Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Само со прашок, некој што пишува сензитив. Јас перев со Персил сензитив. Нормално, прашакче ќе ставиш многу малку, испери ги на бебешки програм ако имаш, со повеќе плакнење. До ден денес перам само на 60 степени, и пеглам обавезно, мислам доволно е.

Стерилизаторот ти е непотребен, барем за почеток, надевај се бебето да цица за да немаш потреба од цуцли и шишиња. Ако не дај боже мора да го храниш на шише, тогаш размислувај за стерилизатор.

На цтг се мерат само контракции и отчукувања на срце кај бебето, Плодова вода и постелка се гледа на ехо, а јас барем ехо правев само кај матичниот, во Чаир само цтг. Ехо во Чаир ми направија само дента кога ме примија за породување.

На SpangeBob и espana им се допаѓа ова.
  2. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @Kitten , благодарам, ама се мислев дека нови алиштиња да ги ставам на 30, 40 степени....Во врска со стерилизатор знам дека би бил потребен ако не дојам, ама гледам некои купуваат некои стерилизираат со превриена купена вода,тоа ме буни...а за цтг знам за што е, по секое цтг ме гледа да ехо гинекологов, ама тоа што него го интересира :) а јас си чекав дека ќе добијам слика :) :) :)

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Нека не те буни, секој според џебот ;)
    Не е грешка и да стерилизираш во вода. Стерилизаторот е нов изум, па кој може да си го дозволи и да не се замара со вриење, супер. Мада според мене е непотребен, ќе се користи многу краток период, исто како и многу други работи од бебешка опрема, без која се може. Но сепак нели компаниите за бебешки и детски работи нема да профитираат ако не измислуваат постојано нови и нови работи баш поради тоа што родителите се спремни се да купат за своите децата. Но после некое време сфаќаш дека за доста работи само си фрлил пари :)

На SpangeBob, bella.s, PUPICA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nekolku pati pisuvav moe iskustvo za perenjeto.Na bebco gi peram posebno,najzadovolna sum od bebeskiot duel,prasok i omeknuvac.Probav I persil I chicco ama na duelot mu nema zamena.Skoro se peram na 40,tolku u princip vika I na deklaraciite a ko ke vidis sosema e dovolno oti alistata obleci sobleci posle edno dve nosenja,ne deka se isprljani,nema od sto,tuku cisto od keif demek aj nesto drugo,novo da mu se oblece :) Sto se odnesuva do sterilizator,mene ako me prasas,ziva glupost,nepotreben trosok I zafakjanje mesto.Jas imam od chicco (50 evra),mi go podarija.Bas denes planiram da go spakuvam.Od prv den sme so sisinja I cucli,deka na AD.Sterilizirav vo pocetokot,procesot trae desetina minuti.I ko ke vidis cuclata padni stani na sekoi pet min,sisinjata isto.Ne deka nemam vreme,majka neli nema da spie za da zavrsi se za bebeto,ama apsolutno nema logika na sekoi pet minuti da se sterilizira.Od druga strana,tamu vika steriliziranoto trae 8 casa,kako ne be,non stop pagjaat...Od vreme na vreme po starinski,u vriena voda na sporet I fala prijatno,kako za cuclite,taka I za sisinjata I nekoi plasticni,silikonski igracki,glodalki I slicno.Suma sumarum,moe iskustvo I sovet,odlukata na kraj e tvoja :);)

На SpangeBob, Kitten и espana им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @PUPICA, јас од кога пиша ти за Дуел прашак, веднаш прифатив,бидејќи имаш искуство,и тоа за на 40да се перат исто размислувам како тебе, се мислам дали тетра пелените сега нови да ги вријам дека белички?За стерилизатор ,во право си @Kitten ,се измислуваат компанииве, штом и двете имате исто мислење за стерилизатор,засега не купувам.Ви благодарам мнооогу.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ауу не! За цуцли лажалки и глодалки па ич не се замарам! :) Ставам само под врела вода и толку!
    Јас мислев стерилизација само на шишиња ради млекото, нели, бидејќи се расипува. Ама за паѓањето на земја мој став е, нормално да се измие, но да не се претерува со стерилизација, сепак имунитетот на бебето мора да јача и од такви бактерии. Што да и правам сега да речеме кога лази и ми го дига тепихот да види што има под него :D

На PUPICA, espana, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.691
    Допаѓања:
    76.972
    Dobro utro i od mene, vekje e dobar den skoro ama jas sega stanav zatoa sto nokjeska vampir izigravav :D Bebus seuste uziva, mrda ama aber nema za izlaganje, cekaj cekaj nisto, jas mislam 1vi April kje iznenadi :D Samo sto stanav kicma me boli, abe edvaj stojam, ama koga kje si sednam ne me boli... Vikam ajde valjda e nekoj znak ova deka kaj i da e kje iskaca :D

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Девојчиња, едно кратко прашање: Дали некоја од вас пие/ пиела Аспирин протект 100? Ми препиша од минатата недела да пијам, знам дека е за циркулација/ретчење на крв, ама тоа лаички. Искуство? Знаење?

