислев готово ми измерија 27мм и сите доктори беа као ок си и стварно бев ама ај оди убеди се. После пак идев упорна дека нешто му е, не сакаа више ни да мерат зашто се изгледало нормално. А и тогаш како сега не седнував.
    Па уште експериментирам не пиев магнезиум неколку денови, можда и од тоа ми е. :^)

На Rtulka и GoldenFrida им се допаѓа ова.
  2. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.346
    Допаѓања:
    15.646
    @danichap јас поминав ама некаде во 28 недела и со лесни симптоми. Ме држеше лабава тт 37,3-37,4 еден ден, само 2 парацетамоли испив, ама многу кашлав и ме рокнаа со панцеф 10 дена. После тоа мислам уште месец дена кашлав како постковид. Две недели после позитивен тест проверував крвна слика и ддмери и нормално ехо за бебуш. Фала богу се беше ок. Еве ја терам 34 недела.

Инаку и јас кога се заразив бев во страшна паника. Пишував тука, прашував по темите за ковид, ама сите од ко ќе го поминеме сме лајт. Ова стана повеќе психолошка болест веќе зошто психа не мава до максимум

На Eli23, Rtulka и danichap им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    259.530
    Да, како што лежев наеднаш се осетив мокра цела. Одма за Ск, таму едвај ме прегледаа и следниот ден докторот од внатрешноста кој ме водеше и пораѓаше, всушност два постари доктори ме гледаа, рекоа дека е тоа и за секој случај ми дадоа инекции за зреење на белите дробови.

@danichap јас бев позитивна, баш тие недели, втор пат плус. Истите симптоми, главоболка, температура, болки во телото, и траеа само еден ден. Потоа веќе бев подобра.
    Ниту крвна слика, ниту преглед добив.
    Потоа по излегување ме виде матичниот на ехо, ок си беше бебето.
    Кај општиот си побарав крвна слика и она беше добра.
    Како појака настинка ми беше.

На fana, Rtulka и danichap им се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.145
    Мило ми е шо сте добри, само напред!
    Тоа разликата во недели не е многу и нормално е да е така. Се води по последна менструација, ама бебето си има свои мерки и пропорции според тоа кога се зачнува. Таман е.

Која недела беше кога слушна срце, да не погодувам самата?

За потресувањето не се грижи, нема гајле бебето од еднаш двапати. Секако ќе се штитиш да не е тоа секој ден, нека ти биде релаксирано.
    И јас си правев самата стресови во првата бременост, особено пред првиот скрининг кога ептен се возбудив и стресив од страв од мисли, така што не можев да чекорам. Буквално нозе ми се тресеа, немав сила скала да качам. Па дента и крвна слика правев и шеќерот се качи до 5, нешто. А јас максимално потресена.
    Откако помина скринингот и се смирив, повторив крвна слика и сѐ беше во нормала. А и бебето во ред.

На Rtulka и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  5. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Прво честитки за бременоста

Јас имав Корона во 15 или 16 недела. И покрај тоа што сум и вакцинирана и прележана пак не поминав баш лесно. Докторот ми рече да пијам само парацетамол но помалку од обично (2 пати дневно максимум) и само ако мора. И не парацетамол во мешавина од Грипостат и слично туку чист. И покрај тоа температура не се симнуваше, почна да ме фаќа паника а тука во ДЕ со 38,5 не те ни примаат во болница. Се јавив на бабицата ми кажа бабини лекови компир, туширање, оцет... срам не срам пробав и делуваше. Среќа траеше само 3 дена. Докторот ми рече дека бебињата се заштитени, малку покачена Т кај мајката не ги фаќа.

Едит: имав исто и мигрена, за жал не смеев ништо, ми вика многу рана е бременоста уште. Земав Minzöl од ДМ да дишам ама со корона не се ни осеќа.

На Rtulka и danichap им се допаѓа ова.
  6. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    На топлово секоја вечер сум утоп, идам проверувам на хартија чеп да не паднал. Мислам дека ако пукне водењак нема ни да осетам. :(
    Пред некој ден на пажа ај ќе пливам и ко ме фркна у глава, што ако дур сум у вода пукне. Искачај одма суши се…

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    259.530
    Не, не е исто како да си испотен, наеднаш осеќаш вода.
    Премногу паничете.
    Нема да се породите без да знаете секако. И не ви требаат инекции за зреење на бели дробови, ако немате индикации.
    Нема зошто вие да спомнувате на докторите.
    Плус заради страв да си барате.
    Опуштете се, кај и да е ќе ве читаме како во 40 недела, едвај чекајќи да се олеснете.
    Само без паника.

