Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мешиња кога ќе ви падне нешто на под се наведнувате да го земете и како или си правите кост бенефит анализа колку стварно ви го треба тоа? Стварно имам чувство дека го прецвикувам бебушко при наведнување...

На Rtulka, pikachu2 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Кога читам за јадењево и тука и во темана за мени, се ми се пријадува.
    Утрово го оставив мали во градинка и на враќање купив паштета (не памтам кога последен пат сум јадела), ајвар, саламче и триста други глупости. После влегов во силбо и купив тазе печени пекарски кифли. Кига стигнав дома не знаев што да јадам. Сепак се одлучив кифлите со хумус, домат и саламчето да ги каснам. Да го избалансирам оброкот :D. Паштетата и ајварот останаа за друг ден.
    За ручек мајка донесе гулаш, па спремив и едно пире. Ама искрено зелка салатата со масло од семка од тиква, балсамико ми направи многу повеќе ќејф од ручекот. Додуша за среќа откако сум бремена организмот повеќе ми бара овошје/зеленчук. А маслото од семка од тиква ми е откритие. Ама само за зелка салата, за другите малсиново поубаво ми легнува.
    Спомнавте модар патлиџан - ми се пријаде домашно малиџано со павлака, оревче.
    А и тоа буритото што го спомнавте ми потекоа лиги. Уште да можев да јадам. Каснувам и после 10тиот залак веќе ми е тешко :( и после пола саат пак сум гладна. Еве сега пак ми се јаде:worried:. Ќе станам сега сончоглед ќе земам да грицкам.

На mal.ecka, Rtulka, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.138
    Допаѓања:
    6.722
    Јас се ведам одма ама заборавам дека сум бремена и кога треба да се исправам малку тешко оди и тогаш ми текнува (facepalm)

Да ве прашам што точно е плацента превиа? Денес на прегледот ми потврдија дека плацентата ми е ниско и на предна страна и ако така остане ќе мора царски. Некој искуство со ова? И дали оваа појава се вика плацента превиа или јас ги збркав поимите

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    15.509
    Зависи колку ми треба и дали има некој во близина :)
    Ако сум сама а стварно ми треба е тогаш правам гимнастики зошто сум огрооомна во стомак

5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    8.562
    Јас со терминов шашма сум, веќе и сама не знам кога ми е термин :lol:
    Терминот со тебе ми беше според доцна овулација и мерки, сега 2 дена порано ми го рачуна матичниот по мерки а по циклус една недела порано. Цела сум збунка хаха

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Клекнував или
    Плацента превиа е кога плацентата го покрива отворот на матката делумно или целосно.

7. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    8.562
    Јас се наведнувам :)

8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    А мене 3 пати ми се смени ама си го рачунам според менструација како што ми излезе 7 Август.
    Минатиот преглед 3 Август ми беше, сега одам 8 Август. Тоа е ваљда како напредува бебето. Јас сега си сметам 36+2 дека сум како што ми беше последна менструација.

9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    8.562
    Јас не рачунам по циклус зошто ептен и по тестот кога правев, првиот ми беше негативен на ден доцнење после и по скроз првиот преглед кај матичниот поназад ми беше 9 дена, а сега рачуна термин најкасно 7 дена после циклус. Така да 1 недела напред, назад не менува многу.
    По циклус 37+4, по овулација 36+4 сум.
    Јас вториов си го рачунам зошто ептен цело време е поназад толку.

10. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Е стварно е комплицирано ова сметањево:?:

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    8.562
    До кај 5ти август краен термин, тоа само ќе си излезе кога ќе посака:rofl:

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Ако плацентата е ниско и го допира цервискот, тогаш е плацента превиа. Која недела си? Со тоа што плацентата може да мигрира и да не биде веќе превиа, ама тоа околу втор триместар отприлика или почеток на трет. Ако си во поодмината бременост, тоа е тоа. Најдобар избор е царски во овој случај.

