Бременоста трае во просек од 40 недели (нормално помеѓу 38 и 42 недели). Прераното породување е кога бебето е родено пред 37 недели. Оттука, бебе родено на 36 недели и 6 дена би се сметало за прерано родено бебе. 36ta nedela gi stavaat den dva vo inkubator.. Zavisi moze i povekje od 37ma nedela nema potreba od inkubator
И мене ми рече мајка ми девојчињата и ја зимале “лепотата” на мајката Леле колку ме изнасмеа тогаш А исто и јас се осеќав поубаво, косата никогаш поубава, е лицето ми се напраи дамки а со синко пеги. Ама си добивав комплименти постојано А и со минус кг се вратив од болница и радоста е дупла И не се поправив премногу +7кг, со синко 15,16 Гледам и убаво ми е “собран” стомакот помал ми е од претходно, дали има врска цезареата како е направена, со синко дур останав трудна ми викаа кој месец си и грдо се осеќав @Jana06 и @kristina.k вие девојчиња чекавте ?
Vo toj period mu se razvivaat posledni belite drobovi I bidejki neznaat I tie dali terminot ke e na toj datum kako na primer kaj mene mi bese vcera termin mozi e napraena greska posle nekolku denovi e zacnato zatoa 1 nedela cela ko ke vlezis vo 9 ti e bezbedno.
Грешка си. На другарка е 36+1 и е предвремено родено. Така е заведено. Кога зборев со докторката за матични и кога се јави да ми закаже состанок, на прашање која недела сум, кажа веќе е терминско бебето, 37ма е. Не. 37+ е безбедна. Во 36та може да има потреба од инкубатор и кислород. Не е исто. Ама не се термински. Ни двете. Затоа има кислород инкубатор торпло креветче итн. Можеби и ке нема потреба од ништо, ама ке е на набљудување.
Машко носам, и за првата бременост и сега катастрофа сум во лицето. По нафрлано лице не сум имала никогаш
А дали ако бебето си е наместено со главчето надоле и стомакот е доле, значи нема да тераш до термин или нема врска тоа?
Не е исто бебе во 30+, 33+ и 36+. Според развојот секое од нив побарува посебен третман и нега. Големи се шансите дека во 36+ ќе биде се во ред и нема потреба од инкубатор, но сепак медицински се сметаат за прематурчиња.
Стомакот во скут ми беше, две раце рамни можев да ставам од кај 7ми Многу доле ми беше стомакот и со глава доле бебе, активна турбо бев и терав до 40+ Така да нема врска...
Мене тоа ме плаши дека доле некако ми е стомаков. А искрено не сакам 36,37 да се породам би сакала 39,40..
Не мора да значи. Со првото бебе, си беше наместено надолу и тоа подолго време. Стомакот спуштен ептен, а се породив во 38+5. 9 дена пред пресметан термин. Запишана сум како породена во 38ма недела. Јас мислев 39та ќе пишат, дека за 2 дена, ама јок. Под 37ма недела се сметаа предтермински бебиња, а сите кои се под 36та родени се предвремено родени или прематурчиња. Иако по дефиниција се сметаат прематурчиња сите родени под 37ма. Така пишува и на нет. Ама нели има разлика бебе родено 36+ и бебе родено 33+?
Да, само тоа од 33 ке е подолго во инкубатор и ке им повеќе проблеми од тоа во 36та. 1 ден во стомк значи многу за недела да не збориме.