Овие два дена бев на мекици и седев на стол. Многу ми беше мисла. Бидејќи ми беше 43мм цервикс, се надевам немам мн за грижење. Од утре под.45.степени.
Јас бев во 8ма недела. Течности, витамини, ако советува доктор антибиотик и чувај силата. Овде даваат вит Д, вит Ц, електролити и пробиотик, за високо Црп антибиотик. Дозволен ми беше Амоксиклав, па Панцев. И Аспирин даваат превентивно. Со лесно. Не се секирај, ќе пројде. Како бе така? Не, не. Се напикало бебето со глава во канал, директ над цервикс и притиска да го скрати.
Убав ти е. Чек сеа не би требало то од одма магично да се скрати. Сигурно подолго време треба така да се практикува, за да се скрати. А и кога почнува да се крсти, минимално постепено оди, така што со чување може да се дочува. Отсега легната ќе си, без гајле.
А колку е целосна должина, 50? Која недела си? Од седење се скратува ама има тука болки кои те тераат да одиш на доктор.
Majki malku smirete se, beblacive ne treba da gi voznemiruvame Site ste vo pravo, no sporedbata na drzavi e iritiracka. Znaeme sto e nasata drzava i germanija.Kolku se zema plata za patoloska i za boleduvanje na dete do 3 godini? Kolku e regularno porodilnoto i plus so izbor na namalena plata?Dali decata posle uciliste vo 1 oddelenie vo 11h na 6 godini treba sami da doagaat doma bidejki vo mk vo site ucilista po gradovite nema prestoj, pa treba babi da angazirate ili da ne odite na rabota, bidejki zeni za cuvanje se kolku skoro edna plata? Dali mora da se odi na privatno bidejki mora vrski da se fakaat po bolnici?Dali starite so invalidited vi vikaat dojdete zemete su gi bez postavena dijagnoza pa trcajki po lekari go koristite cel odmor i molite za boleduvanje bidejki nema kaj da se nosat? Kolkava e plata pred se, bidejki ima supermarketi poeftini id tuka,a za odmor isto plakame vie so nasa godisna plata koja e mesecna za vas… Ne pravete sporedbi…. toj sto ima polesna rabota i normalna bremenost ke ide na rabota, toj sto raboti na 40 stepeni bez klima a nesmej poise od casa da krene i cekal za dete mnogu vreme, pri toa zemal krediti za ovf normalno deka nema da ide, no sigurno ako moze ke proseta niz park…. ne smee da se izleguva od granica toa e fakt i zakonski se kaznuva, no sporedba so ova vaka kaj nas i onaka e nepotrebna. Sovet od licno iskustvo za zdrstvena sostojba e drugo. Ajde batete toa i beblaci i mami da se mirni
Jas 5 min da se dvizam i dole kaj carskiot me zatega mnogu nemozam ispravena da odam, ako zemam magnezium odma pusta, od carskiot e 24 nedela sum?
Се слушнав вчера со матичната, нормално е, дури сега ќе почне да стега јако Не е рано, се спремала матката, јас цела испаничена, да пијам магнезиум и да не се грижам плус бебето нагло расне тоа прави оптороварување на маткта па се случуваат дополнителни болки. У петок у систинче ќе видиме што ќе речат
17+4 недела сум и некогаш кога легам имам некое чудно чувство во стомакот, ама краткотрајно е, како блага болка и како да ми се собира нешто во стомакот. Плус почнав да го чувствувам бебето , како меурчиња да ми пукаат внатре и да ми кркорат цревата. Се случува последните неколку дена. Кога се движам не чувствувам скоро ништо. Што може да е? Или дека расне бебето па има нешто врска. Пред недела дена бев на преглед освен ниска постела друго се е во ред. Кои се симптомите на кратење цервикс, дали почувствува нешто?
Isto I jas. 17ta nedela..osekam kako mrdanja na muskul ,navecer me naboluva stomak AMA cudno...celo vreme imam gasovi
Лани никој не ми мереше цервикс, прокрварев во 26 недела и тогаш ми измерија. Сега почнаа да ми мерат од 14 недела на мое инсистирање, на 16 ми ставија серклаж зашто беше 32 мм а и ради префходната историја.После незнам која точно недела бев,мислам дека бев 22 или 23 доживеав огромен стрес и добив грчеви во стомак долу бодежи како во вагината во цервиксот и болки меѓу нозе во карлица во вагина, на ургентен ми измерија 20мм цервикс, 2-3 дена имав болки и стегања на стомак па се смирија.После кога бев на контрола во Систина др.Димчев ми кажа дека должината демек зависи како ја мерат ако притиска повеќе со сондата ке измери пократок цервикс демек се собираат мускулите и баш ми објаснуваше на ехото,вика еве ако те притиснам мерам 20 мм ако мерам лабаво е 30 мм.Утре сум на контрола кај него па ке видиме.И постелка ниска имам и јас, на последен преглед беше превиа,преку грлото,ми рекоадо 28 недела може да секачи нагоре, јас сум 28 недела денес па ке видам утре каква е состојбата.Примам терапија и мирувам тоа е,нема друго.Барај да ти мерат цервикс почесто на секој преглед и ако се крати стави серклаж.Ке биде ок
Колку дена унапред се јавуваш за да закажеш кај Димчев? Во втората половина на јули треба да правам втор скрининг па да знам колку време унапред да се јавам за да закажам.
Јас минатиот понеделник закажав за утре, не планирав да идам пак, ама излегоа некои работи и да видам што ќе ми каже . Значи 2 недели порано ама гледај да се јавиш во петок зашто тогаш пушта термини.
Јас па немав симптоми, Димчев случајно ми измери на втор скрининг и испадна дека 10мм ми е грлото без да осетам.
Синоќа никако не ми се симнуваше тт под 39,парацетамолот не делуваше. Денеска малку подобро, иако пак е над 38. Се плашам од сега вечерта што ќе донесе. И малово никако не спушта под 39, како зомби сум. Не ми дадоа никаква терапија, само парацетамол по потреба. Од паника и страв нарачав едно апаратче за сама дома да можам да ги слушам откуцаите на срцето на бебето
Туширајте се често со млака вода и пијте многу многу течности вода, цедени сокови, супи, чаеви и јогурт. Уште денес вака ќе ти биде и од утре ќе попушта, секој ден се подобри ќе сте.