Еве ти инфо од прва рака. Зависи како ќе се пораѓаш. Јас бев царски вода нема пиење од 12h вечерта до завршување на операцијата. После тоа ќе ти донесе сестрата со цевче да пиеш. Од кога ќе влезеш во соба можеш да пиеш и сок и вода и што сакаш. Нас тука во соба торба ни немаат изгубено ама мораш да ги молиш за се нешто. Може да ти носат што сакаш и ги качуваат редовно тие работи не се чека многу. Ако ти треба друго инфо пиши ми.
Девојки каков вкус има грчки јогурт дал е киселкаст или има благ вкус немам до сеа купено, јас пијам по кисел јогурт најчесто јока и бучен само тие ми кисели сеа прочитав дека грчкиот јогурт е богат со протеини ама ме интересира што вкус има.
Mamickii ve pozdravuvam sitee dodeka pram prvo ctg awww kolku ubavo custvo e… konecno se resiv da se poroda kaj dr Jane vo Remedika i sega vo momentot prajme prvite podgotovkii lelee kolku su vozbudena i si rekov cekii da gi pozdravuca drugarkitee sto se so mene od pocetok ❤️
Последниот пораѓај јас со флашата вода во сала влегов, за спонтано оти се спремав и во ходникот пиев цело време. Кога рекоа итен царски ми ја зедоа одма. Денес ја завршив 16тата недела и од утре 16+0. Мерките на бебуш беа таман, наредна средба после 4 недели, за втор скрининг.
Фала ти значи нема да го сакам можи ќе купам еднаш колку за проба ама тешко дека ќе ми е убав ептем се грозам од млечни работи дека благо млеко не пијам.
Значи мука со физички болки немам, али затоа стрес, нервоза, вознемиреност ми се редовни гости. Уф ќе си пукна од нервоза. Се сликав за пасош, божем со врски, божем за 1 недела ќе беше готово, абер нема. Не се нервирам за друго, одморот на моиве ќе им го расипам. Нервози.
Јас не сум се уште под стрес затоа што не знам што да очекувам ама затоа ме фаќа паника да не им се попкакам на пораѓај знам дека звучи глупаво ама цело време таа мисла ми доаѓа башка што се плашам од клизма има ли друго чаре без неа да се помине?
Фала ти премногу гушкајте се со бебуш сега и со лесно да ти помине период на адаптација. Мојот е наместен за природно и така сум во план да го раѓам ако не се случи сплет околности за царски. Јас без вода не можам така да ќе се изнапијам убаво пред па и после ќе кукам и молам за вода
Многу сум нервозна последните 2-3 недели, не знам до кој степен се хормоните, а до кој степен е „рационално“ нервирање, хахаха Страв ми е дека бебенцето ќе ми е нервно зошто го преплавувам со кортизол и адреналин и сигурно уште нешто
Devojki aj sega da ve prasam nesto. Pred 2 godini imam secenje na septum i sega na pregked dr Jane mo rece deka so takva diagnoza tesko deka ke mozam da se porodam spontano. Sto bi bilo ova sega?
Лелеееее јас сум наредна недела на контрола ќе бидам точно 35та Последниот пат кога бев ,пред месец дена ,докторката ми рече наредна контрола ќе правиме муабет за пораѓај , некако многу брзо ми дојде како да не сум спремна Значи има шанси и со цтг да се почне
Денес го прашав и докторот дали матката е целосно заздравена од последниот царски, за да одам на спонтан пораѓај овој пат. Рече дека плацентата е скроз доле, дека сега како што е не е изводливо спонтан пораѓај, мора царски. Ама како матката ќе се шири и расте, може да се помести и да се ослободи просторот за спонтано да биде изводливо. Прв пат слушам искрено, досега не ми спомнале во другите бремености. Дали е нормално за оваа фаза од бременост, цела 16та недела, таа поставеност, или е поретко па да се надеваме да се помести
Не е иста, слична е. Проѕирна врата имам. Имам програм од 1 час и 1час и 20 мин, најчесто ги користам. Едното беше со сликичка маица, др мислам со пердуф.
Да, нормално е, може лесно да се качи скроз горе. Јас бев иста, лежев и се качи. Незнам дали се качи од лежењето или само по себе, ама ете, јас си го поврзав. Понатака ќе следите.
И мене мислам во иста недела ми кажаа дека постелката е ниска, скроз доле не ама ниска. Исто ми кажа докторката дека како расне бебето ке се качи сама.