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И моево ми ја здроби бешиката, карлично е и таман за скокање наместено :D

Ехее :D Најчесто по детево се наведнувам, едно 100 пати на ден.

@fana Запржувам пилешко месо претходно сварено и исцепкано на конци скоро, малку кромидче, пиперка и патлиџан да се направи како сос. Во тортиља додека е врела ставам рендан чедар да се стопи,па месото, па црвена зелка, кисели краставички и на крај јогурт дресинг (еден во стаклено шише), мислам дека тоа беше, а и зависи што имам дома.

На Rtulka, Misskirova, Iris-1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.935
    Па нели ти закажаа царски за 38 недела,мене ми рекоа дека ако истерам до крај во 37 ке ми го извадат серклажот а во 38 ке ми закажат царски рез.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    Јас денеска го поминав првиот скрининг. Др. Христијан Трпчевски го правеше др. Таше него му препушти. И сум задоволна најважно се е добро сите мерки на бебето се добри не ми кажуваа детално само неколку пати кажа дека се е добро да не се грижеме. Го видовме и на 4д ехо. :inlove:
    Не испрати да правиме приска така и беше напишано на минатиот извештај.
    Резултатот е следниот:
    age risk 1:919
    biochemical T21 risk 1:5516
    combined trisomy 21 risk <1:10 000
    trisomy 13/18 + NT < 1:10 000
    Одам со резултатите сега др Таше беше внатре и кога почна да зборува срцето ми застана. Иако се е добро тој почна да раскажува неубави случки за пациентки што не сакале да направат нифти тест а приска тестот бил добар и раѓале деца со аномалии.
    Па дури некоја пациентка го тужела бидејќи не и кажал за тој тест и родила бебе со даунов.
    Вика јас ти кажувам а твое е дали ќе го направиш. Да така е ама тој ми направи таков црн филм в глава што јас нема да спијам мирно дури не го направам. Знам дека се ќе биде добро не мислам негативно мерките се добри ама однесувањето 0. Требаше да каже да не правам приска туку одма нифти да ми предложеше.
    За вас ова океј однесување е |(
    Се разочарав од нив а бев толку среќна си го видов бебуш одблиску се криеше со рачињата:sun:

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Здраво на сите. Не сум сигурна кај треба да го поставам прашањето, но трудници се тука па мислам ќе добијам најточен одговор.
    По календар ми покажува бременост 4+3, денес правев BHCG само што добив резултат 686. Дали вредноста е добра за неделата?:whew:

На Rtulka, Perla*, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.094
    Тој човек е толку арогантен, нападен, груб, што допирна точка со докторска етика нема.
    Така и мене ми лапнаа за приска 4 и пол илјади, за после една докторка да ми се јави и да ми рече "види приската е во ред, ама мааалку може да е ризик, најдобро да си направиш нифти"
    Секако дека направив нифти, ама шо барав тие пари за приска да ги давам. Прво ќе ти ги земат, па после ќе ти наддаваат плус грижи.
    Ич да не правите приски, непотребно дадени пари.
    И сега со корона како им дојде, на секое тест пцр прават а 1000ка е. Јас велам ама имам сертификат за прележаност, немало врска требало пак тест. Требало, за пари да лапаат.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  18. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    15.509
    Кај мене сега гледам 4 недела била 626 bhgc.
    Е сега ако сакаш да видиш дали добро се развива за 24 часа треба да се дуплира што значи задутре во иста лабараторија да си направиш уште еднаш bhgc

На fana и Nala37 им се допаѓа ова.
  19. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Ne ne, cetvrtok ke mi e izvat serklazot i jas sakam spontano da se porodam samo doktorot sakase da vidit so histeroskopia sto mi naltaile da procenit dali moze ili ne spontano

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Ти благодарам на одговорот. Проверив на нет, дава некои други бројки, се загрижив. Ке правам задутре повторо за да бидам сигурна дека е ок.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.