Вчера сабајле правев брисеви и пап тест кај матичен. Кога си дојдов дома имав кафеав исцедок до вечерта го снема и остана темно жолт а пред тоа беше светли жолт. Значи се смени за нијанса. Исто и денеска е темно жолт а сега на бришење имав кафеав исцедок. Без мирис до сега. Утре ќе ги земам брисевите и одма ќе одам кај матичен. Ама се испаничив малку, вчера кога му се јавив на мг одма го прашав вика нормално е после брисеви ама еве втора ден. Инаку 12+5 сум.
Моево бебе стана премирно и се вадам од памет..Дали 3-4 пати ке мрдне само онака млитаво колку да ми каже тука сум и толку... Денес нешто и ме боли стомакот доле ниско десно, како да ме пресекува од време на време, исто кога одам правам 10 чекори и застанувам да одморам, мислам ке се породам. 27 ма недела сум, искрено ме фаќа страв, јадев деновиве и благо и кафиња џабе.. Дали да појдам утре до кај матичниот или нормално е вака?
Мислам дека не е ништо страшно, ко да имав вакви денови - но, за твој мир и мирна душа оди подобро ❤️
Се истуширав,пиев млеко,и скока во стомак уште,од 6 наваму не е застанато, маж ми вика паничам, мене ова многу ме плаши, се мислам дијазепам од 2 да се напијам.И да одам на болница тука е катастрофа во Куманово којзнае што ке ме испаничат,ке ме пратат ви Скопје,5 мин викам ке одам,па се премислувам.Ама многу јако клоца,ми се стресува цел стомак, па се истегнува де на една страна,де на друга,и боли,а и половина ме боли,притисокот ми е нормален само пулсот ми е качен 100 ка
А да пробаш со дијазепам и магнезиум и да си легнеш, да се смириш. Се гледа и дека си исплашена и вознемирена. Легни си да заспиеш, ако утре е исто ќе одиш на лекар.
Испи магнезиум немој дијазепам и ако имаш б6 вознемирена си ти со тоа и бебуш. Диши три секунду вдишувај, пет секунди издишувај и да отидеш на болница ќе ти се дигне коса од се околу тебе уште полошо и испиј си чајче од камилица ќе помине, сабајле на матичен ❤️
Смири се! Никако да одиш у болницава кај нас ај што ќе се изначекаш , ќе ти се понашаат и ќе те испаничат намќориве .. Верувај ми дека е нормално ова што го осеќаш исто ми беше и мене се чудев бебето дали е изморено,узнемирено секакви мисли имав и тоа траеше со саати па после со саати ја немаше .. Види до сабајле како ќе е ама верувам дека не е ништо страшно пошто истото го поминав легни смири се психички ако треба испи и дијазепам утре ако сакаш да одиш да те видат оди у ПЗУ Астола Медика топла препорака од мене.
Денес и кај мене исто, од сабајле не застана, се превртува, скока цел ден шета низ стомакот. И одеднаш го снема, после 3-4 саати почна паника да ме фаќа, му тропкам, го галам, чоколадо, кока кола - не се јавува. Бев готова на лекар да одам после сите обиди да го разбудам..и наеднаш добив млитаво "hello, тука сум" и сега еве наспано, пак ровари низ стомак
Да не пиеш дијазепам никако пошто тоа не е лек што се пие без да каже доктор, плус ако претерано мрда, има причина зошто мрда, треба да се види што е причината, а не само да се замаскира со апчиња за смирување. Оди на лекар ако ти е мисла, прво да одредат дали воопшто е претерано мрдањето или си правиш паника. Најверојатно си правиш паника, сети се дека неколку пати оваа бременост пишуваш дека ти е стресно, тешко ти е да се опуштиш, и најчесто паниките не биле за ништо. Од мрдање нема да го пукне водењакот, претходниот пат како што кажа и сама, било време и затоа пукнал, не дека бебињата го пукаат, за тоа треба неверојатна сила или силна контракција од оние што доаѓаат при крај на пораѓање, не од мрдање на фетус во 30та недела. Подобро да одиш на лекар и да ги игнорираш ако се понашаат, такви се на државно, битно ќе ти потврдат што е, а апчиња за смирување на своја рака никако, прво не смее да се пијат без лекарска препорака, второ ко што реков ако има нешто треба да се види, а не само да се смири површински. Ама имај во предвид дека дека најверојатно само паники ти се.
Не знам зашто си правиш паника толку, мојата од 30та недела не застанува. Посебно навечер, или кога лежам зашто тогаш се смирува водата и нема што да ја лула у стомак. Знае и со часови да се превртува, водењак сигурно нема да ти пукне барем не до 35та за натаму не знам не сум стигнала. Инаку во странство сум моментално и тука на преглед прво што ме прашуваат е колку е бебе активно, ќе им обајснам и викаат супер. Јас на твое место би се радувала на тие движења, зашто за 4-5 недели сигурно ќе намали зашто ќе снема место. Али пак ти си знаеш, сама кажуваш за лошо искуство со болници, така да опушти се и остави на природа.
Здраво. Тие што сте со мутации и пиете метилирана фолна од 1000 и б12, дали знаете дали треба да се пие до трети месец или до крај на бременост?
Мислам дека е најдобро да те види матичниот на ехо. Можеби добростан треба да пиеш ради кафеавиот исцедок. Може да е ради земањето брисеви, мада не сум имала такво искуство, а можеби и не е.
Мешиња добро утро. Дали за висока диоптрија (над - 6) мора царски? Офтамологот даде препорака, ама вчера во разговор со друг офтамолог добив инфо дека тоа било застарено и дека не сметало природното породување.
Добро утро мешиња, не отидов вчера на дежурен,испив плус мг и дијазепсм од 2 и си легнав, продолжи клоцањето и во спиење,станав после 2 саати за во тоалет и сеуште клоцаше.Цела ноќ лошо спиев со кошмари ваљда од стресот.Еве сега од 7 станав го спремив син ми за градинка и легнав,клоца ама помирно,ама како цел стомак ми е оптегнат и ме боли на допир дури кожата.Ке следам неколку саати ако се раздвижи претерано како вчера ке одам кај матичната,секако е прва смена до 3. Фала на подршката ама она вчера беше ужасно,се надевам дека ке се нормализира.
@macalavica може те има и тебе осетено дека си вознемирена па и тоа влијаело. И мене ми се дешава бебуш како панично да мава со саати, па после да е успиен и по цел ден. Верувам дека си е нормално тоа.
Ќе биде добро, најважно е ти да се обидеш да се смириш. Знам низ што имаш поминато и знам дека чувствуваш страв ама обиди се што можеш најсмирена да останеш. Крајно, оди на лекар и консултирај се, така ќе си ја смириш душичката