9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    I mene mi se slucuvase kako tebe negde od 24-ta.So ogled na toa deka so prvata bremenost imav spontan vo 19-ta nedela,maticniot me prakjase na million ispituvanja I za najmal grc,cudno cuvstvo vo stomak,matka I slicno.Pravev EMG na matka(se proveruva tonus,zrelost I sto uste ne) koe e indikator za iks mozni situacii.Ako sakas da si bides raat,prasaj maticniot da ti dade upat za takvo ispituvanje.Se pravi na Institut za fiziologija,kako CTG,trae desetina minuti,plativ nekoi 50 den participacija.Ako se odlucis za ova,nemoj nikako da se resisi privatno,cinese mislam 8.000 den.Na Institutot ja imaat ista aparatura,strucni lekari.Zskazav so Moj termin,od denes za utre.

10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    A имаше некој проблем за Аспирин,или онака ти препиша?И јас пиев, се што ќе ми каже др.пијам , му верувам дека тоа е најдобро за мене :)

11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    I jas go piev.Ne prasuvaj mnogu,pij si go stom ti go prepisale.Kjuti si i svirkaj si,nekogas sto poveke znaes,tolku ne cini ;)Go piev mislam ednas dvapati nedelno...I osteocare piev,piev trista cuda :D;) I jas se cudev I prasuvav ama eden den si rekov,kako kazal taka.P.S.Imav golema doverba vo maticniot(Stamboliev)

Последна измена: 27 март 2015
    На awl и Kiflicka05 им се допаѓа ова.
  12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    И јас не спиев од 3.00 до 7.00гледав во зидовиве :) инаку и јас станав ме заболе лев јајник, се најадов па ме заболе стомак и легнав ,како прасе ,најади се ,легни :)...Богами на твојот бебуш не му се излегува....

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Немам никаков проблем, само ми рече по еден аспирин на ден да пиеш. И јас пијам се што ќе ми препише, баш и верувам, ама да си проверам со други паталци :) се разбираме

Како поминува време сфаќам дека колку помалку знаеш- толку подобро ама таква сум, мајка ми ми вика не може ти гинеколог да си, таа знае што е најдобро и толку. И во право е.

14. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ти благодарам за информациите. За сега нема простор за паника, вели докторот. И јас имав спонтан во 5та недела. Причината беше кламидија. Но, тоа редовно го проверував. Вели дека треба да одмарам повеќе. И забележав, откако почнав да мислам повеќе на стомачето отколку на смукалката, крпата, градината и тавата подобро ми е. Таков институт претпоставувам има само во Скопје... Јас не сум од таму. И си велам веќе 33та недела, ќе биде се во ред. Ниедно ЦТГ до сега не покажа контракции откако земам магнезиум 375гр. Па, оптимист сум се да биде во ред до крај. Тоа на сите им го посакувам, од срце!

На Ivanushkaa, espana, PUPICA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Mamicki prvo da ve pozdravam i cestitam .....sakam da ve prasam neshto pa koj bi mozel da mi odgovori se raboti za mojata sestra koja e 2 meseci bremena e sega mnogu osekja gadenja so prvata bremenost nemase nikakvi gadenja se bese ok no so vtorava mnogu i se gadi i jade pomalku e sega dali smee da se napie nesto protiv gadenja dali nekoja ima pominato niz ova vo 2 mesec? vi blagodaram mnogu odnapred i imajte lesna bremenost a ushte polesen poragaj :)

16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Гадење е составен дел од бременоста посебно на почеток, кај некои трудници.Јас поминав низ тоа, ми се лошеше, гадеше, едвај залак јадев.Докторот ми дафе витамин Б6, од него подобро ми доаѓаше.

17. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    fala mnogu shto mi odgovorivte
    fala mnogu za odgovorot ona vika deka tesko i doaga od zeludnikot i i doaga toa gadenje .....zatoa i e cudno koga nemas pominato niz toa a isto i jas nemav nikakvi gadenja se bese ok zatoa i prasuvam ,no sepak fala mnogu :)

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.691
    Допаѓања:
    76.972
    Kako sto vika @espana neka proba so b6. No sepak nemora da znaci deka sekoja bremenost e ista, ovde ima zenicki koi do sam kraj im se losi... No obicno do kaj 3ti mesec traat tie gadenja, kaj mene najloso bese do 3ti mesec, ponataka cat pat mi se slosuvase :)

19. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Denes slabo ve ima..
    Ja se osekjam ko balon pocnuva bas da mi smeta stomakov ko topce sum.
    Inaku denovive i nemam nesto kontrakcii normalno li e?? Bebce si go osekjam periodicno si mrda ama povekjwto e mirnicko

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.691
    Допаѓања:
    76.972
    Koja nedela si? Kako mislis dali e normalno da nemas :D jas do sega ne sum imala kontrakcii 39ta nedela sum t.e vekje i 40 ja pocnuvam :D