На Eli23, Rtulka, MilaSs12 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Minatiot ponedelnik bev na kontrola koga slusnav srceva akcija, Dr togas rece deka sum 6+2, a spored posledna menstruacija kako sto zamisluvav jas bese 7ma nedela. Kako i da e, shto vikas ne e nekoja golema razlika.
    Mnogu se vozbudiv i bev presrekna. Se nadevam se ke prodolzi da se razviva vo normala kako do sega. :l:

На Rtulka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.748
    Допаѓања:
    77.096
    Може и не е корона... нас на тие брзите сама им правев дома, сите ни беа позитивни кога бевме со корона (кој беше тогаш со почетни симптоми, кој 3,4 дена од симптоми тестовите жар линии имаа за секунда).
    Сега пред една недела беа двајцата катастрофа (големиот со бронхопнеумоничен наод, малава температура 5 дена), мене ме здрма малку со температура и омалаксаност, а маж ми еве го дома од денес со болки низ тело, главоболка, температура, кашлица, корона тестови негативни на сите... Има зезнати вируси секаде периодов изгледа, а полоши и од короната :( Со помин што и да е :hug:

10. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    :inlove::inlove::inlove:

На pikachu2 и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.145
    Шо убаво! :l:
    Вака од симптоми какви имаш? Или рече нешто различно не се осеќаш...
    Гадење повраќање умор? Во мешето осеќаш вибрации, како истегнувања? :)

12. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Ne se gadam mnogu, ama i nemozam se da jadam, suvomesno da ne vidam, meso, ribi nemozam da pomislam. Dva-tri pati imam povrateno do sega, na sabajle.Apetit imam mnogu i najubavi mi se testeninite. Umor osekam da, go imam od sam pocetok, gradite ne se pipkaat, osetlivi i oteceni, vo stomakov da osejkam kako vibracii ponekogas i grcevi sto se izretcija od pocetokot. :)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Во болницата два бриса ми зедоа, еден за брз, еден за пцр. За 1-2 часа стаса и пцр, позитивен беше.
    Многу ме тресе:(, а бдеам и над малото и нејзе ја ладам, татко и да не и се доближува, он барем здрав да остане за да ги пази другиве:(

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    361
    Како се справувате со грчеви? Мене ни магнезиум не ми помага.. Ме фаќаат прејаки грчеви во нозете само, највеќе десната нога ми се грчи и тоа насабајле кога ќе отворам очи и се мрднам веднаш ми се грчи.. болката е страшна, ко мускулот да ми се распаѓа внатре :drunk::( Ни киселините ни еден ден не ме поштедуваат, не се заспива со нив.. мора да одам да се исповратам за да ми олесни од киселина..
    Едвај чекам да се олеснам (fingers)

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Јас мислам дека сега кога синко беше болен го пројдов по 3 пат, ама не сум сигурна. Мислам дека ќе биде добро, само смирено. Нека поминат 10 дена па ќе одиш кај матичен. Гушкам сите комплет :l:

16. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.346
    Допаѓања:
    15.646
    @nikolovskaaa1 колкава доза магнезиум внесуваш? Јас со првата бременост ги земав магнезиум директ еднаш на ден и грчеви ме убиваа посебно на спиење. Сега пијам 2 х дневно од 400 мг и да не се подречам еве 34 недела терам без грчеви.

@Bibi_23 ме изнасмеа со пливањето и водењакот. Ама тоа е кога не сме искусиле. Мене ко ми пукна водењакот имав како чешма меѓу нозе, течеше нон стоп и тоа од убаво течеше се додека не ме породија, а ме породија после 12 часа скоро. Така да и да пукне на пливање ко ќе излезеш ќе осетиш :)

Инаку седев на клупи позади зграда и сега ме боли половина, а мене ме маваат флешови дека ќе раѓам. На контрола сум во среда, ако издржам психички до тогаш да видам што ќе каже добро е. Се мислам дека а нешто ме заболе, ме мрдне дека готово ќе раѓам, а рано е пустото

На Bibi_23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    361

2x400 зимам и јас ама ко да нема некој ефект..

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Нормално можеш да зголемиш на 3x400 ама бидејќи си пред пораѓај консултирај се со лекар дали смееш.

19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.810
    И јас прележав почеток на 5ти, не се сеќавам која недела беше. Многу лошо поминав, среќа само 3 дена траеше. Парацетамол пиев само кога качував темп. И мноогу витамини. Јади многу домашни супи и салати, јогурт. Ако ти се лоши како мене јади ептен по малку ама почесто. Не грижи се мајка бебе ќе биде добро. На контрола јас бев дури после една недела. Максимален одмор си дај и пробај да опуштиш психа. Со лесно :hug:

20. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Jas bev vo petti mesec bolna od korona(pazi...doma mi dojdoja taka koronosani znaejkji deka sum bremena)prviot den me patosira ne mozhev od krevet da mrdnam.Vtoriot I tretiot den omalaksanost,kashlanje I nos zatnat.Po preporaka od ginekolog mi dozvoli paracetamol,I akva maris sprej za nos...temperatura kachiv do 38.5...ispitav krv I d-dimeri sve beshe vo red....se nadevam I kaj tebe kje bide sve vo red.