Никој не вика дека немаат право на одмор, ама 100% од пациентите не им се трудници а барем со трудниците што се при крај може малце по коректен однос да имаат. Не раѓаме секоја година по еднаш, ова ти се случува еднаш, двапати, трипати во животот
Здраво,денес бев на контрола за резултати од крвна слика и мокрача да ми ги види матичниот и шлог ме акна,железото хаос,анемична сум што исто ми беше случај и во првата бременост пиев некои апчиња во пар со витамин Ц ама никакво подобрување немаше,вторава бременост пак проблем ми е железото,другото е во ред.. Ми ги препиша овие ампули и овие капсули,дали има некоја од вас искуство со истите? Највеќе ме испаничи и ме исплаши што ми кажа дека од анемичност се јавувале и аномалии кај плодот.. Би сакала да слушнам ваши искуства бидејќи нема да бидам мирна до следен преглед. Од задутре ја почнувам 12 недела..
Затоа и те прашав. И јас сум исто ко тебе 33+4, е сега мене ми е 2 бременост и здравје боже заради Х причини ќе бидам со царски па ми рече докторот во систина дека последните брисеви не ни ни требаат. Како што те советуваа оди кај замената и направи си ги. После тоа ако сакаш можеш да си одиш кај докторот што ќе го одбереш за пораѓај на еден преглед и тој ќе ти даде насоки што и како и од кога ќе почнеш на ЦТГ. Јас лично решив последните 2 прегледа да ги направам во систина едно зошто минатиот пат само што прележав корона и сакав некој саглам да ме видо на ехо, друго малце од малце да го упатам во мојата бременост зошто они си внесуваат податоци електорнски а матичнава моја барем само бута листови во картонот за она да биде покриена. Тогаш ми рече мене од 35 недела на ЦТГ, ама мене ми изгледа рано некако. Како и да е утре сум пак на контрола таму па ќе препрашам и ако те интересира уште нешто слободно пиши ми
Јас вчера бев демек за цтг ама ми кажа од другата недела ќе почнуваме со цтг тогаш ќе сум 39та недела, вчера само ме прегледа бидeјќи претходната недела беа на одмор и да виде до кај сме и што сме на да пропушти нешто. На мене ми кажа сестрата дека ќе одат на одмор и си знаев порано, ми рeче во случај ако добијам болки да одам веднаш во болница.
Тогаш најубаво во Систина да си ги направиш брисевите и да си тераш со прегледи кај докторот што ќе те пораѓа, таму ќе ти објаснат се.Ако си со договорен царски не ти ни требаат брисевите.
Мене тотхемата ми предизвика алергија искрено оваа бременост бутам сокови од цвекло и морков, салати од истото и плус мед со семе од коприва да не дојдам пак да треба да примам терапија за железо
Прави си цвекло салата и пиј какао. Јас не бев анемична ама ми беше слаба крвта и тоа си правев секој ден и ми се подобри крвта. Сега само какао пијам, цвеклото не го можам повеќе.
Многу рано ти почнала анемичноста. Мене после 20та недела почна хемоглобинот да ми се намалува по малку, малку ми е под граница не е страшно. Немам искуство со другиве ама ампуливе се многу гадни. Мене сидерал форте ми го крена железото од 14 на 34 само со една кутија(20 има внатре).
Za tie sto ste na porodilno.. Dali na listot sto vi go dadoja za na rabota pisuva do koj datum? Denes mi pravat problem trebalo da pisuva od I do koga neli e 270 denovi a kaj mene pisuva samo Od koga e I so otpusnata lista koga ke se porodam ke mi napravele dokument Nov so Do koga datum. Na rabota mi baraat takov dokument a ne sum seuste porodena navodno imale problem so inspekcii a ginekologot ne mi dava takov dokument dodeka ne se porodam
Матичниот ми е срцка и многу сум задоволна од него. Ама сестрите добро си ги опишала. Не ги можам ни јас.
И мене ми дадоа потврда кај што стои од кој датум почнува и ми рекоа тоа е само за евиденција, валиден документ со сите детали ќе ми дадат кога ќе однесам отпусно писмо кај матичен лекар.
Јас од кога знам за себе имам проблем со анемичност,исто и сестра ми и мајка ми,некои викаат дека е наследно колку е точно незнам... И со првата бременост ми беше вака и ништо не помогна,среќа се беше во ред,а сега ќе правам што ќе правам морам да го кренам..
Тотхемата се многу јаки, ќе ти ја сјачаат крвта. Само што се грозни за пиење, а може да прават и запек. Јас сум цел живот анемична сум ги пиела тотхема и стварно ми го кренале и железото и хемоглобинот ама многу мака имав за во тоалет и ги баталив.
Фала ти многу за одговорот така и ќе направам, ќе закажам за брисеви кај замената и после ќе идам на преглед во Систина, си викам во 35 недела да закажам и таму и таму па ќе видиме.. Сакав да те прашам кој доктор ќе те породува, јас се мислев меѓу Димчев и Корнелија, кај Димчев бев на неколку прегледи па на последниот ми рече ако сакаш јас ќе те породам а за Корнелија сегде читам позитивни коментари, верувам дека и двајцата се супер.
А да и це Секој ден сок од цвекло, морков, јаболко, лимон. Какао ставам во чија и плус вака си пијам. Сабајле и вечер по една лажица семе од коприва со мед. Плус земам вит. Ц 1000 и Суплементи Железо од 30мг на ден. И после скоро месец дена уште анемична, железо малку се поместило, дошло до 6ка, Хемоглобин 10.5 Волумените сите намалени нормално... Незнам веќе што повеќе од ова. Затоа почни со време и со суплементи железо и плус со исхрана иначе нема начин.
Мене хеферол ми даде и премама дуо, најмногу имале железо од пренаталните. Зедов и Ц витамин од 1000 за со хеферолот. Побарав нешто појако за констипација, не смеел да ми препиша, да не ме фатат напони и контракции. Се мислам порталак да земам на своја рака, нели и на бебиња го даваат?